Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Πρώτη καταδίκη για το αμαρτωλό Ταμείο

Ο επί δεκαπενταετία διευθυντής του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του υπ. Πολιτισμού, Γ. Βλαντής, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση με αναστολή για υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου του Ταμείου και των πρακτικών του Δ.Σ. ● Αθωώθηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι ● Οι ίδιοι ωστόσο είναι αντιμέτωποι και με κακουργηματικές κατηγορίες για τα εικονικά δάνεια της περιόδου 2012-2014 ● Πολυσήμαντη η χθεσινή απόφαση του Πλημμελειοδικείου, καθώς κατέρριψε ισχυρισμούς που θα επικαλεστούν οι κατηγορούμενοι, αν οδηγηθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
H πρώτη καταδίκη για το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού επιβλήθηκε χθες στον επί δεκαπενταετία διευθυντή του, Γιώργο Βλαντή, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ο Γ. Βλαντής καταδικάστηκε για υπεξαγωγή των βιβλίων πρωτοκόλλου (έτη 2015-2016-2017) του Ταμείου και των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή, ενώ αθωώθηκαν ο Ιωάννης Τσακοπιάκος (πρόεδρος του Ταμείου επί δεκαπενταετία) και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.
Οι ίδιοι κατηγορούμενοι (και όχι μόνο αυτοί) δεν ξεμπέρδεψαν με τη Δικαιοσύνη, καθώς είναι αντιμέτωποι με πέντε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για την περιβόητη υπόθεση των εικονικών δανείων της περιόδου 2012-2014, κατά την οποία τη διοίκηση του Ταμείου είχαν οι Ι. Τσακοπιάκος (πρόεδρος) και Γ. Βλαντής (διευθυντής). Για τη δικογραφία αυτή αναμένεται το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Ευγενία Σιδέρη, πρότεινε να δικαστούν και για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Στο πλαίσιο αυτό, η χθεσινή απόφαση του Πλημμελειοδικείου είναι πολυσήμαντη καθώς κατέρριψε ισχυρισμούς που οι κατηγορούμενοι θα επικαλεστούν αν οδηγηθούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου. Ενας από αυτούς είναι ότι επρόκειτο «για σκευωρία, τύπου Novartis ή ΚΕΕΛΠΝΟ, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία «μεθόδευσε με κάθε τρόπο την ύπαρξη ενός πολιτικο-συνδικαλιστικού σκανδάλου». Οτι, δηλαδή, δεν τελέστηκε το αδίκημα της κλοπής εγγράφων αλλά κάποιοι ενορχήστρωσαν ένα σχέδιο για να τους ενοχοποιήσουν. Ο ισχυρισμός αυτός κατέπεσε με τη δικαστική απόφαση, που έκρινε ότι τα κρίσιμα έγγραφα εξαφανίστηκαν επί διοίκησης Τσακοπιάκου - Βλαντή και καταδίκασε τον δεύτερο.
Ακόμη ένα στοιχείο που κατέπεσε ήταν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ότι είχαν δει τα επίμαχα βιβλία όταν είχε ήδη αναλάβει η νέα διοίκηση. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ανάμεσα στους συγκεκριμένους μάρτυρες είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα στη μεγάλη δικογραφία. Ετσι, με σχέσεις δούναι και λαβείν λειτουργούσε επί χρόνια το σύστημα Τσακοπιάκου - Βλαντή και, όπως σχολίασαν οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας, Χρήστος Λαμπάκης και Γεώργιος Σάρλης, «τα χρήματα του ελληνικού λαού (από τα εισιτήρια στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης) πήγαιναν στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (μέλος του Δ.Σ. ήταν ο Γ. Τσακοπιάκος), μετά στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας (πρόεδρος Ι. Τσακοπιάκος, διευθυντής Γ. Βλαντής) και στη συνέχεια στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (πρόεδρος ο Ι. Τσακοπιάκος). Ετσι, το δημόσιο χρήμα μετουσιωνόταν σε ιδιωτικό».
Το τρίτο στοιχείο που καταρρίφθηκε στο δικαστήριο ήταν η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που παρήγγειλε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την οποία μάλιστα ακυρώθηκε η πρώτη ΕΔΕ για την υπόθεση. Η, κατά παραγγελία Μενδώνη, ΕΔΕ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα βιβλία πρωτοκόλλου δεν χάθηκαν κατά την πολυήμερη κατάληψη του Ταμείου από την Ομοσπονδία, αλλά σε κάποιο άλλο χρονικό σημείο μεταξύ 16-3-2018 και 26-3-2018, όταν ήδη είχε αναλάβει η νέα διοίκηση. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι κατηγορούμενοι βάσισαν την υπερασπιστική γραμμή τους σε αυτή την ΕΔΕ, αλλά η απόφαση του Πλημμελειοδικείου άδειασε τον ισχυρισμό τους, κρίνοντας ότι ο Γ. Βλαντής εξαφάνισε τα βιβλία κατά τη διάρκεια της κατάληψης.
Και βέβαια η υπόθεση δεν κλείνει εδώ. Μέλη της νέας διοίκησης κατηγορήθηκαν ότι μεθόδευσαν τη δίωξη Βλαντή - Τσακοπιάκου και είναι επίσης αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Τώρα που η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε επί της ενοχής Βλαντή, θα βγουν από το κάδρο των ευθυνών όσοι αντιλήφθηκαν ότι κάποιοι θησαύριζαν σε βάρος του ελληνικού λαού και μάλιστα εν μέσω μνημονίων;
Η Ομοσπονδία είδε μόνο τις αθωώσεις...
Περιχαρής ήταν η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με τίτλο «Πανηγυρική αθώωση του Γιάννη Τσακοπιάκου και των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ. του ΤΑ.ΥΠ.ΥΠ.ΠΟ - Κατέρρευσε η σκευωρία της ομάδας των συκοφαντών». Εσκεμμένα η ανακοίνωση δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την καταδίκη του διευθυντή του Ταμείου και έτσι μπορεί να επικαλείται το χονδροειδές ψέμα για «τη δήθεν υφαρπαγή βιβλίων πρωτοκόλλου», η οποία μόνο «δήθεν» δεν είναι και γι’ αυτό καταδικάστηκε ο Γ. Βλαντής.
Με τον ίδιο τρόπο, της άρνησης της πραγματικότητας και της αποσιώπησης της καταδικαστικής απόφασης, η ανακοίνωση εμμένει στο σενάριο της σκευωρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
 
Γιώτα Τέσση
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: