Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Μονολογώντας...

Δεν μπορώ να καταλάβω τη φασαρία που κάνουν πολλοί, μιλώντας για αστυνομική αυθαιρεσία, αυταρχικό κράτος, βία, καταστολή και κατάχρηση εξουσίας, για καταπάτηση ατομικών ελευθεριών και περιορισμό συλλογικών δικαιωμάτων, για κρατική τρομοκρατία, πάταξη κάθε αντίθετης φωνής και ποινικοποίηση κάθε μορφής διεκδίκησης και αγώνα.
Δηλαδή εδώ που τα λέμε, δεν μιλάνε και πολλοί, θεωρώντας το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων πολυτέλεια. Όσο για την εκκωφαντική σιωπή των καναλιών και πολλών εφημερίδων, αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα.
Εν πάση περιπτώσει, κάποιοι εξακολουθούν ακατανόητα να διαμαρτύρονται.
Εντάξει… Αν οι αστυνομικοί θελήσουν να μπουν στο σπίτι σου κι εσύ ζητήσεις, όπως έχεις δικαίωμα και αυτοί υποχρέωση, να σου δείξουν προηγουμένως σχετικό έγγραφο του εισαγγελέα, όπως έκανε εκείνος ο σκηνοθέτης (άσε που είχε και περίεργο όνομα, που γεννούσε υπόνοιες ότι μπορεί να είναι από την Ινδία, -επιβαρυντική περίπτωση), τότε είναι λογικό να σε πετάξουν κάτω, να σε χτυπήσουν και να σε δέσουν (εσένα και τα παιδιά σου).
Αν όμως τους ανοίξεις διάπλατα την πόρτα και ευγενικά τους αφήσεις να περάσουν ανενόχλητοι, χωρίς να προβάλεις καμιά αντίρρηση, θα πάθεις τίποτε; Όχι, βέβαια.
Εντάξει… Αν είσαι δεκαεπτά χρονών και πας στο σινεμά να παρακολουθήσεις τον «ακατάλληλο για ανηλίκους» Joker, που μιλάει για εξέγερση ενάντια στη σκληρότητα της κοινωνίας και την αλαζονεία της εξουσίας (απορώ πώς έδωσαν Χρυσό Λιοντάρι στο φεστιβάλ Βενετίας σε μια τέτοια ταινία!), είναι λογικό να μπουκάρουν ένοπλοι αστυνομικοί στον κινηματογράφο και να σε βγάλουν κλωτσηδόν έξω (άσε που οι γονείς σου μπορεί να κατηγορηθούν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου!).
Αν όμως πας να δεις κομμένα κεφάλια και πόδια και χέρια και έντερα να σου ‘ρχονται στο πρόσωπο ή καμιά ξεγυρισμένη τσόντα, θα ασχοληθεί κανείς μαζί σου; Όχι, βέβαια!
Εντάξει… Αν είσαι άστεγος στον καιρό της πανδημίας και σε έλεγχο που σου κάνουν αστυνομικοί σχετικά με τους λόγους της μετακίνησής σου και τη μόνιμη κατοικία σου, δηλώσεις ότι δεν έχεις πού να μείνεις, τότε είναι λογικό να σε χτυπήσουν και να σε αφήσουν αβοήθητο.
Αν όμως είσαι νοικοκύρης, που ήσυχα-ήσυχα μένεις στο σπιτάκι σου, υπάρχει καμιά πιθανότητα να δεχθείς λεκτική ή σωματική βία από όργανο της τάξης; Όχι, βέβαια!
Εντάξει… Αν είσαι νέα ή νέος και πας με το αγόρι ή το κορίτσι σου σε μια πλατεία, π.χ. στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, για να χαλαρώσεις, να δεις φίλους, να πιεις μια μπύρα, είναι λογικό η Αστυνομία να περικυκλώσει την πλατεία, να ρίξει βλήματα κρότου-λάμψης, να χτυπήσει και να εξευτελίσει νέα παιδιά και να εκκενώσει τον χώρο «λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό».
Αν όμως πας στη φιέστα των εγκαινίων της πλατείας Ομονοίας από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, μαζί με εκατοντάδες άλλους, νομίζεις ότι θα εμφανιστεί η ΕΛ.ΑΣ. να κάνει έστω κάποια παρατήρηση; Όχι, βέβαια!
Εντάξει … Αν ως ενεργός πολίτηςπάρεις μέρος σε πορεία ενάντια στο χουντικής έμπνευσης νομοθέτημα του Χρυσοχοϊδη για τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων, τότε είναι λογικό να δεις τα μηχανάκια της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» να επιτίθενται στους διαδηλωτές, είναι λογικό να αντικρίσεις ανοιγμένα κεφάλια και ματωμένα πρόσωπα, να πνιγείς από τα χημικά και τα δακρυγόνα, είναι λογικό να σε συλλάβουν και να σε οδηγήσουν μωλωπισμένο και σιδηροδέσμιο στα δικαστήριο (δεν πα να πέρασες στη Νομική, όπως σου φώναξε περήφανος ο πατέρας σου,εσύ «ντρόπιασες το σπίτι σου», όπως δήλωσε ο κ. Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως).
Αν όμως, αντί να τρέχεις στη διαδήλωση, αράξεις σε κανένα μπιτσόμπαρο,θα σε πειράξει κανείς; Όχι, βέβαια!
Εντάξει… Αν είσαι δημοκράτης, αντιφασίστας, και συμμετάσχεις σε διαδήλωση ενάντια στη ρατσιστική συγκέντρωση που οργάνωσαν ακροδεξιοί στην πλατεία Βικτωρίας, για να διώξουν τους πρόσφυγες από την πλατεία (ναι, από αυτή την πλατεία, από όπου ο δήμαρχος έβγαλε τα παγκάκια, για να μη κάθονται οι ξένοι), τότε είναι λογικό να σε συλλάβουν, να σε κατηγορήσουν ότι κατείχες εκρηκτικά (κι ας μη βρήκαν τίποτε) και να σου απαγορέψουν να κυκλοφορείς σε ορισμένη περιοχή (άσχετα αν εκεί είναι η δουλειά σου) και να ξαναπάρεις μέρος σε δημόσια συνάθροιση.
Αν όμως πας στην ακροδεξιά σύναξη μαζί με τον Κασιδιάρη και τον Μπογδάνο, υπάρχει περίπτωση να έχεις κάποια συνέπεια; Όχι, βέβαια!
Εντάξει … Αν βγεις στους δρόμους του Βόλου και φωνάξεις «όχι στην καύση των σκουπιδιών», γιατί έτσι μολύνεται η ατμόσφαιρα (την καύση που τόσο πολύ τη θέλει ο Μπέος, ναι, αυτός που βραβεύτηκε ως ο καλύτερος δήμαρχος της Ελλάδας!), τότε είναι λογικό να σε συλλάβουν τα ΜΑΤ, να σε βρίσουν, να σε εξευτελίσουν και να σε ξυλοκοπήσουν ανελέητα (το είπε άλλωστε «γλυκά» και ο κ. Βορίδης: «το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας»).
Αν όμως καθίσεις φρόνιμος στο σπίτι σου (κι ας έχεις, βεβαίως, τις απόψεις σου, τις οποίες μπορείς να συζητάς στο καφέ ή στο μπαρ με τους φίλους σου ή να τις γράφεις στο facebook), θα έχεις τέτοια κατάληξη; Όχι, βέβαια!
Εντάξει … Αν … είναι λογικό να …
Αν όμως … Όχι, βέβαια!
Πόσα τέτοια περιστατικά (όλα πραγματικά) συσσωρεύτηκαν τους τελευταίους μήνες!
Δεν φταίει όμως κανένας άλλος. Εσύ φταις.
Εσύ, που παίρνεις στα σοβαρά την προτροπή του ποιητή («λαπάδες» δεν χαρακτήρισε τους ποιητές παλιότερα ένας Υπουργός της Δεξιάς;): «Αντισταθείτε», επειδή δεν ανέχεσαι «ελευθερία ανάπηρη πάλι [να] σου τάζουν».
Αν όμως είσαι υπάκουος, φρόνιμος και πειθαρχημένος, δηλαδή νεκρός, όπως σε θέλουν, τότε κανείς δεν θα σ’ ενοχλεί, όλα θα είναι μια χαρά, όλα «κανονικά».

Θέμης Αχτσιόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: