Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Έκθετη η Λ. Μενδώνη για παραποίηση της διακήρυξης για τη ρωσική τέχνη

Εξηγήσεις στη Βουλή καλείται να δώσει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σχετικά με την παραποίηση της Διακήρυξης των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αφορμή η αναφορά που ανακοινώθηκε σε δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ πως οι υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισαν ότι «πρέπει να διακοπούν οι σχέσεις της Ε.Ε. με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας»!
Το θέμα φέρνει στη Βουλή η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου αφού η υπουργός παραδέχθηκε πως πράγματι έγινε παραποίηση του περιεχομένου της διακήρυξης, ρίχνοντας την ευθύνη στο γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Σε δήλωσή της η Σία Αναγνωστοπούλου, που καταθέτει και επίκαιρη ερώτηση, κατηγορεί την κ. Μενδώνη ότι: «επιχείρησε να παραπληροφορήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Κατασκεύασε fake news για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα. Εξέθεσε τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή. Και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ίδια».
Και τονίζει χαρακτηριστικά πως «η παραποίηση είχε έναν και μόνο στόχο: να εμφανίσει την άστοχη απόφασή της για απαγόρευση των ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών ως κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αναλυτικά η δήλωση της Σ. Αναγνωστοπούλου:
«Η υπουργός Πολιτισμού για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστεί σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο. Σε επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου (7.3.2022) παραποίησε την απόφαση των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία. Η παραποίηση είχε έναν και μόνο στόχο: να εμφανίσει την άστοχη απόφασή της για απαγόρευση των ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών ως κοινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε κανένα σημείο της απόφασης των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά. Η διακήρυξη των Ευρωπαίων υπουργών -απολύτως εύλογα- εκφράζει την αυτονόητη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς δημιουργούς και καλλιτέχνες.
Στη συνέχεια, όταν η λαθροχειρία της έγινε φανερή, η κ. Μενδώνη έσπευσε να κάνει αυτό που συνηθίζει: να φορτώσει αλλού την ευθύνη και πιο συγκεκριμένα στο γραφείο Τύπου του υπουργείου.
Ας είμαστε σοβαροί. Η αναγνώριση ενός τόσο σοβαρού ατοπήματος, που αφορά έναν πόλεμο και όχι ένα ορθογραφικό λάθος, απαιτεί έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και τα ανάλογα μέτρα.
Η κ. Μενδώνη επιχείρησε να παραπληροφορήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Κατασκεύασε fake news για να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα. Εξέθεσε τη χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή. Και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ίδια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή καταδίκασε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή και στηρίζει κάθε φωνή ενάντια στον πόλεμο. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους Ρώσους καλλιτέχνες που θαρραλέα καταγγέλλουν την εισβολή, εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους Ουκρανούς καλλιτέχνες που ζουν τις τραυματικές συνέπειες ενός καταστροφικού πολέμου.
Καλούμε όλους και όλες να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον Πολιτισμό από αυτούς που επιδιώκουν να τον μετατρέψουν σε μηχανισμό προώθησης αποκλεισμών και να τον υποτάξουν στη μηχανική του πολέμου.
Η διακήρυξη των Ευρωπαίων υπουργών αναφέρει: «Recalling the importance of art, culture and cultural cooperation for promoting peace, dialogue, respect, tolerance and mutual understanding among peoples».
Αυτός ο στόχος απαιτεί αρχές και εντιμότητα.
Όχι λαθροχειρίες και υποκριτικές απολογίες».
Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Την Δευτέρα 7.3.2022 οι υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν Διακήρυξη που εκφράζει την αυτονόητη αλληλεγγύη στους Ουκρανούς δημιουργούς και καλλιτέχνες.
Σε επίσημο δελτίο τύπου του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού την ίδια μέρα, το κείμενο της απόφασης παραποιήθηκε σημειώνοντας: «Στη Διακήρυξή τους οι Υπουργοί Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών Μέσων και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν ότι πρέπει να διακοπούν οι σχέσεις της ΕΕ με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, καθώς η τέχνη χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας». Σε κανένα σημείο όμως της απόφασης των υπουργών Πολιτισμού, Οπτικοακουστικών και Ενημερωτικών Μέσων δεν υπήρχε καμία τέτοια αναφορά.
Την επόμενη μέρα (8.3.2022), η κα. Μενδώνη έσπευσε να απαντήσει στην avgi.gr που ανέδειξε το θέμα, ρίχνοντας την ευθύνη για το σοβαρότατο αυτό ατόπημα στο γραφείο Τύπου του υπουργείου. Εδώ ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο ζήτημα Δημοκρατίας: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να παραποιεί ευρωπαϊκή διακήρυξη παραπληροφορώντας τους Έλληνες πολίτες, για να δικαιολογήσει, εκ των υστέρων, σαν δήθεν Ευρωπαϊκές, τις αποφάσεις της για τους ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς; Πρόκειται για αήθη επιχείρηση παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης, που η υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε να τη μαζέψει αφού το θέμα πήρε διαστάσεις.
Η κα Μενδώνη επιχείρησε να παραπληροφορήσει την ελληνική κοινή γνώμη. Η αναγνώριση ενός τόσο σοβαρού ατοπήματος, που αφορά έναν πόλεμο και όχι ένα ορθογραφικό λάθος, απαιτεί έμπρακτη ανάληψη ευθύνης και τα ανάλογα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την ίδια και οφείλει αυτή τη φορά, έπειτα από πάμπολλα ατοπήματα, να την αναλάβει.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
Πώς παραποιείται μία ευρωπαϊκή διακήρυξη για ένα τόσο σοβαρό θέμα και σε τόσο κρίσιμες στιγμές; Είναι δυνατόν να εστάλη επίσημο δελτίο τύπου του υπουργείου με παραποιημένες προτάσεις που αφορούν μία ευρωπαϊκή διακήρυξη, χωρίς να ελεγχθεί από την αρμόδια υπουργό;
Σε πόσα ατοπήματα πρέπει να πέσει ακόμα για να αναλάβει επιτέλους την ευθύνη των πράξεών της που εκθέτουν τη χώρα διεθνώς;
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: