Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Aπεργία διαρκείας στον όμιλο ΟΤΕ

Mεγάλη Πανελλαδική κινητοποίηση διαρκείας ξεκίνησαν από το Σάββατο οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ. Αφορμή στάθηκαν η απόλυση τριών εργαζομένων από τη θυγατρική ομίλου ΟΤΕ acandemy στην Θεσσαλονίκη και οκτώ εργαζόμενων από το προσωπικό φύλαξης της εταιρείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, που όπως καταγγέλουν, δεν δέχτηκαν να μπουν σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.
Δέκα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα τη Δώρα Αυγέρη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β' Θεσσαλονίκης και Αναπληρώτρια Τομεάρχη Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για τη θεσμική διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επαναφορά-τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Η Δώρα Αυγέρη, δηλώνει ότι "αντί για «πολλές και καλές δουλειές», η «κανονικότητα» της ΝΔ φέρνει αιφνίδιες και αναιτιολόγητες απολύσεις και στον ΟΤΕ."
Σε σχετική δήλωσή της αναφέρει αναλυτικά: Ο ΟΤΕ κάνει χριστουγεννιάτικο «δώρο» στους εργαζομένους τις απολύσεις. Αυτή είναι η «διάχυτη αισιοδοξία» για την οποία μιλάει ο κ. Μητσοτάκης; Οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ υπερασπίζονται τους συναδέλφους τους απέναντι στις ιδεοληψίες και τους τακτικισμούς της Διοίκησης του Οργανισμού.
Τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στον Όμιλο ΟΤΕ ζητούν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, προχωρώντας σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τις 21/12 έως και τις 12/1, ύστερα από την παρελκυστική τακτική της διοίκησης του Ομίλου, που έχει οδηγήσει σε αιφνίδιες και αναιτιολόγητες απολύσεις συναδέλφων τους.
Η Ομοσπονδία των Εργαζομένων παραθέτει περιστατικά απόλυσης εργαζομένων με πολυετή απασχόληση στη θυγατρική OTEAcademy, και συγκεκριμένα στο υποκατάστημά της στη Θεσσαλονίκη, και ζητά από τη Διοίκηση του υπερκερδοφόρου Ομίλου να δεσμευτεί για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη μη πραγματοποίηση απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η Διοίκηση του ΟΤΕ προχώρησε σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης, προτείνοντας νέα μονοετή σύμβαση ως προϋπόθεση για να ενσωματώσει τη ρήτρα για μη απολύσεις στη νέα ΣΣΕ. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η Διοίκηση δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση, προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες απολύσεις με τη λήξη της προτεινόμενης μονοετούς σύμβασης. Κι όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «η Διοίκηση προτείνει ΣΣΕ με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα».
Η κατάσταση αυτή συνιστά άλλη μια περίπτωση όπου η εργοδοσία τηρεί αδιάλλακτη και προσχηματική στάση, αρνούμενη τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, παρά τη ρητή επιδίωξη των τελευταίων για μια συμφωνία με όρους έντιμους και αξιοπρεπείς, η οποία θα διασφαλίζει το συμφέρον του συνόλου των εργαζομένων και της εταιρείας.
Έρχεται δε να προστεθεί σε μια σειρά κρουσμάτων, όπου οι απολύσεις και η μη τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έχουν τον πρώτο λόγο, απόρροια των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία από τη μια υπόσχεται «πολλές και καλές δουλειές», από την άλλη κλείνει το μάτι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις ιδεοληψίες των στελεχών της απέναντι στον κόσμο της εργασίας. Εκθέτει, τέλος, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος προ διημέρου στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2020 έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για τη «διάχυτη αισιοδοξία που διαπιστώνει στην κοινωνία», καθώς και την «πίστη ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε μπρος». Η πραγματικότητα λέει ότι πολλοί άνθρωποι και οι οικογένειές τους θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς δουλειά. Και η πραγματικότητα λέει ότι η πίστη πως τα πράγματα μπορούν να πάνε μπρος δεν υπάρχει στα κενά λόγια του κ. Μητσοτάκη, αλλά στους αλληλέγγυους εργαζόμενους που εν μέσω εορτών αγωνίζονται έμπρακτα για την αξιοπρέπεια των συναδέλφων τους.
Εργαζόμενοι: Σε απεργία διαρκείας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου
Παράλληλα η Διοίκηση της εταιρείας αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί, έστω και ένα αίτημα από αυτά που τέθηκαν προς συζήτηση,  με την διαπραγματευτική επιτροπή της ΟΜΕ-ΟΤΕ, για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με την ολοκλήρωση του έτους,  μετά από δύο συναντήσεις που έγιναν στο Δεκέμβρη.
Μεγάλη ήταν ήδη από το Σάββατο η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα καταστήματα του δικτύου πωλήσεων της Cosmote  και τις τεχνικές υπηρεσίες που ουσιαστικά δεν λειτούργησαν. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την Κυριακή 12-1-2020 αν η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ ΔΕΝ αναθεωρήσει την στάση της και τις προθέσεις της προς τους εργαζόμενους της εταιρείας.
Η Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα τη Δώρα Αυγέρη προς του Υπουργούς Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επαναφορά συλλογικής σύμβασης στον όμιλο ΟΤΕ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν οι απολύσεις σε εταιρίες του Ομίλου ΟΤΕ, με αποτέλεσμα  δεκάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται ξαφνικά στον δρόμο, χωρίς προοπτική εργασιακής επανένταξης, ενώ με το πρόσχημα των εξωτερικών συνεργασιών και της Ανοικτής «Οικειοθελούς» Αποχώρησης, πολλές φορές εξαναγκάζονται σε μονομερή απόλυση εργαζόμενοι του Ομίλου.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των πρόσφατων απολύσεων, την οποία, μάλιστα, κατήγγειλε και η Ομοσπονδία των Εργαζομένων, αφορά στη Θεσσαλονίκη και είναι η εξής:
Τον Ιανουάριο του 2007, στη θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΟΤΕ " Ανώνυμος Εκπαιδευτική Εταιρία ΟΤΕ" με διακριτικό τίτλο OTEAcademy στο υποκατάστημα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη προσελήφθησαν δύο γυναίκες ως υπάλληλοι γραφείου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου.
Τον Ιούνιο του 2014 προσελήφθη ακόμη μια γυναίκα ως υπάλληλος γραφείου, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, η οποία ένα χρόνο αργότερα κατέλαβε τη θέση Προϊσταμένης υποκαταστήματος.
Τον Δεκέμβριο του 2019, εντελώς αιφνίδια και αναιτιολόγητα οι τρεις εργαζόμενες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν την απόλυσή τους (χωρίς καμία πρότεταιρη διαβούλευση όπως όφειλε να κάνει η διοίκηση). Στο ύστατο αίτημα των εργαζομένων να παραμείνουν στην εταιρία και να απορροφηθούν από την μητρική ή άλλη θυγατρική εταιρία του ομίλου,  η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.
Στις απολυμένες καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, με βάση τα χρόνια που εργάστηκαν στην εταιρεία συν ένα μισθό εξ ελευθεριότητας της OTEAcademy ως αποζημίωση εργαζομένων.
Η Ομοσπονδία των εργαζομένων ήδη έχει εξαγγείλει πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση από τις 21/12/2019 έως και τις 12/1/2020 με κύρια αιτήματα τη δέσμευση της εταιρίας περί μη πραγματοποίησης απολύσεων για οικονομοτεχνικούς λόγους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας σε μια υπερκεδοφόρα εταιρία και την σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των εργαζομένων αναφέρεται ότι : «Διανύουμε περίοδο που η διοίκηση του ΟΤΕ, με δική της αποκλειστικά πρωτοβουλία, δυναμιτίζει τη διαπραγμάτευση για την υπογραφή ΣΣΕ. […]Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε διαπιστώσει την προσπάθεια να αποφεύγει δεσμεύσεις που αποτελούν το κοινό μας, αυτονόητο συμφέρον. Πώς αλλιώς βαφτίζεται η πρότασή της να προβεί σε απολύσεις με τη λήξη της παρούσας σύμβασης και αμέσως μετά την υπογραφή της επόμενης; Γιατί προτείνει μονοετή διάρκεια στη νέα ΣΣΕ ώστε να τηρήσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, που όμως θα την αναιρέσει πάλι μετά τη λήξη της ΣΣΕ κ.ο.κ.; Δηλαδή, ανερυθρίαστα η διοίκηση προτείνει συλλογική σύμβαση με απολύσεις κάθε Χριστούγεννα. Αυτή είναι η θέση της».
Από την πλευρά της η  ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται στον αντεργατικό και αυταρχικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς της διοίκησης και  επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Η Διοίκηση του ΟΤΕ προτείνει τώρα νέα μονοετή σύμβαση ως προϋπόθεση για να ενσωματώσει τη ρήτρα για μη απολύσεις, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερο ότι γίνεται για να απολύσει προσωπικό και μετά τη λήξη της νέας σύμβαση».
Από την πλευρά του ο  Όμιλος  ΟΤΕ απαντά  με εξώδικη δήλωση προς τους εργαζόμενους και χαρακτηρίζει  παράνομη και καταχρηστική την απεργία.
Επειδή, η διασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο.
Επειδή, η κατάρτιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας είναι πάγιο και νόμιμο αίτημα των εργαζομένων σε όλες τις εταιρίες του Ομίλου.
Επειδή, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα κρούσματα απολύσεων και μη τήρησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί
Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για τη θεσμική διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την επαναφορά – τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Φάμελλος Σωκράτης

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: