Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Οι φόροι δεν μειώθηκαν, η ανάπτυξη δεν έρχεται…

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ διένειμε πέρσι 3 δις σε περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες η, τότε αντιπολίτευση της ΝΔ, κατήγγειλε «αντιαναπτυξιακή επιδοματική πολιτική» με ψίχουλα. Χθες, με κυβέρνηση ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε πανηγυρικά για να διακηρύξει την… διεύρυνση των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος: Περίπου 1.000.000 πολίτες, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα μοιραστούν το ποσό των 215 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ζήτημα δεν είναι εάν τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης ΝΔ είναι περισσότερο αναπτυξιακά από τα μη ψίχουλα του ΣΥΡΙΖΑ – το ζήτημα είναι πως, μέσα από μια ακόμη κυβίστηση αναδεικνύονται αφ’ ενός η υποκρισία των προεκλογικών υποσχέσεων και διακηρύξεων της νυν κυβέρνησης και αφ’ ετέρου τα αδιέξοδα του οικονομικού της μοντέλου.
Τα αδιέξοδα αυτά αναδεικνύονται, πρώτα απ’ όλα, μέσα από τον μεγάλο εμπαιγμό της μεσαίας τάξης. Είναι ένας εμπαιγμός που, εμμέσως πλην σαφώς, ομολόγησε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στην Βουλή λέγοντας ότι «μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν έχουν δει ακόμη το όφελος που περίμεναν». Και, ως αντιστάθμισμα, προανήγγειλε την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020, και την «σταδιακή» έναρξη μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.
H νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ όμως θα ακυρωθεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει μέσα στο 2020, ενώ οι έως τώρα πληροφορίες σε ό,τι αφορά την «έναρξη» της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης δείχνουν ότι δεν θα αφορά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ – άρα, η μεσαία τάξη μάλλον μένει για μια ακόμη φορά στην αναμονή.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση έσπευσε ήδη να διαθέσει το 50% από τα 1,18 δις του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου υπέρ των επιχειρήσεων, μέσω της μείωσης της φορολογίας τους από το 28% στο 24%. Μεγάλοι ωφελημένοι και εδώ, δε, είναι οι 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας ( με κέρδη πάνω από 7 εκατομμύρια τον χρόνο), που θα καρπωθούν το 30% των φορολογικών μειώσεων – δηλαδή 216 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν εμφανίζουν καμία κερδοφορία, το όφελος θα είναι μηδενικό, ενώ σε ό,τι αφορά την φορολογία των φυσικών προσώπων στα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ (δηλαδή και πάλι στην μεσαία τάξη) το όφελος θα είναι έως 17 ευρώ τον χρόνο.
Θεωρητικά, και με βάση τις προεκλογικές διακηρύξεις Μητσοτάκη η φορολογική αυτή αναδιανομή υπέρ των ελίτ θα ήταν το όχημα που θα οδηγούσε στην ανάπτυξη και στις «περισσότερες και καλύτερες δουλειές». Και εδώ όμως, ο θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακες, όπως αποκαλύπτουν τα δεδομένα που παρέθεσε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς: Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ έχει μειωθεί στο μισό από το Ιούλιο και μετά, οι ξένοι επενδυτές, όταν δεν αποχωρούν από μεγάλα πρότζεκτ, όπως το Ελληνικό, καταγγέλλουν αδιαφανείς διαδικασίες, όπως στην περίπτωση αδειοδότησης του Καζίνο, ο αναπτυξιακός νόμος, που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, έχει αποκλείσει ήδη παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας «καθώς αποτελεί χωνευτήρι διατάξεων εξυπηρέτησης ημετέρων», ενώ η εκτέλεση του ΕΣΠΑ παρουσιάζει καθυστερήσεις, αφού η ΝΔ παρέλαβε ενταγμένα έργα, συνολικού ύψους δημοσίων δαπανών 21,66 δισ. ευρώ, και τα αύξησε μόλις κατά 0,74 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο ήταν στα 881 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο για τον Νοέμβριο.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: