Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

+71% το 2022 η αύξηση εσόδων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών

Η αύξηση των εσόδων δείχνει και τη δυναμική που έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών και προϊδεάζει ενδεχομένως για το πιθανό όφελος που μπορεί να έχει μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων και για τις φορολογικές οφειλές
Η επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας μετά την περίοδο της πανδημίας είχε θετικά αποτελέσματα και για τις εισπράξεις ασφαλιστικών εισφορών. Κι αυτό προκύπτει από τα έσοδα ρεκόρ 1,75 δισ., αυξημένα κατά 71% σε σχέση με το 2021 από εισπράξεις λόγω καθυστερούμενων οφειλών που σημείωσε το 2022 το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΦΚΑ, «πρόκειται για τις υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις που έχουν επιτευχθεί από την αρχή της λειτουργίας του ΚΕΑΟ, όπως αυτές αποτυπώνονται στον πίνακα που ακολουθεί και περιλαμβάνουν τις συνολικές ετήσιες εισπράξεις της τελευταίας πενταετίας». Ταυτοχρόνως η αύξηση των εσόδων δείχνει και τη δυναμική που έχουν οι ρυθμίσεις οφειλών και προϊδεάζει ενδεχομένως για το πιθανό όφελος που μπορεί να έχει μια γενναία ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές, η οποία θα καλύπτει το σύνολο κι όχι μόνο τα χρέη της πανδημίας.
Πρόκειται για πάγιο αίτημα όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και φυσικών προσώπων, επί του παρόντος όμως η υλοποίηση αυτής της αναγκαίας αναδιευθέτησης οφειλών (με το σύστημα των 120 δόσεων) έγινε πράξη μόνον επί υπουργίας Νάντιας Βαλαβάνη στο υπ. Οικονομικών. Οι συνολικές εισπράξεις από τη ρύθμιση ήταν 1,413 δισ. ευρώ το 2018, 1,489 δισ. ευρώ το 2019, 1,140 δισ. ευρώ το 2020, 1,020 δισ. ευρώ το 2021 και 1,748 δισ. ευρώ το 2022.
Πάντως κατά τη διοίκηση του ΕΦΚΑ «ο στόχος της ενίσχυσης των διαδικασιών είσπραξης των ασφαλιστικών οφειλών και της αύξησης των εσόδων του e-ΕΦΚΑ καθώς και της ενίσχυσης της βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης επιτεύχθηκε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο λόγω των καίριων παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο έτος» και συγκεκριμένα:
● Με την ευνοϊκή πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων που διευκόλυνε τους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών να τηρήσουν τη ρύθμιση που έχουν αποδεχτεί προς το ΚΕΑΟ και να ενταχθούν σε αυτοί και νέοι οφειλέτες που αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους.
● Με την ηλεκτρονική βεβαίωση οφειλής για μεταβιβάσεις ακινήτων, με την οποία επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των οφειλών προς το ΚΕΑΟ.
Τέλος, στην αύξηση των εσόδων συνετέλεσε η επανεκκίνηση των διαδικασιών είσπραξης μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία είχε ανασταλεί η είσπραξη οφειλών των πληττομένων.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: