Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Ψέμα το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους» που πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδοσία

«Είναι ψέμα το παραμύθι της "ανάπτυξης για όλους" που προσπαθούν από κοινού να μας πλασάρουν κυβέρνηση και εργοδοσία!», σχολιάζει η ΤΕ Βιομηχανίας της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη νέα επένδυση στην ΕΛΒΑΛ του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:
«Τις τελευταίες μέρες ακούμε πανηγυρισμούς από τους κυβερνώντες της ΝΔ και από στελέχη του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ/Στασινόπουλου για τα εγκαίνια του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου Tandem στην εταιρεία-μέλος του ομίλου ΕΛΒΑΛ.
Σύμφωνα με τους πανηγυρισμούς τους, η νέα αυτή μεγάλη επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ θα κατατάξει την ΕΛΒΑΛ στην "ελίτ του κλάδου της βιομηχανικής θερμής έλασης παγκοσμίως", "θα διπλασιάσει την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας", θα συμβάλει στην "αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης". Ακούσαμε μάλιστα τον πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη να μας λέει στην ομιλία του στα εγκαίνια του έργου ότι "η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες".
Είναι όμως πράγματι έτσι; Μέσα στα 10 χρόνια της προηγούμενης κρίσης ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ κατάφερε να μονοπωλήσει τον κλάδο της χαλυβουργίας, κατέχοντας πάνω από το 50% της αγοράς.
Θα περίμενε κανείς ότι ύστερα από μια τέτοια επιτυχή πορεία οι εργαζόμενοι του ομίλου θα τρώνε με χρυσά κουτάλια.
Κι όμως… Η κερδοφορία του ομίλου που του επιτρέπει σήμερα να βγαίνει ενισχυμένος και να προχωράει σε νέες επενδύσεις πάτησε πάνω στις πλάτες των εργαζομένων του, με τις απανωτές μειώσεις στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, που επέβαλλαν τα τελευταία δέκα χρόνια και άγγιξαν σε πολλές περιπτώσεις έως και το -25%, με τις επιδοτήσεις μέσω φοροληστείας, με διευκολύνσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να μειώνεται το λειτουργικό του κόστος, όπως η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα μέσης τάσης που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια του Tandem, το οποίο πάλι θα φεσωθεί ο λαός μέσω των αυξήσεων ή φόρων στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Η ανάπτυξη των βιομηχάνων προϋποθέτει τις δικές μας θυσίες, προϋποθέτει μείωση του εργατικού κόστους, συνεπώς μισθούς πείνας, ευελιξία εργασίας, εντατικοποίηση της εργασίας ώστε να βγαίνει η παραγωγή με λιγότερο προσωπικό. Φρέσκα είναι ακόμα τα τελευταία παραδείγματα της επίθεσης που δέχτηκαν εργαζόμενοι με απολύσεις στον όμιλο ΣΙΔΕΝΟΡ (μέλος του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ) τον Ιούνιο, λίγο καιρό δηλαδή πριν την εν λόγω νέα μεγάλη επένδυση στην ΕΛΒΑΛ».
(Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ)
 
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: