Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

«Στα σκουπίδια» και η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός» αναφορικά με μια ακόμη προεκλογική υπόσχεση, καθώς μετά το «φιάσκο» με το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και τα «μπρος-πίσω» με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, έρχεται πλέον να ακυρώσει και αυτή που αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «10» ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, λέγοντας πως ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Αν δεν είχε αυξηθεί ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά 11%. Θα αξιολογηθεί αυτό το θέμα ανάλογα με τα δεδομένα της οικονομίας» ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση αν θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός διπλάσια σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης όπως υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ, και πρόσθεσε: «Όταν θα έχουμε τα δεδομένα της οικονομίας, ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα και πετύχουμε τους ρυθμούς μεγέθυνσης που έχουμε στο μυαλό μας. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε».
 
Υπενθυμίζεται ότι στην ΔΕΘ το 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβλεπε δυνατότητα αύξησης του κατώτατου μισθού.
Ταυτόχρονα, η ΝΔ στο προεκλογικό της πρόγραμμα, που δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2019, είχε συμπεριλάβει την εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2020 μέχρι το 2022, με ρυθμό διπλάσιο απο τον ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει – όπως έλεγαν – σε τρία χρόνια τα 730 ευρώ.
 
Λίγες ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προσπάθησε να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» ισχυριζόμενος ότι εξακολουθεί να ισχύει η δέσμευση Μητσοτάκη για αύξησε σε ποσοστό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, μέχρι να φτάσουμε στο ποσό των 700 ευρώ.
Την ίδια στιγμή όμως, φρόντισε να προαναγγείλει την κατάργηση της 13ης σύνταξης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως αυτή στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, καθώς όπως είπε «η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε ένα ποσό για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους».
ΣΥΡΙΖΑ: Σταϊκούρας - Πέτσας ευχήθηκαν «χρόνια πολλά» σε εργαζόμενους και συνταξιούχους
Τις παραπάνω δηλώσεις καυτηρίασε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας:
Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πέτσας ευχήθηκαν χρόνια πολλά στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους για τα Χριστούγεννα, αποκαλύπτοντας με περίσσιο θράσος ακόμα μία απάτη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά και το φιάσκο με το κοινωνικό μέρισμα.
Ο μεν κ. Σταϊκούρας είπε ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε χρόνο, αλλά τελικά δεν θα το κάνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τον αύξησε 11% το 2019, άρα καλύφθηκε η υπόσχεσή του για τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια!
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ανύπαρκτη και «προεκλογικό επίδομα» τη μόνιμη 13η σύνταξη που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και αναγκάστηκε να ψηφίσει μέχρι και η ΝΔ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως η κυβέρνηση σκοπεύει να την καταργήσει.
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι των εργαζόμενων και των συνταξιούχων... ξεχείλισε από τα δώρα του κ. Μητσοτάκη. Τρομάζουμε στην ιδέα τι θα σκεφθεί να τους κάνει για την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: