Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια θα απελευθερωθούν στην Καλιφόρνια

Επιστήμονες ελπίζουν πως τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια που δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια, θα μειώσουν τον πληθυσμό του εντόμου που προκαλεί ασθένειες στους ανθρώπους. Πώς θα γίνει αυτό.
Εκατομμύρια γενετικά τροποποιημένα κουνούπια αναμένεται να απελευθερωθούν στην Καλιφόρνια, με το γενικότερο πλάνο να αφορά την αποδέσμευση δισεκατομμυρίων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ, εφόσον εγκριθούν τα πλάνα επιστημόνων που ελπίζουν πως αυτή θα είναι η λύση στις ασθένειες που προκαλούν τα έντομα. Πώς;
Πέρυσι έγινε πιλοτική δοκιμή στην περιοχή Florida Keys. Αφορούσε την απελευθέρωση γενετικά τροποποιημένων κουνουπιών που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια της βιοτεχνολογίας Oxitec. 'Μιμήθηκαν' τα Aedes aegypti και είναι τροποποιημένα, ώστε τα αρσενικά (που ούτως ή άλλως δεν τσιμπούν), να απελευθερώνονται στη φύση και να ζευγαρώνουν με τα θηλυκά (που τσιμπούν), με τους απογόνους (σε όποιο φύλο και αν ανήκουν) να φτάνουν ποτέ στην ωρίμανση -όταν αρχίζουν να τσιμπούν.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency -ΕΡΑ) ενέκρινε τη δεύτερη φάση που αφορά την απελευθέρωση των συγκεκριμένων κουνουπιών σε τέσσερις κομητείες της Καλιφόρνιας, εφόσον δώσουν το ΟΚ οι ρυθμιστικές αρχές των πολιτειών. Συνολικά το πλάνο αφορά 4.000.000.000 κουνούπια που θα εμφανιστούν σε όλες τις πολιτείες.
Η Oxitec δήλωσε ότι ο στόχος είναι να μειωθεί η μετάδοση επιβλαβών ασθενειών, όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα και ο κίτρινος πυρετός. Αν και τα Aedes aegypti, ένα χωροκατακτητικό είδος, αποτελούν ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού κουνουπιών στη Φλόριντα, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ασθενειών.
Τα κουνούπια που παράγει η εταιρία βιοτεχνολογίας είναι αρσενικά με ένα “αυτοπεριοριζόμενο γονίδιο”. Η διαφορά δεν είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Εν τούτοις, τα τροποποιημένα έντομα παράγουν παρόμοιους αρσενικούς και θηλυκούς απογόνους που δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Θεωρητικά λοιπόν, με την πάροδο του χρόνου όπως θα μειώνεται ο γυναικείος πληθυσμός, θα μειωθεί και ο συνολικός πληθυσμός. Μένει βέβαια, όλο αυτό να αποδειχθεί και στην πράξη.
"Πολλές οι άγνωστες παράμετροι"
Το πρόγραμμα προκάλεσε αντιδράσεις από ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, που ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες της απελευθέρωσης γενετικά τροποποιημένων εντόμων.
Η υπεύθυνη προγράμματος τροφίμων και τεχνολογίας στο Friends of the Earth, Dana Perls δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “πρόκειται για μια καταστροφική κίνηση που είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία”. Πρόσθεσε πως το πιλοτικό τεστ δεν έχει απολαύσει ακόμα την αξιολόγηση από ομότιμους, όπως γίνεται συνήθως πριν τη δημοσίευση μιας μελέτης σε ιατρικό περιοδικό. “Χωρίς μια πιο αυστηρή και δημόσια αξιολόγηση προκαλούνται ανησυχίες για πιθανό κίνδυνο”, είπε χαρακτηριστικά. Η αξιολόγηση από ομότιμους είναι σε εξέλιξη, με την Perls να καταλήγει στο “άπαξ και απελευθερώσεις τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια και διαπιστώσεις πως δεν πηγαίνουν όλα βάσει πλάνου, δεν μπορείς να τα καλέσεις πίσω. Έτσι, μπορούν να δημιουργηθούν προβλήματα που δεν υπάρχουν”.

Νίκη Μπάκουλη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: