Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Εστίαση: Τεράστιο το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία

Η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%. «Μας αναθέτουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Έχουν υποφέρει από τις κυβερνητικές παλινωδίες» σημειώνει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης.
Από την Κρήτη έως τον Έβρο και από την Ρόδο έως την Κέρκυρα οι επαγγελματίες της εστίασης κατέβασαν ρολά στις επιχειρήσεις τους κόντρα στην εργαλειοποίηση του κλάδου που επιχειρεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) η συμμετοχή των επαγγελματιών κυμάνθηκε πάνω από 90%, με ορισμένες περιοχές της Ελλάδας να φτάνει το 100%.
 
Οι επιχειρηματίες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με τους συγκεντρωμένους να επιφυλάσσουν μια όχι και τόσο θερμή υποδοχή στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη που βρέθηκε εκείνη την ώρα εκεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης αποδοκιμάστηκε έντονα μετά τις δηλώσεις του (προ τεσσάρων ημερών) στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open περί «αχαριστίας».
 
Στη συνέχεια εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΠΟΕΣΕ μαζί με εκπροσώπους των πρωτοβάθμιων συλλόγων της χώρας, επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου και παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τον κλάδο.
«Μας αναθέτουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν»
«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά, κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά. Είναι μέτρα που μετακυλύουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντας μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κτλ). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας. Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά 40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Έχουν υποφέρει από τις κυβερνητικές παλινωδίες»
«Οι επιχειρήσεις της εστίασης σήμερα μένουν κλειστές διεκδικώντας το αυτονόητο: στήριξη για να μην κλείσουν οριστικά», υπογραμμίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, για τη σημερινή απεργία στην εστίαση.
«Οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση έχουν υποφέρει από τις κυβερνητικές παλινωδίες στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας», προσθέτει. Σημειώνει ωστόσο ότι «το λουκέτο δεν είναι μονόδρομος», επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: «στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με κούρεμα της βασικής οφειλής, ελάφρυνση φορολογικών υποχρεώσεων στην ενέργεια, αύξηση του κατώτατου μισθού για τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης».
Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: