Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

ΗΠΑ: 1 στους 6 Αμερικάνους δεν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του Ιούνη

Δεν μπόρεσε να πληρώσει το νοίκι του Ιούνη, ένας στους έξι εργαζόμενους Αμερικανούς, λόγω της κρίσης του Covid-19, και περίπου το 30% των ενοικιαστών δηλώνουν ότι αδυνατούν ή φοβούνται ότι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν το νοίκι του Ιούλη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 73,8 εκατομμύρια ανθρώπους μεταξύ της 2ας και της 7ης Ιουλίου.
Η μελέτη αυτή, που διεξάγεται κάθε εβδομάδα από τα τέλη του Μαρτίου, αναμένεται να επιτρέψει να αποτιμηθεί “ο τρόπος με τον οποίο επλήγη η ζωή των ανθρώπων από την πανδημία της Covid-19”, αναφέρει το Census Bureau στην ιστοσελίδα του.
Ορισμένα στοιχεία ελήφθησαν από ερωτηματολόγια που εστάλησαν σε ιδιώτες, τα υπόλοιπα με τον συνδυασμό των στοιχείων που συλλέχθηκαν από τις διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι Αμερικάνοι είχαν μείωση μισθού μετά την εφαρμογή των μαζικών μέτρων καραντίνας στις ΗΠΑ στα μέσα του Μάρτη, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής.
Η πανδημία ήταν αιτία να χάσουν τη δουλειά τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί, και 32 εκατομμύρια ήταν εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας στο τέλος του Ιούνη, έναντι 1,6 εκατομμυρίου ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη από το υπουργείο Εργασίας.
Εδώ και έναν μήνα, τα κρούσματα της Covid-19 αυξάνονται εκ νέου δραματικά στις ΗΠΑ, κυρίως στη Φλόριντα.
Στη συζήτηση, μετά από πρόταση των Δημοκρατικών, περί προστασίας της στέγασης και επιδότηση έκτακτης ανάγκης των ενοικίων για το 2020, που έγινε στο Κογκρέσο, στο τέλος του Ιούνη και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, η Αμερικανίδα Μαξίν Waters, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η Αμερική αντιμετώπιζε ήδη μια κρίση στέγασης πριν από αυτή την πανδημία. Με τόσες πολλές οικογένειες που σε συνθήκες πανδημίας, βρισκόμαστε πλέον στο χείλος του γκρεμού των εξώσεων και την επιδείνωση της έλλειψης στέγης, όπως δεν τα έχουμε ξαναδεί στη ζωή μας».
«Σήμερα υπάρχουν πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στις ΗΠΑ και πάνω από 125.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων ανέφεραν ότι, από τις 20 Ιουνίου, τα ποσοστά νοσηλείας για το COVID-19 είναι τα υψηλότερα μεταξύ Αμερικανών ιθαγενών, Μαύρων και Λατινικών. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των βασικών εργαζομένων, αντιμετωπίζουν συχνότερα προϋπάρχουσες άσχημες συνθήκες υγείας, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και έχουν λιγότερες ευκαιρίες απομόνωσης επειδή δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Αλλά πρέπει να τονίσω ότι αυτή η πανδημία δεν δημιούργησε τέτοιες ανισότητες, τις επιδείνωσε μόνο. Και ελπίζω ότι αυτή η πανδημία επέστρεψε επιτέλους το ευρύ κοινό σε όλες αυτές τις ανισότητες.
Απομένουν μόνο 25 ημέρες πριν λήξει η ομοσπονδιακή απαγόρευση εξώσεων στις 25 Ιούλη. Όταν συμβεί αυτό, πολλές οικογένειες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν το ενοίκιο τους λόγω της πανδημίας COVID-19 θα αντιμετωπίσουν έξωση και τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν οι εξώσεις στις οικογένειες, ιδιαίτερα τα παιδιά».
Συνολικά, οι ενοικιαστές που κινδυνεύουν να εκδιωχθούν και να βρεθούν χωρίς σπίτι στη μέση μιας επιδεινούμενης κρίσης στη δημόσια υγεία είναι – δυσανάλογα – οι περισσότεροι γυναίκες και έγχρωμοι.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, census.gov, cnbc.com, financialservices.house.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια: