Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Μια «αυγουστιάτικη» και... βολική ψηφοφορία

Με το άνοιγμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των πέντε κορυφαίων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική και τυπική διαβούλευση κι ενώ ήδη από την εξαγγελία του έχει προκληθεί πάνδημη αρνητική αντίδραση.
Τρία χρόνια «παλεύει» το υπουργείο Πολιτισμού για τη μετατροπή των δημόσιων μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Εξάλλου το σχέδιο είχε ενταχθεί στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το καλοκαίρι του 2019.
Μέσα στον Αύγουστο με το άνοιγμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα φέρει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση το νομοσχέδιο, χωρίς να έχει υπάρξει ουσιαστική και τυπική διαβούλευση για ένα ζήτημα που εγείρει πολλά ερωτήματα, έχει προκαλέσει από κινητοποιήσεις και σφοδρές αντιδράσεις εργαζομένων, επιστημόνων, σωματείων μέχρι τη σύνταξη επιστολών-εκκλήσεων, με αποδέκτη τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να μην προχωρήσει η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που θα σημάνει την αποδυνάμωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τον τρόπο λειτουργίας των μουσείων με διορισμένες διοικήσεις της αρεσκείας της υπουργού Πολιτισμού και το ξήλωμα της δημόσια δομής τους.
Ομως «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» που λέει κι ο σοφός λαός. Οπως και σε άλλους τομείς, η πεπατημένη είναι γνωστή και κοινή. Ξεκινάει με την απαξίωση του φορέα και ακολουθεί η παρακμή για να γίνει πιο εύκολη η ιδιωτικοποίηση ή η αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας. Τα πέντε μεγαλύτερα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό και Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) τα οποία πρόκειται να μετατραπούν σε ΝΠΔΔ, με συλλογές μοναδικές στο είδος τους, στέκονται στο ύψος τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
Και ορθά λειτουργούν και επιτελούν τον εκπαιδευτικό τους ρόλο και διακρίνονται από εξωστρέφεια και καλλιεργούν συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού και ελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έσοδα από τα εισιτήρια διαθέτουν και με εξαιρετικά στελέχη-υπαλλήλους με υψηλή εξειδίκευση είναι στελεχωμένα.
Να θυμίσουμε ότι το «διαμάντι» μας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, διαθέτει μόλις 498.000 ευρώ ετησίως για τις λειτουργικές δαπάνες, τα συστήματα ασφαλείας, τις επισκευές του κτιρίου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, κοκ, καθώς το 90% του προϋπολογισμού, δηλαδή 4.241.400 ευρώ (από τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού), δαπανώνται για έξοδα προσωπικού, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν 2,7 εκατομμύρια.
Προκειμένου να μην υπάρξει διάλογος και οι αντιδράσεις να είναι ελάχιστες, η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο μέσα στον Αύγουστο, τον μήνα που όλα υπολειτουργούν. Παρότι το υπουργείο Πολιτισμού ούτε σε ανοιχτές συζητήσεις και διαβουλεύσεις έχει συμμετάσχει, ούτε το νομοσχέδιο έχει αποκαλύψει σε πολιτικούς και φορείς που το έχουν ζητήσει, μαθαίνουμε ότι διέρρευσε.
Σύμφωνα με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, προκάλεσε «το γέλιο και την αγανάκτηση στο σύνολο των υπαλλήλων του υπουργείου, ακόμη και σε συνδικαλιστές που ανήκουν στον στενό κύκλο της υπουργού Πολιτισμού», καθώς χαρακτηρίζεται από «προχειρότητα, ασάφειες, λάθη και παραλείψεις».
«Είναι άραγε ενήμερη η κυβέρνηση αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Πολιτισμού ότι το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την αλλαγή καθεστώτος στα πέντε μεγάλα δημόσια αρχαιολογικά μουσεία έχει προκαλέσει πάνδημη αρνητική αντίδραση:
● των εργαζόμενων στα μουσεία, με ενυπόγραφες επιστολές προς τον πρωθυπουργό, ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης και κομματικής τοποθέτησης
● των σωματείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αποφάσεις συνελεύσεων
● της πλειονότητας των μελών ΔΕΠ των τμημάτων Ιστορίας – Αρχαιολογίας της Ελλάδας
● των συνταξιούχων αρχαιολόγων, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, πολλοί εκ των οποίων υπήρξαν συνεργάτες τόσο του νυν προέδρου της Βουλής όσο και της νυν υπουργού Πολιτισμού
● αρχαιολόγων από ΑΕΙ, μουσεία και ερευνητικά ινστιτούτα της αλλοδαπής. Σχεδόν πεντακόσιοι διακεκριμένοι και εγνωσμένης αξίας επιστήμονες με ενυπόγραφες επιστολές τους ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το ζήτημα της μετατροπής των κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ και πάντως να υπάρξει ένας ανοικτός και ειλικρινή διάλογος» γράφει η ανακοίνωση του ΣΕΑ και σημειώνει ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είναι πλήρως απομονωμένη στην προσπάθειά της «να παρουσιάσει τον σφιχτό εναγκαλισμό της διοίκησης των μεγάλων δημόσιων μουσείων (με τα διορισμένα Δ.Σ., τους δοτούς γενικούς διευθυντές και διευθυντές, οι οποίοι σε εποχή κρίσης και οικονομικής λιτότητας θα αμείβονται αδρά) και τη διάσπαση της προστασίας της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ως ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο, σαν θετική εξέλιξη, που εξασφαλίζει ευελιξία και αυτοτέλεια! Και όλα αυτά τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι ο διαμελισμός της ενιαίας Δασικής Υπηρεσίας οδήγησε στη διάλυση της προστασίας των δασών...».
Ο ΣΕΑ στηλιτεύει την αποχή και την αφωνία της υπουργού Πολιτισμού και των συνεργατών της από τον δημόσιο διάλογο, καθώς αυτά τα τρία χρόνια έχουν διοργανωθεί συζητήσεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις από εργαζομένους και επιστημονικούς φορείς. «[...] η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έχει επιλέξει να μην ανοίγει τη συζήτηση για το θέμα αυτό ούτε με τους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ ούτε με τη διεθνή και εγχώρια επιστημονική κοινότητα.
Ενδεικτικά η πολιτική ηγεσία δεν παρέστη καν σε εκδηλώσεις επιστημονικών φορέων (Πανεπιστήμιο Αθηνών) για το θέμα, παρότι προσεκλήθη. Είναι σαφές ότι τα σαθρά επιχειρήματα της υπουργού μπορούν μόνο να ακούγονται χωρίς αντίλογο σε “φιλικά” μέσα ενημέρωσης που δεν κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι ο ΣΕΑ «έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει γραπτώς το νομοσχέδιο, χωρίς να λάβει καμία απόκριση (αρνητική ή θετική) από “τον υπηρέτη” του Ελληνικού Λαού, την υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη».
Ο ΣΕΑ καλεί όχι μόνο τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ, στα μουσεία και τους αρχαιολόγους, τα σωματεία αλλά και τους πολίτες να συνταχθούν με το αίτημα να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου ώστε «να μην αποκοπούν τα μεγάλα κρατικά αρχαιολογικά μουσεία από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και να πλαισιώσουν τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα».

Βασιλική Τζεβελέκου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: