Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Οι συντάξεις βγαίνουν στο περίπου

Αποκαλύψεις που σοκάρουν από ανώτερους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ. Στελέχη με διαδρομή ετών στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής.
Αναθέσεις κρίσιμων έργων σε άσχετους υπαλλήλους. Εκπαίδευση "στο πόδι" των χειριστών υπολογιστών που έχει προσλάβει η ανάδοχος εταιρεία για τη νέα "ψηφιοποίηση" του e-ΕΦΚΑ και επιλογή έκδοσης των συντάξεων από τους ίδιους (ιδιώτες) υπαλλήλους, που δεν έχουν την παραμικρή εμπειρία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει το κρίσιμο ζήτημα (ως προς την έκδοση μιας σύνταξης) της ανακεφαλαίωσης προωθούν φακέλους συνταξιοδότησης κατ' εντολήν και με το αζημίωτο!
Αν πραγματικά αναζητεί ο υπουργός Εργασίας τις αιτίες που ο όγκος των εκκρεμών συντάξεων διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται, αν δεν θέλει να βρεθεί μπροστά στο πρωτοφανές φαινόμενο να βγαίνουν συντάξεις στο... περίπου (!), ας αναζητήσει τις αιτίες στις ίδιες του τις επιλογές... Και κυρίως στην απαξίωση των υπηρεσιών που μέχρι πρότινος διεκπεραίωναν τη διαδικασία προετοιμασίας και έκδοσης των συντάξεων. Και ας ελέγξει τις επιλογές κομβικών στελεχών που ο ίδιος διόρισε και τώρα οδηγούν τον ΕΦΚΑ στην πλήρη απαξίωση και την αφερεγγυότητα. Και βέβαια ας ελέγξει επιτέλους τη λειτουργία και τον ρόλο της αναδόχου εταιρείας που εδρεύει στο κτήριο της Λεωφόρου Κηφισίας και έχει «βαφτιστεί" από τον κ. υπουργό ως «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ.
Ανώτεροι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, στελέχη με διαδρομή ετών μιλούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τις πραγματικές αιτίες κατάρρευσης του υπερταμείου τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ξεσκεπάζοντας μια σειρά επιλογές της διοίκησης και του υπουργείου που απαξιώνουν κεντρικές υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού, οδηγώντας μεθοδευμένα μέσω της απαξίωσης στην πλήρη εκχώρηση του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες.
Φάκελοι συνταξιοδότησης γίνονται φέιγ βολάν... από ιδιώτες
"Στις αρχές του 2020, τη διεκπεραίωση των εκκρεμών υποθέσεων ανέλαβε ανάδοχος από τον ιδιωτικό τομέα με περίπου εξήντα ιδιώτες χειριστές υπολογιστών που ανέλαβαν το έργο της καταχώρισης των ενσήμων, αλλά και τις αποφάσεις προσδιορισμού χρόνου ασφάλισης από άλλους ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΤΑΠ-ΟΤΕ).
Οι λεγόμενοι χειριστές, υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί από τον ανάδοχο, δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής. Τους δόθηκε όμως πλήρης πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των ασφαλισμένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα και στην ΗΔΙΚΑ μέσω κωδικών δημοσίων υπαλλήλων! Αυτό είναι πραγματικά πρωτοφανές...
Μάλιστα, με απόφαση της γενικής διευθύντριας απονομών συντάξεων Ελένης Νιαρχάκου, η εκπαίδευση των χειριστών που είχε προσλάβει η ανάδοχος εταιρεία έγινε από μόνιμους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ! Επίσης το μοίρασμα των φακέλων ανά ασφαλιστικό φορέα σε ανίδεους υπαλλήλους έγινε από τη γενική διευθύντρια Διοίκησης, Υποστήριξης Οικονομικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Ελευθερία Ζαχαράκη».
Διέλυσαν το Κέντρο Ανακεφαλαίωσης
«Για να μπορέσουν να δουλέψουν σε αυτό το μοντέλο με προσλήψεις ιδιωτών μέσω της αναδόχου εταιρείας, διέλυσαν κυριολεκτικά το ΚΑΝ (Κέντρο Ανακεφαλαίωσης), που ακόμα τυπικά εδρεύει στην Πατησίων. Καταργώντας προϊσταμένους και ανώτερα στελέχη, μετακινώντας μόλις τέσσερις υπαλλήλους - ‘ανακεφαλαιωτές’ από άλλα υποκαταστήματα, και έστησαν νέο τμήμα στον ‘Πύργο Ελέγχου’ της Κηφισίας με επικεφαλής υπάλληλο - προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον εκλεκτό (προερχόμενο από το γραφείο του Κ. Χατζηδάκη) Αντ. Νταγιαντά».
"Δανείζονται" υπογραφές...
"Με λίγα λόγια, ενώ υπήρχε ήδη υπηρεσία στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που ήθελε απλώς περαιτέρω ενίσχυση προκειμένου να φέρει εις πέρας την ανακεφαλαίωση των εκκρεμών υποθέσεων, με πληθώρα μεθοδεύσεων, μεταξύ των οποίων και η δέσμευση για παροχή 400 ευρώ μηνιαίως σε όποιον δεχόταν τη μετακίνηση και αναλάμβανε τόσο να εκπαιδεύσει τους ιδιώτες χειριστές όσο και να ελέγξει και να υπογράψει αντί αυτών τα έντυπα ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα), η υπηρεσία απαξιώθηκε για να δοθεί το έργο σε ανάδοχο...
Μάλιστα, η ανάδοχος εταιρεία, ενώ είχε σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο έως την 30.12.2020, πήρε παράταση ενός ακόμη έτους, όπου, για να φαίνεται ότι παράγει έργο, ακολουθούνταν η παρακάτω διαδικασία: Οι υπάλληλοι διεκπεραίωναν την αλληλογραφία των υποθέσεών τους και μέρος των ανακεφαλαιώσεων στέλνοντάς τα ολοκληρωμένα για έλεγχο στον ‘Πύργο Ελέγχου’ (σ.σ.: το ονομαζόμενο και Μητροπολιτικό Κέντρο Απονομών Συντάξεων) επί της Λεωφόρου Κηφισίας 178. Τα ίδια στοιχεία οι ιδιώτες τα παρουσίαζαν ως δικό τους έργο για να έχουν λόγο ύπαρξης!"...
Ο διακοσμητικός διοικητής, ο άφαντος progect manager
Από αυτά που αναφέρουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ανώτερα και έμπειρα στελέχη του ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι τα πάντα κινούνται φυσικά με εντολή του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη, σε συνεργασία με τη γενική διευθύντρια Νιαρχάκου και χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του διοικητή του e-EFKA Παν. Δουφεξή, ο ρόλος του οποίου είναι διακοσμητικός.
Επιπλέον μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταλάβει τον ρόλο του progect manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη που διόρισε ο υπουργός Εργασίας. Κανείς δεν γνωρίζει ο Μ. Κεφαλογιάννης, με την "Ομάδα Έργου" που έχει συστήσει, με τι ακριβώς ασχολείται, αν έχει στενή συνεργασία με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ή απευθείας με τον ανάδοχο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πουθενά.
Συντάξεις κατά λάθος, και "γρηγορόσημο"!
"Το πλέον προβληματικό κομμάτι της διαδικασίας αυτή τη στιγμή είναι ότι η υπογραφή και ο έλεγχος των ολοκληρωμένων ανακεφαλαιώσεων δεν γίνεται πλέον από τους εξειδικευμένους υπαλλήλους του ΚΑΝ, που έχουν περιοριστεί στη διεκπεραίωση της αλληλογραφίας, αλλά από υπαλλήλους άσχετων τμημάτων με την ανακεφαλαίωση. Που όχι μόνο δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, αλλά αγνοούν ειδικές διατάξεις που διέπουν συγκεκριμένα επαγγέλματα (π.χ. θέαμα και ακρόαμα), με αποτέλεσμα να γίνονται σοβαρά λάθη και στη μετέπειτα απονομή των συντάξεων. Ο ΕΦΚΑ, για να καταλάβεις, δίνει σήμερα συντάξεις στο περίπου... Είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω!
Και βέβαια το σκανδαλώδες είναι ότι την ίδια στιγμή προϊστάμενοι και διευθυντές που έχουν πρόσβαση στην ανακεφαλαίωση και την απονομή των συντάξεων προωθούν γρηγορότερα υποθέσεις εξυπηρετώντας ημέτερους με χρηματικό αντίτιμο, εις βάρος άλλων ασφαλισμένων, στήνοντας ουσιαστικά μια δική τους ‘φάμπρικα’ εξυπηρετήσεων μέσα στον δημόσιο τομέα».
Εντολή: Βγάλτε συντάξεις όπως να 'ναι!
Το τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις εκκρεμείς συντάξεις και τα ρουσφέτια στους εισηγητές - υπαλλήλους. Η εγκατάλειψη του Ταμείου Νομικών και το πλιάτσικο στα κτήρια της Αγ. Κωνσταντίνου
Οι υπάλληλοι - εισηγητές του ΕΦΚΑ αλλά και οι αρμόδιοι διευθυντές βρίσκονται αντιμέτωποι με το τελευταίο τελεσίγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Δηλαδή με το ενδεχόμενο μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία εάν δεν πετύχουν τον στόχο έκδοσης κατά μέσο όρο τριών νέων συντάξεων ανά ημέρα. Μάλιστα ο υπουργός προειδοποίησε ότι το νέο "ηλεκτρονικό μάτι" του ΕΦΚΑ, ο Πύργος Ελέγχου που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και του έργου των αρμοδίων υπαλλήλων για την έκδοσή τους, έχει ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία.
Και ο στόχος που τέθηκε με βάση την επεξεργασία των μέχρι σήμερα στοιχείων ανεβάζει τον πήχη για τους εισηγητές - υπαλλήλους, να κλείνουν 60 φακέλους συντάξεων τον μήνα.
"Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βγουν νούμερα στις συντάξεις. Η πίεση είναι αφόρητη. Δεν τους ενδιαφέρει να βγουν σωστά οι αποφάσεις, αλλά να βγουν αποφάσεις, κι ας είναι λάθος οι συντάξεις", μας λένε οι υπάλληλοι, που προσπαθούν καθημερινά να διαχειριστούν έναν τεράστιο όγκο, που μόνο για τις κύριες συντάξεις είναι σταθερά ως απόθεμα εκκρεμοτήτων στις 150.000.
"...Όλη την ημέρα χτυπούν τα τηλέφωνα για ρουσφέτια και προωθήσεις υποθέσεων και από την άλλη πιέζουν για τη διεκπεραίωση συντάξεων χωρίς να έχουν φροντίσει να είναι λυμένα τουλάχιστον τα διαδικαστικά. Υπάρχουν μέρες που δεν λειτουργεί καθόλου το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα) και άλλες που έχουμε περάσει και έξι φορές την ίδια απόφαση...".
Εγκατάλειψη και πλιάτσικο...
"...Ζούμε και εργαζόμαστε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις... Στο κτήριο του πρώην Ταμείου Νομικών στη Σωκράτους γίνεται πλιάτσικο. Πριν από δύο εβδομάδες μπήκαν μέσα στο αφύλακτο κτήριο και έκλεψαν το πετρέλαιο, έκαναν ζημιές στο κτήριο, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι που είχαν απομείνει να μετακομίσουν άρον - άρον στο παρακείμενο κτήριο στην Αγίου Κωνσταντίνου, σε ένα χώρο βρόμικο και εγκαταλελειμμένο... Έχουν αφήσει τον χώρο στην τύχη του, εντελώς αφύλακτο... Όποιος θέλει μπαίνει και παίρνει κάτι... Μέσα υπάρχουν βιτρό, έπιπλα αντίκες, χαλιά, ο server του ΤΑΝ (Ταμείου Νομικών), aircontition κ.λπ.
Μέχρι στιγμής έχουν ξηλώσει κλειδαριές από χρηματοκιβώτια, έχουν κατεβάσει ψευδοροφές... Το κτήριο έχει ήδη πουληθεί για να γίνει ξενοδοχείο. Μέσα όμως βρίσκεται οικοσυσκευή μεγάλης αξίας. Μια από αυτές τις μέρες, που πήγαν από την τεχνική υπηρεσία για έλεγχο, κατάλαβαν ότι κάποιος είναι μέσα και φοβήθηκαν και έφυγαν..."!
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Πέντε ερωτήματα ζητούν απαντήσεις από τον κ. Χατζηδάκη
Μια και οι συνεντεύξεις Τύπου έχουν σχεδόν καταργηθεί, με αφορμή ή και πρόσχημα την πανδημία, αλλά την ίδια ώρα "τρέχει" με διαδικασίες fast track η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, η ΑΥΓΗ απευθύνει στον υπουργό Εργασίας τα ακόλουθα ερωτήματα και τον καλεί να απαντήσει με όποιον τρόπο επιθυμεί
Από τα όσα αποκαλύπτουν σήμερα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής τα έμπειρα στελέχη του ΕΦΚΑ προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Καθώς οι συνεντεύξεις Τύπου έχουν σχεδόν καταργηθεί, με αφορμή ή και πρόσχημα την πανδημία, αλλά την ίδια ώρα "τρέχει" με διαδικασίες fast track η ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ, η ΑΥΓΗ απευθύνεται στον Κωστή Χατζηδάκη και τον καλεί να απαντήσει με όποιον τρόπο επιθυμεί στα ακόλουθα ερωτήματα:
  • Πώς γίνεται ιδιώτες να διαχειρίζονται τα απόρρητα στοιχεία χιλιάδων ασφαλισμένων (ένσημα και προσωπικά στοιχεία), όταν την ίδια στιγμή, σε περίπτωση διαρροής ή απώλειάς τους, οι εν λόγω ιδιώτες είναι απαλλαγμένοι από κάθε ευθύνη;
  • Ποιο είναι το οργανόγραμμα του Μητροπολιτικού Κέντρου Απονομών Συντάξεων (Πύργος Ελέγχου), που σύμφωνα με τον υφιστάμενο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα οφείλει να ορίζει τους διευθυντές τμημάτων, τους προϊσταμένους - ελεγκτές και τους υπαλλήλους, εισηγητές και ανακεφαλαιωτές, και με ποια εγκύκλιο απαγορεύεται η πρόσβαση στο κτήριο;
  • Εφόσον η πρόσβαση στο κτήριο του Μητροπολιτικού Κέντρου δεν είναι εφικτή καθ’ οιονδήποτε τρόπο, είτε με ραντεβού, είτε τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, πού και πώς πραγματοποιείται η επικοινωνία των ασφαλισμένων με τους εισηγητές, πού και πώς διεκπεραιώνεται η κατάθεση των δικαιολογητικών και η αναγκαία αλληλογραφία, ώστε η διαδικασία να επιταχύνεται;
  • Ποιος έχει την ευθύνη για τις ενέργειες των ιδιωτών που είναι εκτός δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα;
  • Έχει εγκαταλειφθεί η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» που είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο του 2020 ο προκάτοχός σας κ. Γιάννης Βρούτσης;
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Μέσα σε ένα εξάμηνο γινόταν εκκαθάριση σε 163.920 συντάξεις
Ανοιχτή επιστολή στον Κ. Χατζηδάκη από τους πτυχιούχους που η κυβέρνηση έδιωξε
Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Το Πανελλήνιο Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Σωματείο με την επωνυμία «Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων» εκπροσωπεί νέους πολίτες, με ιδιαίτερη μόρφωση και εξειδίκευση.
Πληροφορούμαστε από τον Τύπο ότι στο άμεσο μέλλον θα προβείτε σε προσλήψεις συμβασιούχων για την αντιμετώπιση των εκκρεμών συντάξεων. Προς τούτο για ακόμη μια φορά σας στέλνουμε επιστολή με σκοπό να σας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν 683 νέοι επιστήμονες με εμπειρία στην απονομή των συντάξεων δυνάμει του ειδικού προγράμματος πτυχιούχων του ΟΑΕΔ και της υπ’ αριθμ. 11/2018 Δημόσιας Πρόσκλησης, που προκηρύχθηκε από τον ανωτέρω οργανισμό (ΟΑΕΔ).
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 11/2018 Δημόσια Πρόσκληση, προσληφθήκαμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και με κριτήρια διαφανή, καθώς η εν λόγω πρόσκληση εγκρίθηκε και από τον ΑΣΕΠ, δυνάμει του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994.
Μάλιστα αξίζει να τονιστεί πως οι 683 αυτοί νέοι επιστήμονες πρώην εργαζόμενοι του e-ΕΦΚΑ έβγαζαν σχεδόν δύο συντάξεις την ημέρα έκαστος (που σημαίνει ότι σε έναν μήνα γινόταν απονομή 27.320 συντάξεων και συνεπώς σε ένα εξάμηνο γινόταν εκκαθάριση σχεδόν 163.920 συντάξεων).
Αν όχι αυτοί, ποιοι; Aν όχι τώρα, πότε, κ. υπουργέ, θα αξιοποιήσετε αυτούς τους νέους ανθρώπους με εμπειρία σε τόσο νευραλγικές θέσεις;
Με την επαναπρόσληψή τους, αφενός θα αντιμετωπιστεί το θέμα των συντάξεων, αφετέρου θα καταπολεμηθεί το brain drain και η ανεργία των νέων στην χώρα μας, η οποία καλπάζει, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.
Το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο προσλήφθηκαν θεωρήθηκε τελικά κατά γενική ομολογία απόλυτα επιτυχημένο, κάτι που αποδεικνύεται και από τα αριθμητικά αποτελέσματα του φορέα, καθώς οι νέοι επιστήμονες κατάφεραν μέσα στον έναν μόλις χρόνο εργασίας τους να αποδώσουν συντάξεις τουλάχιστον δύο ετών, ενώ τους είχε δοθεί και δικαίωμα υπογραφής από τον διοικητή του φορέα.
Οι πτυχιούχοι πρώην εργαζόμενοι στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνουμε και πάλι παρόντες, εκφράζοντας την πρόθεσή μας ώστε να αξιοποιηθούμε ακόμη και τώρα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, και να βοηθήσουμε τον κρατικό μηχανισμό αλλά και τον φορέα του ΕΦΚΑ κατ’ επέκταση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζον πρόβλημα. Γι' αυτό αιτούμαστε την άμεση επαναπρόσληψη όσων από εμάς εργαστήκαμε στον ΕΦΚΑ, ώστε να καταφέρουμε όλοι μαζί να κερδίσουμε αυτό τον «αγώνα» και να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο εν λόγω πρόβλημα.

Κομοτηνή, 1.11.2021

Με τιμή
Γιώργος Δημητριάδης
πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων
Ανδρέας Πετρόπουλος
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: