Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Νορβηγία: Ταμείο συνταξιούχων χρηματοδοτούσε κατασκευή πυρηνικών

Τα… καλά του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης και συνταξιοδότησης
Το μεγαλύτερο ταμείο συνταξιούχων της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποσύρει επενδύσεις μεγάλων χρηματικών ποσών από 14 εταιρείες, οι δραστηριότητες των οποίων παραβιάζουν τους κανόνες αναφορικά με την παραγωγή όπλων.
Το KLP, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια μεγαλύτερα από 300 δισ. κορόνες (35,4 δισ. δολάρια) ανακοίνωσε ότι σταματά να επενδύει σε 14 εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν στην παραγωγή πυρηνικών πυραύλων και άλλων όπλων, ενώ δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι μετά από έλεγχο διαπίστωσε ότι αρκετές από αυτές παραβιάζουν τους κανόνες για την παραγωγή όπλων.
«Αυτές που αποκλείονται από τη χρηματοδότηση είναι κυρίως εταιρείες οι οποίες έμμεσα ή άμεσα συνεισφέρουν στη συνεχιζόμενη ύπαρξη πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο Κίραν Αζίζ, υπεύθυνος για το πρόγραμμα επενδύσεων του ταμείου, προσθέτοντας ότι τα όπλα αυτά «από τη φύση τους παραβιάζουν βασικές ανθρωπιστικές αξίες».
Το KLP από αυτόν τον μήνα δεν θα συνεργάζεται με εταιρείες όπως η βρετανική Rolls Royce Holdings PLC, η αμερικανική Raytheon Technologies Corp. Και η γαλλική Thales.
Σύμφωνα με το ταμείο η Rolls Royce κατασκευάζει μέρη για έναν αριθμό οχημάτων τα οποία έχουν την ικανότητα να εκτοξεύουν πυρηνικά όπλα, Raytheon παράγει πυραύλους που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και η Thales αναπτύσσει και παράγει μέρη για πυρηνικούς πυραύλους.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες η KLP απέσυρε τις επενδύσεις της από 16 εταιρείες οι οποίες εργάζονταν σε ισραηλινούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη και είχαν καταγραφεί στη λίστα των Ηνωμένων Εθνών ανάμεσα στις 112 εταιρείες οι οποίες είχαν συνέργεια στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
Οι σημερινές ανακοινώσεις σημαίνουν ότι το Ταμείο πούλησε μετοχές αξίας 117 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και ομόλογα ύψους 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: