Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ομιλία Τσίπρα για ακρίβεια: Είστε ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι για την πλειοψηφία των Ελλήνων

Παρέμβαση στη Βουλή πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της συζήτησης της ερώτησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για την πανδημία.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «κυβέρνηση της δικαιολογίας σε όλα τα ζητήματα, από την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές έως την ακρίβεια». «Είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Είστε ατζαμήδες, ιδεοληπτικοί, επικίνδυνοι για την πλειοψηφία των Ελλήνων, που απειλούνται με επισιτιστική, ακόμα κι ανθρωπιστική κρίση», ανάφερε χαρακτηριστικά.
«Κάντε εκλογές τώρα, όχι το Μάιο. Λυτρώστε τον τόπο. Αλλάξτε και τον εκλογικό νόμο, αλλά μπόνους 50 και 60 εδρών στο δεύτερο κόμμα που είστε δεν μπορείτε να δώσετε γιατί είναι αντισυνταγματικό», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης σε αναλογία πληθυσμού στους νεκρούς από τον κορονοϊό. Κατάγγειλε, επίσης, πως επιμένει στη νεοφιλελεύθερη εμμονή της να μην ενισχύει το ΕΣΥ, πολιτική που θα επιταθεί και στην post- covid εποχή.
«Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής. Δώσατε, λέτε, 43 δισ. ευρώ, αλλά δεν βρήκατε τίποτα για προσλήψεις. Δώσατε, όμως, 6,6 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα, τόνισε πως η κυβέρνηση παριστάνει τον τροχονόμο και τον σχολιαστή της ακρίβειας, κάνοντας λόγο επίσης για εγκληματικές επιλογές της. «Αντί να στηρίζει την κερδοσκοπία και τα καρτέλ στο χώρο της ενέργειας αρνείστε από το Σεπτέμβριο να μειώσετε τον ΕΦΚ στα καύσιμα και το ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, υπάρχει ρήτρα διαφυγής από τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Είναι 18 οι χώρες της ΕΕ που μείωσαν τον ΕΦΚ. Μόνο εμείς και η Εσθονία δεν έχουμε αυξήσει στην ουσία τον κατώτατο μισθό. Λέτε πως δεν θέλετε να ευνοήσετε τα Καγιέν εσείς που ψηφίσατε το αφορολόγητο στις γονικές παροχές ακινήτων των 800.000 ευρώ. Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά; Να βάλετε πλαφόν στα υπερκέρδη και με διμερή προθεσμιακά συμβόλαια. Χρηματοδοτείτε τα υπερκέρδη από τους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ».
Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ψέματα και μέσα στη Βουλή σε σχέση με το αν είναι φτηνότερος ή ακριβότερος ο λιγνίτης».
Μίλησε, επίσης, για «παιχνιδάκια» και «θέατρο» σε σχέση με τη δήθεν πρόταση του πρωθυπουργού για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, πρόταση που είχε γίνει νωρίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία αρνείται να εφαρμόσει στην Ελλάδα.
Τον κατηγόρησε πως τώρα η Κομισιόν ζητά ακόμα και κρατικοποιήσεις, ενώ η κυβέρνηση είχε προχωρήσει εν μέσω κρίσης στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Τέλος στάθηκε και στο θέμα της ΛΑΡΚΟ, επισημαίνοντας πως η τιμή του νικελίου έχει ανεβεί κατακόρυφα κι επομένως ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό για την επιχείρηση.
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: