Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Το «επιτελικό» κράτος κόλλησε σε λίγους πόντους χιόνι

Στα δύο κόπηκε η χώρα με τα πρώτα χιόνια αποδεικνύοντας την απόλυτη ανεπάρκεια του «επιτελικού» κράτους.
Χάος επικράτησε στους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, οι οποίοι υπέστησαν κυκλοφοριακό «έμφραγμα». Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί έμειναν τη Δευτέρα για ώρες στα οχήματά τους, αναδεικνύοντας την αδυναμία αντιμετώπισης μίας προαναγγελθείσας κακοκαιρίας -της «Ζηνοβίας»- από το επιτελικό κράτος της ΝΔ. Λίγοι πόντοι χιόνι οδήγησαν σε πολύωρη παράλυση μίας εκ των μεγαλύτερων οδικών «αρτηριών» της χώρας.
Λίγο μετά τις 19:30, η Αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση ενημερώνοντας για το γεγονός πως -έπειτα από αρκετές ώρες- η κυκλοφορία των Ι.Χ στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες, ενώ στις 20:25, μέσω νέας ενημέρωσης, έγινε γνωστό ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό αποκαταστάθηκε και στα δύο ρεύματα, ενώ αποφασίστηκε και η άρση κυκλοφορίας για λεωφορεία και φορτηγά άνω των 3.5 τόνων.
Οι εικόνες που κυκλοφορούν στα social media είναι χαρακτηριστικές, καθώς απεικονίζουν το μέγεθος της ταλαιπωρίας που υπέστησαν από το μεσημέρι της Δευτέρας όσοι επιχείρησαν να περάσουν -μεταξύ άλλων- από την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, τόσο στο ύψος της Μαλακάσας, όσο και στα διόδια των Αφιδνών. Αρκετοί από τους οδηγούς ανέφεραν στις τηλεοπτικές κάμερες το ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το κλείσιμο της Εθνικής Οδού, με αποτέλεσμα να κολλήσουν σε ατελείωτη ουρά.
 
Γ. Ραγκούσης: «Δεν μπόρεσαν να κρατήσουν ανοιχτή ούτε τη μεγαλύτερη Ε.Ο. της χώρας»
«Επιτελικό λοιπόν είναι το κράτος που κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης-εδώ και μέρες προβλεπόμενης από την ΕΜΥ-δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτή ούτε τη μεγαλύτερη εθνική οδό της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπήρξε σοβαρό τροχαίο συμβάν όπως άλλοτε. Καλή ξεκούραση κ.Μητσοτάκη. Καλές χειμερινές διακοπές», ανέφερε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια.
Λείπει και η Δούρου να ρίξουν τις εύθυνες...
Όπως σημειώνει σε σχόλιο της η ΑΥΓΗ, μετά τον πολύωρο αποκλεισμό χιλιάδων πολιτών στη Εθνική οδό, Αθηνών-Λαμίας με ελάχιστο χιόνι, που αναμενόταν εδώ και μέρες και υποτίθεται ότι το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη ήταν προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα, φέρεται, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αργά τη νύχτα ο Κ. Μητσοτάκης να έδωσε εντολή σε υπουργούς του να ρίξουν τις ευθύνες για την ταλαιπωρία των πολιτών, είτε στους υπαλλήλους της Τροχαίας, είτε στην εταιρεία που διαχειρίζεται την Εθνική Οδό.
Το μόνο σίγουρο είναι, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, ότι ευθύνονται όλοι οι άλλοι και όχι το επιτελικό του κράτος. Λείπει και η Δούρου να ρίξουν τις εύθυνες...
Η Ζηνοβία «παίζει χιονοπόλεμο»!
Η βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
Λίγο πριν την έλευση του 2020 η χώρα δοκιμάζεται από την απουσία του «επιτελικού κράτους». Λίγοι πόντοι χιονιού έδειξαν ότι, οι μεγαλοστομίες, τα ιδεολογήματα και η αμετροέπεια παρέα με την αλαζονεία και την προπαγάνδα δεν αρκούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αρμόδιων επιστημονικών φορέων, «πέντε πόντοι χιονιού» κατάφεραν να κόψουν την Ελλάδα στα δύο, ακινητοποιώντας και εγκλωβίζοντας χιλιάδες αυτοκίνητα στην πιο ζωτική οδική αρτηρία της χώρας. Ακόμα μια φορά ο Περιφερειάρχης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και ο επιστρέφων από χειμερινές διακοπές Πρωθυπουργός, προτιμούν την επικοινωνία με χαριτωμένες φωτογραφίες και την θαλπωρή των ελεγχόμενων από αυτούς ΜΜΕ, παρά την λήψη δραστικών μέτρων και αποτελεσματικών πράξεων. Είναι δεδομένο ότι, η εκ των υστέρων πρωθυπουργική εντολή για τον «εντοπισμό» ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ή τα αίτια διακοπής ηλεκτροδότησης, λίγη σημασία έχει. Ούτε η ταλαιπωρία των πολιτών, ούτε τα θύματα από την κακοκαιρία, για τα οποία εκφράζουμε την συμπάθεια μας, θα απαλειφθούν. Δεν αρκεί να υπάρχουν έτοιμες «αλατιέρες» και εκχιονιστικά, πρέπει και να επεμβαίνουν.
Δυστυχώς, η πολιτική της Κυβέρνησης προωθώντας το δόγμα «νόμος και τάξη» με την αστυνομοκρατία, έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον σεβασμό στον άνθρωπο και την ουσιαστική προστασία των πολιτών. Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας εμφανίστηκε χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό, δίχως εφαρμογή της αρχής της Πρόληψης σε όλα τα επίπεδα, που αποτελεί και βασική αναγκαιότητα. Αναγκαιότητα που πρέπει να καταδειχθεί με πρωτοβουλίες για αλλαγή νοοτροπίας, επανασχεδιασμού των σχεδίων εφαρμογής, ένταση την εκπαίδευσης, εμπλοκής όλων των αρμόδιων φορέων. Τα φυσικά φαινόμενα είναι απρόβλεπτα και πολλές φορές βίαια την εποχή, που η Κλιματική Αλλαγή μπορεί να τα επιτείνει. Για τον λόγο αυτό η εγρήγορση είναι επιβεβλημένη και η αντιμετώπιση των συνεπειών από αυτά αποτελεσματική σε όλα τα επίπεδα. Ο δε συντονισμός όλων των ενεργειών οφείλει να προέρχεται από ενιαίο κέντρο, ώστε να μην μπλέκει στα γρανάζια της εύρεσης ευθυνών για την ύπαρξη η μη καλής, ορθής και πλήρους πληροφόρησης και εκτιμήσεων. Ελπίζουμε ότι, το νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία, που βρίσκεται σε διαβούλευση, να δίνει νέα πνοή και απαντήσεις στις παραπάνω επισημάνσεις.

Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: