Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Δεν ισχύει το 8ωρο για το 55% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού

Πάνω από το 35% δουλεύει 48 ώρες την εβδομάδα και το 20% λιγότερες από 35 ώρες
Το τυπικό οκτάωρο ωράριο εργασίας δεν αποτελεί κανόνα για το μισό εργατικό δυναμικό παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).
Οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας κατά μέσο όρο παγκοσμίως ήταν εντός του φυσιολογικού εύρους, και διαμορφώνονταν σε περίπου 43,9 ώρες την εβδομάδα πριν από την πανδημία, διαπίστωσε μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Την ίδια ώρα, περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων είχε πάνω από 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα, ενώ το ένα πέμπτο εργαζόταν με μερική απασχόληση ή λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα.
Είναι ενδιαφέρον ότι η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό εργασίας πάνω 48 ώρες είναι η Ασία, δηλαδή, εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των οικονομιών εντάσεως εργασίας. Πολύ υψηλά ποσοστά εργαζομένων με μερική απασχόληση ή κάτω από 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας έχουν οι Αφρική, η Αμερική και, φυσικά, η Ευρώπη. 
«Αν και οι πολλές ώρες εργασίας μειώθηκαν ελαφρώς κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και οι λίγες ώρες εργασίας αυξήθηκαν κάπως, και τα δύο φαινόμενα είχαν ήδη επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδά τους στο τέλος του 2020», ανέφερε η ΔΟΕ.

Η έκθεση της ΔΟΕ εξέτασε επίσης τις αναντιστοιχίες μεταξύ των πραγματικών ωρών εργασίας των εργαζομένων και των προτιμώμενων ωρών εργασίας τους, με τα στοιχεία να υποδεικνύουν σημαντική αναντιστοιχία.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: