Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

«Ελληνικός Χρυσός»: Αφού πρώτα πήρε «γη και ύδωρ» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τώρα απολύει εργάτες

Οι... «επενδυτές» που εξασφάλισαν μια νεοαποικιοκρατική σύμβαση για μεγαλύτερα κέρδη σήμερα προχωρούν σε απολύσεις και περικοπές εισοδημάτων!
Το… «πουλέν» των επενδύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η «Ελληνικός Χρυσός» που πρόσφατα υπέγραψε νέα αποικιοκρατική σύμβαση με τους κυβερνώντες που προβλέπει την παραχώρηση γης χωρίς αντίτιμο, πλήρης ελευθερία της εταιρείας για την επιλογή μεταλλουργικών μεθόδων και έλεγχος των περιβαλλοντικών καταγγελιών από ιδιώτες ελεγκτές που θα προσλαμβάνονται από την ίδια(!!!) σήμερα απολύει εργάτες και κλείνει μεταλλεία…
 
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι
Τη Δευτέρα από τα ξημερώματα, οι εργαζόμενοι έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης στήνοντας απεργιακές φρουρές στις εισόδους των εγκαταστάσεων των μεταλλείων σε Μαντέμ Λάκκο και Στρατώνι ενώ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του μεταλλείου στην Ολυμπιάδα. Η απεργία γίνεται με κοινή απόφαση των τριών σωματείων «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», και «ΣΤΟΑ 59».
Την απεργία στηρίζει η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) ενώ τη συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών της Ελληνικός Χρυσός εκφράζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Β. Ελλάδας. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο «η συνεχιζόμενη επίθεση των εταιρειών αποσκοπεί στο να μας βάλουν να δουλεύουμε με “τρείς και εξήντα”, χωρίς εργατικά δικαιώματα, με σκυμμένο το κεφάλι, απολύοντας όποιον υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Αντίστοιχη επίθεση έχουμε βιώσει -και βιώνουμε ακόμη- στο “πετσί” μας πολλές φορές οι εργαζόμενοι στην “EDILMAC”. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι “επενδύσεις” των εταιρειών – όσο και αν προσπάθησαν να ξελογιάσουν τους εργαζόμενους- γίνονται με μοναδικό κριτήριο την αύξηση των κερδών τους και όχι για τις ανάγκες των εργαζόμενων και της κοινωνίας».
Θυμίζει τέλος ότι και οι εργαζόμενοι της «EDILMAC» συνεχίζουν να διεκδικούν να καταβληθούν άμεσα σε όλους τους εργαζόμενους από το Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι και σήμερα όλα τα αναδρομικά όπως ορίζει σαφέστατα η απόφαση της επιθεώρησης εργασίας.
Η ΟΜΕ, με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι για να συνδράμει με κάθε τρόπο ώστε ο αγώνας των μεταλλωρύχων να είναι νικηφόρος, καλεί άμεσα όλα τα Σωματεία των Μεταλλωρύχων Χαλκιδικής σε συντονισμό προκειμένου να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας των μεταλλωρύχων, με κοινά αιτήματα. Σημειώνει ότι η εργοδοτική επίθεση δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν την σταματήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Και τονίζει: «Και θα τους σταματήσουμε εμείς! Ολοι μαζί οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι (μόνιμοι και εργολαβικοί) κόντρα στον διαχωρισμό-κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζόμενων που σκόπιμα προωθεί η εργοδοσία, πρέπει να απαιτήσουμε:
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων των εργαζόμενων.
  • Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Κανείς μεταλλωρύχος χωρίς Σ.Σ.Ε.
  • Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία.
  • Καμία συνδικαλιστική δίωξη-απόλυση εργαζόμενου.»
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: