Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Νέος κρατικός «Τειρεσίας» θα φακελώνει τους οφειλέτες

Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για κέντρα παρακολούθησης των οφειλετών και βαθμολόγηση της πιστοληπτικής τους συμπεριφοράς
Διπλό «Τειρεσία» για Δημόσιο και τράπεζες συστήνει η κυβέρνηση υπό τον κίνδυνο της ανεξέλεγκτης διόγκωσης του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους, που υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ, και τον φόβο για στάση πληρωμών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των κυμάτων της ακρίβειας.
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει τη συγκρότηση δύο νέων κέντρων παρακολούθησης των οφειλετών τα οποία θα συλλέγουν στοιχεία από όλες τις πηγές (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, ακόμα και από τους ΟΤΑ) με σκοπό την καλύτερη καταγραφή της συναλλακτικής τους συμπεριφοράς.
Πρόκειται για:

  • Την Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) που θα έχει το βάρος της συγκέντρωσης των χρεών πολιτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ενώ παράλληλα θα βαθμολογεί την πιστοληπτική τους συμπεριφορά.
  • Το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων (Central Credit Registry) που θα δημιουργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καταγράφει σε λεπτομερή βάση το ιστορικό πληρωμών κάθε μεμονωμένου δανείου που χορηγείται.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συνεργασία των δύο μηχανισμών, με τη διαφορά ότι η Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα αξιολογεί την πιθανότητα αθέτησης μιας υποχρέωσης και θα «ανάβει κόκκινο» για περιπτώσεις φορολογουμένων που περνούν στη «ζώνη υψηλού κινδύνου» για αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.
Στη βάση αυτή θα δημιουργηθεί ένα σύστημα βαθμολόγησης (point system) για όλους τους οφειλέτες που θα είναι οδηγός για νέες ρυθμίσεις οφειλών και τη λήψη νέων δανείων, τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς του Δημοσίου για την ανάληψη έργων ή ακόμα και την παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης χρηματοδοτούμενων από το Δημόσιο ή συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. ή άλλον, διεθνή οργανισμό προγραμμάτων.
Περαιτέρω το σύστημα αξιολόγησης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από ιδιωτικούς φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, αλλά και άλλες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια, να ρυθμίσουν οφειλές ή να δώσουν πίστωση για την αγορά ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: