Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΑΡΜΕ για τις αλλαγές Αρχιφυλάκων στα Μουσεία & τους Αρχ/κούς χώρους

Συναδέλφισες, συνάδελφοι,
Μπορεί ο Κ. Μητσοτάκης προεκλογικά να υποσχόταν αξιοκρατικούς διορισμούς και «αριστεία» ωστόσο στους 5 μήνες διακυβέρνησης της, η ΝΔ δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα για την ιδιοκτησιακή της αντίληψη για το κράτος και το πλιάτσικο που επιχειρεί στο Δημόσιο. Το παραδέχθηκε άλλωστε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βορίδης, ο οποίος ερωτηθείς για τους «ημέτερους» της ΝΔ, είπε με αφοπλιστική κυνικότητα: «ποιους να βάζαμε; τους ξένους;».
Πλέον, η δήθεν αριστεία έχει καταντήσει το πιο μεγάλο πολιτικό ανέκδοτο. Λένε «άριστοι» κι εννοούν «αρεστοί», λένε «επιτελικό κράτος» κι εννοούν «πελατειακό κράτος».
Στο ΥΠΠΟΑ μετά την αλλαγή, το καλοκαίρι του 2019, με σκανδαλώδη τρόπο του Αρχιφύλακα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακρόπολης, ήρθε η σειρά και της υπόλοιπης Ελλάδας, παραμονές Χριστουγέννων του 2019.
ΤΟ ΑΡΜΕ καταγγέλλει ως αναξιοκρατικές και παράνομες τις πρόσφατες αλλαγές αρχιφυλάκων με απευθείας ορισμό από την Υπουργό, παραβιάζοντας το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. 
Ζητάμε την άμεση ανάκληση όλων των παράνομων «ορισμών αρχιφυλάκων» και την εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.
 Οι παλαιοκομματικές αυτές πρακτικές διορισμών «ημετέρων» της παράταξης που έχει κάνει σημαία της την «αριστεία» πισωγυρίζουν τον κλάδο των αρχαιοφυλάκων ολόκληρες δεκαετίες.
Η επιστροφή στην κανονικότητα για την ΝΔ, την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ (νυν ΔΗΣΥΠ) είναι οι διορισμοί με κομματικά κριτήρια, με «ημέτερους» που θα διασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη με την πολιτική ηγεσία εις βάρος της εύρυθμης λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Που ως γρανάζι του συστήματος θα εκβιάζουν για ψήφους,  θα ευνοούν ή θα καταπιέζουν τους ίδιους τους συναδέλφους κατά το δοκούν των παραταξιακών και προσωπικών τους συμφερόντων.
Επιστροφή λοιπόν στην κανονικότητα του συστήματος που ήθελε και θέλει τους αρχαιοφύλακες χωρίς αξιοπρέπεια, φοβισμένους και καταπιεσμένους, πειθήνιο όργανο για τον εκβιασμό της πολιτικής ηγεσίας και για ίδιον όφελος.
Επιστροφή στην αναξιοκρατία και την αδιαφάνεια από αυτούς που θέλουν τον κλάδο μας και τους συναδέλφους βουλιαγμένους στην ανυποληψία. Αυτό τους συμφέρει από μικρο-πολιτική και μικρο-συνδικαλιστική σκοπιά καθώς έρχονται οι ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων Μουσείων. Και οι αρχαιοφύλακες πρέπει να είναι πειθήνιοι, υπάκουοι, με σκυμμένο κεφάλι.
Για πρώτη φορά στον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ7/Α/22.1.2018) θεσμοθετήθηκαν Αυτόνομα Γραφεία Φύλαξης και η θέση του Αρχιφύλακα. Δημιουργήθηκε έτσι μαζί με το Τμήμα Υποστήριξης Θεμάτων Φύλαξης μια διοικητική δομή στον κλάδο μας. Ψηφίστηκε η υπ’ αρ.  2088/66 12.4.2019 τροπολογία του ΥΠΠΟΑ που καθορίζει την πλήρωση αυτών των θέσεων με αντικειμενικά κριτήρια που βασίζονται στις βασικές αρχές του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του ν. 4369/2016 (Νόμος Βερναρδάκη). Ο τελευταίος αποτέλεσε εγγύηση της αποκομματικοποίησης σε όλη τη Δημόσια Διοίκηση και βοήθησε στην εξάλειψη πελατειακών σχέσεων μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης, για να πάψει να αντιμετωπίζει η εκάστοτε κυβέρνηση το κράτος ως λάφυρο και φέουδο.  Γι’ αυτό το λόγο τον κατήργησε πρώτο-πρώτο η ΝΔ των «αρίστων».
Διαχρονικά η παράταξή μας υποστήριζε ότι ο κλάδος μας πρέπει να αποκτήσει ιεραρχική δομή. Ζητούσαμε την θεσμοθέτηση των θέσεων και την πλήρωσή τους βάσει αντικειμενικών, αξιοκρατικών κριτηρίων. Καταγγέλλαμε και ήμασταν αντίθετοι με τις κομματικές, πελατειακές τοποθετήσεις Αρχιφυλάκων που κατέληγαν ενεργούμενα της διοίκησης και της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, που τους όριζε, επιβαρύνοντας με δεινά τον κλάδο και όλους τους αρχαιοφύλακες.
Η υπουργός Πολιτισμού κ. Μεδώνη, υπουργός σε διατεταγμένη υπηρεσία, υπουργός ορισμένου χρόνου και ειδικού σκοπού, αποδεικνύεται ότι «όλα τα σφάζει και τα μαχαιρώνει», προκειμένου να παραδώσει το ΥΠΠΟΑ και την Πολιτιστική κληρονομιά στην αγκαλιά των ιδιωτικών συμφερόντων:
  • Ανέπεμψε εκ νέου το θέμα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θες/κης στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο αποφάσισε την απόσπαση τους
  • Ανέπεμψε εκ νέου το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων (ΚΣΝΜ)  το οποίο προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό της Πυρκάλ Ελευσίνας  ως ιστορικού τόπου.
  • Έχει εξαγγείλει την μετατροπή των Μεγάλων Μουσείων της Ελλάδας, με πρώτο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας (ΕΑΜ) σε ΝΠΔΔ
  • Απεργάζεται σχέδια ιδιωτικοποίησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ)
  • Ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν παραχωρήσεις κι άλλων περιοχών σε ιδιώτες όπως είναι: η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Αφάντου στη Ρόδο, το Ελληνικό κ.α.
Με κάθε τρόπο θα μας βρει απέναντί της, θα αντισταθούμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους, την ελληνική κοινωνία, την διεθνή κοινότητα, τους επιστημονικούς φορείς!
Θα αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς!
Θα προασπίσουμε το Δημόσιο Συμφέρον!
Δεν είναι στραβός ο γιαλός κ. Υπουργέ, στραβά αρμενίζετε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: