Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Πώς στήνεται ένα κομματικό παραμάγαζο

Είτε είναι μέλη-στελέχη της Ν.Δ. είτε έχουν στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό ή υπουργούς, η πλειονότητα των νεοδιορισθέντων έχουν σαφές γαλάζιο πολιτικό προφίλ και –κατά τους ειδικούς– είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος ενός ιδιαίτερα κρίσιμου για τη δημόσια διοίκηση φορέα
Σε απόπειρα μετατροπής του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) σε κομματικό παραμάγαζο παραπέμπουν οι επιλογές της κυβέρνησης Ν.Δ. σε πρόσωπα που στελεχώνουν το διοικητικό του συμβούλιο.
Παρότι -όπως θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς- και επί προηγούμενων κυβερνήσεων υπήρξαν επιλογές προσώπων με πολιτικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με επαΐοντες περί τη Δημόσια Διοίκηση, επί σημερινής κυβέρνησης είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται ο πλήρης έλεγχος του ΕΚΔΔΑ, με σαφή μάλιστα τάση υποβάθμισης τυπικών και ουσιαστικών προσόντων στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του.
Ας δούμε ποιοι -ανάμεσα σε άλλους- μετέχουν στο 15μελές διοικητικό συμβούλιο του εθνικού στρατηγικού φορέα που έχει στόχο την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και την αναβάθμιση του δημοσιοϋπαλληλικού προσωπικού.
Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ έχει διοριστεί με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, ο υποψήφιος διδάκτορας στον Τομέα Διοικητικής Επιστήμης και Δημοσίου Δικαίου (ΕΚΠΑ), Δ. Κυριακόπουλος. Στέλεχος της Ν.Δ. ο ίδιος, έχει εκλεγεί από τον περσινό Δεκέμβρη μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. Με την έως σήμερα συνήθη πρακτική, τοποθετούνταν πανεπιστημιακοί στη θέση του προέδρου του ΕΚΔΔΑ. Νεοδημοκρατικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος επελέγη προκειμένου να διευκολυνθεί η κάθοδός του σε επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εσωτερικοί ανταγωνισμοί αποτελούν την αφορμή για τις παραπάνω τοποθετήσεις; Η αλήθεια είναι πως ο κ. Κυριακόπουλος έδειξε με τις πρώτες του αποφάσεις ότι φροντίζει ιδιαιτέρως τις δημόσιες σχέσεις του: ενέκρινε δαπάνες 3.500 ευρώ (από τον κρατικό προϋπολογισμό εννοείται) για την προμήθεια καλαθιών με κρασιά για τις δημόσιες σχέσεις του φορέα ενόψει χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΔΔΑ διορίστηκε ο Β.Ν. Γκατζάρας. Απόφοιτος της ΕΣΔΔΑ ο ίδιος, με μεταπτυχιακές σπουδές (ΕΚΠΑ και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών), διαθέτει αναμφισβήτητα τυπικά προσόντα. Ωστόσο, κακές γλώσσες σχολιάζουν ότι προτιμήθηκε ένας νεοδιοριστέος υπάλληλος, χωρίς εμπειρία σε θέσεις ευθύνης, έναντι άλλων με μεγαλύτερη εμπειρία, λόγω κομματικής προσήλωσης. Ο κ. Γκατζάρας ήταν αντιπρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ μεταξύ 2005-2007.
Στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου έχει τοποθετηθεί ο Π. Μπαλτόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Αθλητιατρικής, με ακαδημαϊκές περγαμηνές. Τι σχέση, όμως, έχει ένας αθλητίατρος με τη δημόσια διοίκηση, αναρωτιούνται ορισμένοι. Η απάντηση πιθανόν να βρίσκεται στη στενή σχέση που έχει ο κ. Μπαλτόπουλος με τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη, με απόφαση του οποίου είχε διοριστεί το 2014 μέλος του Δ.Σ. του Ωνασείου.
Μέλος του Δ.Σ. του ΕΚΔΔΑ ορίστηκε επίσης ο Π. Αλωνιστιώ- της, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, στο Μαξίμου, όπου υπηρετεί ως ειδικός συνεργάτης στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού.
Στο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Κέντρου μετέχουν εκπρόσωποι φορέων, όπως συνδικαλιστικά όργανα αιρετών (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) και εργαζομένων (ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ). «Γαλάζιο» και το προφίλ του εκπροσώπου της ΕΝΠΕ, Γ. Βλάχου, μέλους της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., αναπληρωτή γραμματέα του τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κυβερνώντος κόμματος και συνεργάτη του Γ. Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.
Στο ίδιος μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, Δ. Καφαντάρης, πρώην δήμαρχος (νυν δημοτικός σύμβουλος) Πύλου, με στενές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά. Στη συνδικαλιστική οργάνωση της Ν.Δ., ΔΑΚΕ-ΟΤΑ, ανήκει ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Σπ. Πολυζώης. Οσον αφορά τον εκπρόσωπο της Ενωσης Αποφοίτων ΕΣΔΔΑ στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου, είναι ο Δ. Κιρμικίρογλου, πρόεδρος της Ενωσης Αποφοίτων, ο οποίος… τυγχάνει και διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη.
Τέλος, στο Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Ερευνας και Καινοτομιών του ΕΚΔΔΑ, διευθυντής ορίστηκε ο Γ. Χαλκιάς με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στον Δήμο Αθηναίων (υπάλληλος ΚΕΠ), με πορεία στο παρελθόν -εκτός από τη Ν.Δ.- σε ΟΝΝΕΔ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Με άλλα λόγια, η Ν.Δ. ελέγχει πλήρως τη λειτουργία ενός ιδιαίτερα κρίσιμου για τη δημόσια διοίκηση φορέα, που έχει αναλάβει την επιμόρφωση χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων και τη λειτουργία της ΕΣΔΔΑ, που τροφοδοτεί ετησίως το Δημόσιο με περίπου εκατό αποφοίτους με υψηλά τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Ενός φορέα που -επιπλέον- διαχειρίζεται εκατομμύρια ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους... 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: