Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2019

Ελεύθερη διακίνηση αγαθών προωθεί η εκκολαπτόμενη «μικρή Σενγκέν» των Βαλκανίων

Τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα μια «μικρή Σενγκέν», με ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές διεργασίες ξεκίνησαν λίγο μετά την απόρριψη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Σήμερα (Σάββατο) οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν (οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ και οι πρόεδροι της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Μίλο Τζουκάνοβιτς), συναντήθηκαν στα Τίρανα για να προωθούν τα σχέδιά τους.
«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτό, επειδή είμαστε μικροί και ασήμαντοι αν δεν αυξήσουμε την εργατική και οικονομική αγορά μας», είπε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη των συνομιλιών. «Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια κοινή αγορά εργασίας, κάτι που σημαίνει να γίνουμε πιο ελκυστικοί για τους ξένους επενδυτές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, οι πολίτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας θα μπορούν να εργάζονται ελεύθερα στις τρεις αυτές χώρες, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού, και θα ευθυγραμμιστούν οι κανόνες ώστε να δημιουργηθεί μια αγορά 12 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι η ΕΕ στηρίζει αυτό το σχέδιο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να χορηγήσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ώστε να τις βοηθήσει να εφαρμόσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες.
Η άρση των συνοριακών ελέγχων θα επιταχύνει το διασυνοριακό εμπόριο και θα επιτρέψει στους ξένους τουρίστες να περνούν ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα σύνορα. «Αν προσγειωθούν στο Βελιγράδι Κινέζοι τουρίστες, θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε όλες τις χώρες της περιοχής», εξήγησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι «κάθε περιφερειακή ενέργεια θα πρέπει να βοηθά ώστε να δημιουργηθεί μια δυναμική πρόοδος που θα οδηγήσει τις χώρες μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το συντομότερο δυνατόν».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: