Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Μέτρα - «ασπιρίνη» για την ακρίβεια

Μέτρα περιορισμένης εμβέλειας που δεν φτάνουν να καλύψουν την έκταση του προβλήματος της ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το πακέτο φτάνει στο 1,1 δισ. ευρώ και αφορά 3,2 εκατ. υπόχρεους με προτεραιότητα τα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο οι πληγές από την ενεργειακή ακρίβεια και από τις ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πολύ μεγαλύτερες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, τα νοικοκυριά πρόκειται να λάβουν το επόμενο διάστημα «επίδομα ακρίβειας» το οποίο θα εξειδικευθεί την Πέμπτη από τους αρμόδιους υπουργούς και –σύμφωνα με πληροφορίες– θα είναι της τάξης των 200 ευρώ.
Ωστόσο και εκεί θα υπάρξει εισοδηματικό κριτήριο, με τον πήχυ να τοποθετείται στην περιοχή των 7.000 ευρώ που αποτελεί το όριο της φτώχειας: κάτι που σημαίνει ότι αποκλείονται από την εφάπαξ εισοδηματική ενίσχυση οι υπόλοιπες κατηγορίες πολιτών που στενάζουν εξίσου από τον υψηλό πληθωρισμό και τη ραγδαία αύξηση των τιμών.
Την ίδια στιγμή, εισοδηματικός κόφτης τοποθετείται και στο έτερο μέτρο, με τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, καθώς –όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός– πολίτες με οικογενειακό εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ εξαιρούνται από την επιδοματική ενίσχυση και θα συνεχίζουν να στροβιλίζονται στη δίνη των υψηλών πτήσεων των τιμών της βενζίνης, που κινείται σταθερά πάνω από 2 ευρώ το λίτρο, απειλώντας με «πάγωμα» της κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, η αγανάκτηση στα νοικοκυριά από το τέρας της ακρίβειας χτυπάει «κόκκινο», την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί με μέτρα - «ασπιρίνη» που θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, να αποκαταστήσει τη ζημιά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Τα μέτρα αυτά έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς οι τιμές σε βασικά προϊόντα από το καλάθι της νοικοκυράς έχουν φτάσει να αλλάζουν σε σχεδόν ημερήσια βάση, ενώ «φωτιά» έχουν πάρει οι τσέπες των καταναλωτών από τους λογαριασμούς σοκ που παραλαμβάνουν σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο. Σε απόγνωση βρίσκονται κι όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανση, με την τιμή στο ντίζελ να έχει σκαρφαλώσει στα 1,35 ευρώ ανά λίτρο, όταν πριν από την ουκρανική κρίση είχε τιμή πώλησης 1 ευρώ.
Το πρωί της Πέμπτης, από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριών, οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τα μέτρα. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: