Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Πάσα στα ιδιωτικά γραφεία εργασίας οι άνεργοι

Με το νέο «ποινολόγιο» προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, στις δεξιότητες, στον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης ● Από την προσεχή Δευτέρα μέσα από την εφαρμογή Gov.gr.Wallet διαθέσιμη η νέα ψηφιακή κάρτα
Με τον εντοπισμό των όποιων ανέργων που, ενώ είναι εγγεγραμμένοι πάνω από έναν χρόνο στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αποκρύπτουν την εργασιακή σχέση που τους αποφέρει τα προς το ζην, αποφάσισε η κυβέρνηση να καταπολεμήσει την παραοικονομία, η οποία, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ξεπερνά το 25,4% του ΑΕΠ. Κι επειδή ακριβώς ούτε θέλει ούτε μπορεί να συλλάβει τα «μαύρα» ποσά που ρέουν, είτε από εγκληματικές δραστηριότητες και μίζες σε «ημέτερους» είτε από τις αδήλωτες αμοιβές μεγαλο-μεσαίων γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών και άλλων επαγγελματικών κλάδων (μηδέ εξαιρουμένων ηλεκτρολόγων, υδραυλικών ψυκτικών, καθηγητών, εργολάβων, διαφημιστών και συμβούλων επιχειρήσεων, δηλαδή όλων όσοι συνωθούνται στα όρια της περίφημης μεσαίας τάξης την οποία επιχειρεί να προστατεύσει από μια επάνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία), η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους. Διότι, όπως περιέγραψε πολλές φορές και ο Κωστής Χατζηδάκης, κάποιοι από αυτούς, ενώ έχουν εισοδήματα, εργάζονται κρυφίως, επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της ΔΥΠΑ, κάνοντας δωρεάν βόλτες με τις δημόσιες συγκοινωνίες ή μαζεύοντας περισσότερα μόρια για να βρουν μία θέση 8μηνης –στην καλύτερη περίπτωση– διάρκειας σε κάποιο από τα κοινωφελή προγράμματα των δήμων. Αλλά αφού εργάζονται κρυφίως, τι τα θέλουν τα μόρια για τα κοινωφελή;
To ερώτημα, απλώς, αποκαλύπτει την αστεία όψη των όσων επανέλαβε χθες το υπουργείο Εργασίας, με ανακοίνωση Τύπου η οποία ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφιοποίησης όλων των στοιχείων και το «πλαίσιο απονομής των παροχών γίνεται πιο διαφανές και αποδοτικό, καθώς διασφαλίζεται ότι οι πόροι θα διατίθεται στους εγγεγραμμένους ανέργους που έχουν πραγματική ανάγκη και θα διευκολύνεται η αναζήτηση εργασίας».
Στην πράξη, όμως, η σύγχυση και ο εκφοβισμός από το αποκαλούμενο ποινολόγιο θα ωθήσει ανέργους (οι μακροχρόνια υπολογίζονται σε πάνω από το 50% των εγγεγραμμένων της ΔΥΠΑ) προς τα πάσης φύσεως ηλεκτρονικά ή μη ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας. Αλλωστε ελάχιστοι αναζητούν σήμερα εργασία μέσω της ΔΥΠΑ και ακόμη λιγότεροι βρίσκουν. Δεν αποκλείεται στο εξής και υπό τον φόβο να υποστούν τιμωρητικές ποινές, δηλαδή να ανασταλεί η εγγραφή τους ή ακόμη και να διαγραφούν από τα μητρώα, να γίνει ακόμη πιο απρόσωπη η σχέση ανέργου με τον εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ. «Ασε, δεν θέλω προσωρινά να τα σκαλίζω», μας είπε άνεργη, προσφάτως απολυμένη, όταν την παραπέμψαμε να χτίσει το επαγγελματικό της προφίλ με τη βοήθεια ενός εργασιακού συμβούλου της ΔΥΠΑ. «Κι αν μου προτείνει μία θέση κι εγώ δεν ανταποκριθώ; Κι αν μου ζητήσουν να εργαστώ πολύ μακρύτερα από τον τόπο διαμονής μου; Ασ’ το καλύτερα», ήταν η απάντηση που καταδείκνυε και την έντονη σύγχυση μετά τις συνεχείς υπουργικές προειδοποιήσεις περί εντοπισμού των απρόθυμων προς συμμόρφωση. Συγκεκριμένα προβλέπεται διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο για δύο χρόνια στις περιπτώσεις που ο εγγεγραμμένος αρνηθεί τρεις κατάλληλες θέσεις εργασίας (που αντιστοιχούν στα προσόντα, στις δεξιότητες, στον τόπο κατοικίας κ.λπ.) και για έξι μήνες σε περίπτωση άρνησης συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.
Ψηφιακή κάρτα
Πάντως, η νέα ψηφιακή κάρτα που, αυτονοήτως, είναι μεν απαραίτητη, αλλά δεν αποτελεί και κάποιο επιστημονικό επίτευγμα, θα είναι διαθέσιμη από την προσεχή Δευτέρα μέσα από την εφαρμογή Gov.gr.Wallet. «Θα είναι διασυνδεδεμένη και θα ενημερώνεται καθημερινά από το Ψηφιακό Μητρώο ώστε να υπάρχει σαφήνεια για το ποιος δικαιούται ποια επιδόματα. Μέσω του μηχανισμού επαλήθευσης Gov.gr Wallet θα είναι εύκολα αντιληπτό το τι είδους παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις θα δικαιούται ο εκάστοτε κάτοχος της νέας Ψηφιακής Κάρτας Ανεργίας».
Επίσης, σύμφωνα με την υπ. απόφαση που δημοσιεύτηκε ήδη στις 29 Δεκεμβρίου (ΦΕΚ Β΄6867) προβλέπεται καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων στις περισσότερες παροχές, επιδόματα, βοηθήματα ή διευκολύνσεις της ΔΥΠΑ (όπως το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, το βοήθημα μετά από 3μηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, θεαμάτων, αγοράς βιβλίων, η ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους/μουσεία κ.ά.) για τους μακροχρόνια ανέργους, με την εξαίρεση, φυσικά, των επιδομάτων ανεργίας καθώς και του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Τα εισοδηματικά κριτήρια που θα εφαρμοστούν είναι εκείνα που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, τα οποία σήμερα είναι τα εξής:

  • Οικογενειακό εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, σε κατάσταση χηρείας, εν διαστάσει.
  • Οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Οικογενειακό εισόδημα έως 27.000 ευρώ για μονογονείς, συν επιπλέον 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Φυσικά η σκόνη που σηκώνεται από την αυστηροποίηση των μέτρων υποβαθμίζει και τα όποια θετικά μέτρα, όπως π.χ. η θεσμοθέτηση του επιδόματος εργασίας για επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά προτού λήξει η περίοδος επιδότησής τους. Ειδικότερα, πρώτη φορά θεσπίζεται επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν εργασία και το οποίο ισούται με το 50% του επιδόματος ανεργίας και καταβάλλεται για όσο διάστημα απομένει μέχρι τη λήξη του.

Χριστίνα Κοψίνη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: