Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Τελώ υπό κατάληψη

● Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019: «Οι άντρες των ΜΑΤ δεν εξευτέλισαν διαδηλωτές στους δρόμους της Αθήνας. Η αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα». Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (απάντηση για τα ξεβρακώματα πολιτών)
● Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2019: «Πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία που κατάφερε οι δύο πιο σημαντικές διαδηλώσεις (Γρηγορόπουλος-Πολυτεχνείο) να κυλήσουν μ' έναν τρόπο υποδειγματικό! Δεν καταστράφηκαν δημόσιες ή ιδιωτικές περιουσίες και είδαμε τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία για τους πολίτες». Στέλιος Πέτσας (απάντηση για τα ξεβρακώματα πολιτών)
● Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019: «Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας». Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (απάντηση για την αστυνομική βία και δυσωδία στο Κουκάκι)
● Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2019: «Δεν έχετε καταλάβει τίποτα. Το θέσαμε στον λαό. Του είπαμε ότι θα επιβάλουμε τον νόμο και την τάξη. Οτι τελείωσε το κράτος της Ακρας Αριστεράς και της βίας της. Και τα υλοποιούμε αυτά, έχουμε πάρει απευθείας την έγκριση του λαού. Αυτή είναι η αλλαγή ιδεολογικού προτύπου». Μάκης Βορίδης (Βουλή)
● Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2019: «Αυτό ζητούσαμε: να λυθούν τα χέρια μας». Σπύρος Κρικέτος, αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής (ΣΚΑΪ)
● Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019: «Γιατί πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε στην Ελλάδα μια υπερευαισθησία και φοβία ότι θα υπάρχει στην Ελλάδα αστυνομική βία; Δεν το καταλαβαίνω! Και ερωτώ: Εχεις δίπλα σου μια κατάληψη. Γιατί, κυρία μου, είπες όχι στην αστυνομία που ήθελε να εκκενώσει την κατάληψη να μπει στο σπίτι σου; Κάθε νομοταγής άνθρωπος θα έλεγε ναι!» Αδωνις Γεωργιάδης (ΑΝΤ1)
● Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015: «Και στη Γυάρο αν θέλανε αστακούς, όπως δίναμε σε άλλους κατάδικους, θα τους είχανε. Ας βουτούσαν να τους πιάσουνε. Τόση θάλασσα είχαν... Αυτοκτονώ αν μου αποδείξει ένας της Γυάρου ή της Λέρου ότι κακοποιήθη. Μόνος μου πήγαινα εκεί για να βοηθήσω τους ανθρώπους που ήταν ηλικιωμένοι, άρρωστοι, μητέρες με μωρά, έγκυες -όλα αυτά τα θεράπευα επί τόπου [...] Το ότι πήγαν τόσες χιλιάδες στη Γυάρο σημαίνει δημοκρατία, ελευθερία». Στυλιανός Παττακός, συνέντευξη στον Χρίστο Βασιλόπουλο, λίγο πριν πεθάνει (στα 104 του χρόνια, από εγκεφαλικό και όχι αυτοκτονία)
Για χρόνια στη Φυσική Επιστήμη πίστευαν στην επαγωγική μέθοδο. Μια μέθοδο θεμελίωσης της αλήθειας, σύμφωνα με την οποία αν κάτι συμβαίνει συνεχώς το ίδιο, αυτό και ισχύει. Από τους πρώτους που την αμφισβήτησαν ήταν ο σκεπτικιστής φιλόσοφος Ντέιβιντ Χιουμ (18ος αιώνας). Ακριβή ημερομηνία της δήλωσής του δεν έχω, αυτό όμως που ουσιαστικά είπε ήταν πως η επαγωγή υπηρετεί την ψυχολογική μας ανάγκη για κανονικότητα και ευταξία, γι' αυτό και την αποδεχόμαστε.
Επρεπε να φτάσουμε στη δεκαετία του '30, για να έρθει ένας άλλος σπουδαίος φιλόσοφος, ο Καρλ Πόπερ, και να μιλήσει για την «αρχή της διαψευσιμότητας», σύμφωνα με την οποία «όλοι οι κύκνοι είναι λευκοί, μέχρι να βρεθεί ένας μαύρος κύκνος».
Είχε βέβαια προηγηθεί ένας τρίτος φιλόσοφος, ο Μπέρτραντ Ράσελ, που έβαλε και τη... γαλοπούλα στο κάδρο. Και μάλιστα με μια φράση, που ίσως (ίσως λέω) και να ταιριάζει κάπως με τις παραπάνω δηλώσεις περί μη αστυνομικής βίας, μη αυθαιρεσίας της εξουσίας, σύνδεσης εξορίας και ελευθερίας, αποσύνδεσης ισότητας και δημοκρατίας.
Είπε ο Ράσελ: «Εχουμε μια γαλοπούλα. Ο αγρότης στη φάρμα τη φροντίζει, την ταΐζει, την ποτίζει και την περιποιείται κάθε μέρα. Αποτέλεσμα, η γαλοπούλα να νομίζει πως αυτή είναι η κανονικότητα και να εμπιστεύεται τον αγρότη/αφεντικό πως κάθε πρωί θα κάνει τα ίδια. Εως ότου μια μέρα, έρχονται Χριστούγεννα».
...Την ιστορία ο Ράσελ τη σταματάει εκεί.
Ακριβώς γιατί εκεί, αμέσως μετά την τελεία, αρχίζει η αλήθεια.
Και η αλήθεια δεν χρειάζεται λόγια για να φανερωθεί. Ενας «μαύρος κύκνος» αρκεί. Ή ένας... Τσαλαπετεινός (με σπασμένο λαιμό).

Νόρα Ράλλη
Πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: