Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Σάνα Μάριν: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία με 4 εργάσιμες την εβδομάδα

Η Σάνα Μάριν έγινε πρόσφατα η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε ηλικία 34 ετών και ταυτόχρονα η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο.
Η Μάριν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου τόσο για την εντυπωσιακή σταδιοδρομία όσο και για τις προοδευτικές της ιδέες και την προσωπική της ζωή, αφού μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι, λέγοντας πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δεν ένιωθε ότι μπορούσε να μιλήσει ανοικτά για την οικογένειά της.
Τώρα, όλοι θυμήθηκαν μια άλλη δήλωσή που είχε κάνει τον Αύγουστο, όσο ακόμα ήταν υπουργός Μεταφορών και υποστήριζε την πρόταση για έξι ώρες εργασίας την ημέρα και μόνο τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα.
«Μια εβδομάδα με τέσσερις εργάσιμες και έξι ώρες εργασίας την ημέρα. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αυτό το επόμενο βήμα; Είναι οι 8 ώρες η "απόλυτη αλήθεια"; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους, κάνοντας τα χόμπι τους και απολαμβάνοντας άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην εργασία μας», δήλωνε η τότε υπουργός και νυν πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος που πλέον ηγείται.
Η ίδια εξέφραζε τότε την επιθυμία να γίνει η πρότασή αυτή πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν στη Φινλανδία, η νόρμα είναι η 8ωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά και η Αριστερή Συμμαχία είχε προτείνει στο παρελθόν να δοκιμαστεί η εξάωρη εργασία στη χώρα.
Η πρόταση της Μάριν πάντως είχε τότε βρει σθεναρούς επικριτές από την αντιπολίτευσης με τον Άρτο Σατόνεν του NPC να επισημαίνει πως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Φινλανδικής Οικονομίας (Etla), η επέκταση του ωραρίου εργασίας ήταν από τους πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. «Έχει το SPD επαφή με την πραγματικότητα;», είχε τότε αναρωτηθεί. Αν κάτι έχει αποδείξει πάντως η Μάριν, είναι πως συνήθως καταφέρνει να υλοποιήσει τα σχέδιά της και μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνησή της θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στα εργασιακά.

Με πληροφορίες από Helsinki Times
Πηγή: m.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: