Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Πλήρη αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Σφοδρές είναι οι επιθέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει η κυβέρνηση να χειρίζεται την πανδημία, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική, με ράντσα στους διαδρόμους και τα ρεκόρ κρουσμάτων να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Στο σύνολό τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά και τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου, που ισχυρίστηκε σήμερα για μια ακόμη φορά ότι το Σύστημα Υγείας «δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες» με ενίσχυση των νοσοκομείων και προσλήψεις υγειονομικών, και ότι η πανδημία «βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το ΕΣΥ εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ», καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την κατάρρευση των υγειονομικών δομών.
«Έχουμε φτάσει στο όριο της κατάρρευσης του ΕΣΥ»
Λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατήγγειλες την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία της πολιτικής της, ενώ εκτίμησε ότι «πολιτικές αλλαγές βρίσκονται προ των πυλών».
«Βρισκόμαστε ενόψει ενός άγριου και φονικού χειμώνα. Έχουμε περάσει το όριο του συναγερμού και έχουμε φτάσει στο όριο της κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με 7.000 κρούσματα ημερησίως εδώ και μέρες, με 500 διασωληνώσεις, με 16,5 χιλιάδες νεκρούς, κι ακόμη η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται και ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το τελευταίο μίλι της πανδημίας και το φως στην έξοδο του τούνελ», σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΑ.
«Οι εικόνες στα νοσοκομεία της Αττικής και της Βόρειας Ελλάδας είναι εικόνες κατάρρευσης, οι γιατροί εκπέμπουν κραυγές αγωνίας, στους εμβολιασμούς η Ν.Δ. έχει πετάξει λευκή πετσέτα, το ΕΣΥ έχει λιγότερο προσωπικό από το 2019, τα σχολεία συγχωνεύονται με περισσότερους μαθητές και λιγότερους δασκάλους από πριν την πανδημία, ενώ οι εικόνες στα μέσα μεταφοράς είναι εικόνες ντροπής, απαξίωσης και κυριολεκτικά εξαθλίωσης. Πότε επιτέλους θα κάνει την αυτοκριτική της η κυβέρνηση; Δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα να έχουμε 10 εκατ. ατομικές ευθύνες και ο πρωθυπουργός καμία!», συνέχισε.
Σχολιάζοντας, δε, τα στοιχεία του κυβερνητικού εκπροσώπου για 12.000 προσλήψεις, κατηγόρησε τον Γιάννη Οικονόμου «ψευδή στοιχεία», εξηγώντας ότι «πρόκειται για ανανεώσεις συμβάσεων επικουρικού προσωπικού που στην ουσία όμως και αυτό μειώνεται. Αλλά ο κ. Οικονόμου τα παρουσιάζει ως προσλήψεις. Είναι ο εθνικός μας ψεύτης, ενώ ο κυνισμός της κυβέρνησης δεν έχει όρια πλέον. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κάνει μαθήματα διαχείρισης της δημόσιας υγείας στον ΣΥΡΙΖΑ που για 4 χρόνια ανοικοδομούσε τα ερείπια της κυβέρνησης Σαμαρά στο ΕΣΥ».
Κίνημα Αλλαγής: Πανδημία ανικανότητας
Αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως πανδημία ανεμβολίαστων είναι πανδημία της δικής της ανικανότητας, τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.
Όπως σημειώνει, βρισκόμαστε για άλλη μία φορά «αντιμέτωποι με ένα σφοδρό κύμα της πανδημίας στη χώρα μας το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει ως πανδημία ανεμβολίαστων αλλά στην πραγματικότητα είναι πανδημία της δικής της ανικανότητας. Ανικανότητα να πείσει τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού, ανικανότητα ή και αδιαφορία να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο μετά από 2 σχεδόν χρόνια πανδημίας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από ότι βρισκόταν στην αρχή. Το προσωπικό του ΕΣΥ αποδυναμωμένο και εξουθενωμένο καλείται να αντιμετωπίσει για πολλοστή φορά ραγδαία έξαρση νοσηλειών και διασωληνώσεων με την κυβέρνηση εντελώς απούσα. Καμία κίνηση δεν βλέπουμε για την ουσιαστική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού και των δομών του ΕΣΥ. Το μόνο που ακούμε εδώ και μέρες είναι ότι θα γίνει επίταξη των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών δομών υγείας. Μέχρι πότε θα περιμένουμε; Όταν αυξηθούν και άλλο οι θάνατοι;»
Και σημειώνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα τα εξής μέτρα:
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων και ταυτοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο στους χώρους μαζικής προσέλευσης όπως τα γήπεδα
  • Μέτρα για τη μείωση του φαινομένου έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και για τον εντοπισμό όσων πλαστών κυκλοφορούν
  • Άμεση ενεργοποίηση της κατ’ οίκον νοσηλείας
  • Εμβολιασμοί πόρτα – πόρτα δίχως να περιμένει η κυβέρνηση τους πολίτες να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Πλήρης και αποτελεσματική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Δ. Κουτσούμπας: Ανησυχητική κατάσταση
Το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά στην εκστρατεία ενημέρωσης, κινητοποίησης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων προστασίας της ζωής και την υγείας εργαζομένων, λαού και νεολαίας, σημείωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από τη Λιβαδειάς, όπου επισκέφθηκε το τοπικό νοσοκομείο.
Εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά το σύστημα υγείας, τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση, σαν συνέχεια και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, έχει τεράστιες ευθύνες. Τα μέτρα συντηρούν μια κατάσταση που μας έχει οδηγήσει προς τα εδώ. Δεν αλλάζει δηλαδή ρότα στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με πολλές προσλήψεις μονίμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού, βοηθητικού προσωπικού. Δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για να ανασχεθεί το κύμα της πανδημίας εκεί που δημιουργούνται τα προβλήματα, δηλαδή στους μεγάλους συγκεντρωμένους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε άλλους χώρους όπου συνωστίζεται ο λαός και δεν παίρνονται συγκεκριμένα μέτρα».
Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να αναπτυχθεί ιδιαίτερα η ενημέρωση του ελληνικού λαού, με πιο συγκεκριμένες δράσεις απ' ό,τι έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον συνολικό, τον γενικό εμβολιασμό πολλών κατηγοριών -και ιδιαίτερα εκεί που είναι τα παιδιά, στα σχολεία, τις σχολές, στο στρατό, στα στρατευμένα νιάτα- όπου αλλού υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και όπου δυστυχώς, με όσα λένε επίσημα οι επιστήμονες, θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα το επόμενο διάστημα».
Και τόνισε ότι το ΚΚΕ, «χωρίς να κινδυνολογεί, θα βρίσκεται μπροστά σε αυτή την εκστρατεία και ενημέρωσης του λαού και κινητοποίησης και διεκδίκησης συγκεκριμένων μέτρων, που θα προστατεύουν τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας» πρόσθεσε.
ΜέΡΑ25: «Η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί»
Εξοργιστικές χαρακτήρισε από την πλευρά του τις δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, τονίζοντας ότι «η κατάσταση γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δραματική στα δημόσια νοσοκομεία και η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί από την οποιαδήποτε μάχη με την πανδημία -αν υποθέσουμε ότι την έδωσε και ποτέ. Σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για ένα “σύστημα υγείας που δέχεται ισχυρή πίεση παρά την εντυπωσιακή ενίσχυση του” είναι προκλητικές και εξοργιστικές».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: