Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

ΣΕΚΑ: Η υπουργική απόφαση θα πέσει με κρότο, μαζί με όλους όσοι την απεργάστηκαν!

Για την έξωση του ΣΕΑ από την έδρα του, με υπουργική απόφασηΜε μια χολερική υπουργική απόφαση, η οποία, εκτός των άλλων, αποτελεί μνημείο ευτελισμού των επίσημων εγγράφων σε επίπεδο ύφους και επιχειρηματολογίας, η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη αφαιρεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων την υπερτεσσαρακονταετή έδρα του στο ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Ερμού 136 στην Αθήνα, τιμωρώντας τον επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου.
Πρόκειται για μια (ακόμη) χυδαία υπουργική ενέργεια, η οποία πάντως είναι το συνεπές προϊόν της αντίληψης του υπουργείου και της κυβέρνησης, για το «τι είναι πολιτισμός» και τι όχι. Για όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμού, για όλους τους ανθρώπους, το ναυάγιο της Πύλου με τους 650 πνιγμένους μετανάστες ήταν μια τραγωδία. Για την κυβέρνηση και τα υπουργεία της, η τραγωδία συνίσταται στο ότι το ναυάγιο έγινε γνωστό. Αυτό ενόχλησε (και) την υπουργό.
Στα δικά μας μάτια, είναι άκρως επιτιμητικό για τους συναδέλφους μας, το γεγονός ότι δέχονται αυτήν τη μανιασμένη επίθεση.
Ο «πολιτισμός» της υπουργού και των επιτελείων της κυβέρνησης, είναι ο τεμαχισμός της Βενιζέλου, το λαμπάδιασμα της ακρόπολης των Μυκηνών, το τσιμεντάρισμα της ακρόπολης των Αθηνών και οι πασαρέλες του Dior, η παράδοση των κρατικών Μουσείων σε ιδιώτες, οι τσικνοπέμπτες στο ΝΜΑ και τα δείπνα στο Κυκλαδικής τέχνης, η νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας και ο «επαναπατρισμός» κλεμμένων αρχαιοτήτων στη …Νέα Υόρκη, η απαγόρευση του ρωσικού πολιτισμού, ο δανεισμός αρχαίων κινητών μνημείων σε ξένα μουσεία και συλλογές για μισό αιώνα, η μαφιόζικη δολοφονική επίθεση -για πρώτη φορά στα χρονικά- σε αρχαιολόγο στους μύλους της ανάπτυξης. Το σχέδιο του «πολιτισμού» τους συνίσταται αποκλειστικά στην εκποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τις εξυπηρετήσεις σε κάθε λογής «χορηγούς», συνοδευόμενες από κορυφαία ακαλαίσθητες φιέστες για την επισφράγιση της συνεργασίας-ξεπουλήματος: Night show με λέιζερ για το φωτισμό της ακρόπολης Αθηνών και μουσικές techno χωρίς θεατές στην Αρχαία Μεσσήνη, για την εύνοια του Ιδρύματος Ωνάση, χάρισμα το Ελληνικό με κήρυξη μόλις 300 στρεμμάτων ως αρχαιολογικής ζώνης, για την εύνοια της οικογένειας Λάτση.
Για να είμαστε σαφείς, με τον «πολιτισμό» τους, δεν έχουμε, ούτε και θέλουμε να έχουμε, κάποια σχέση. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να φτάσουν τα επιχειρήματά μας σε αυτούς που έχουν το θράσος να μιλούν στο όνομα του Πολιτισμού και την ίδια ώρα δεν ξέρουν τη διαφορά της υποκριτικής με την υποκρισία, ή της Ακαδημίας με την Πολιτεία του Πλάτωνα.
Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, είμαστε ένας από τους πολλούς φορείς του Πολιτισμού οι οποίοι έχουμε φιλοξενηθεί στο κτήριο της Ερμού, έχοντας προσκαλέσει τα μέλη μας με δημόσιο κάλεσμα, και όχι κρυφά, στις όποιες διαδικασίες ή εκδηλώσεις μας. Το ίδιο έχουν κάνει, με φανερά προγράμματα, και όλοι οι άλλοι Σύλλογοι και συλλογικότητες που φιλοξενήθηκαν στην Ερμού, εδώ και χρόνια. Από την άποψη αυτή, σίγουρα έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι τώρα η υπουργός αποφάσισε να επιχειρήσει να δώσει ένα τέλος στις πολιτιστικές δραστηριότητες με επίκεντρο την έδρα του ΣΕΑ. Ίσως θα περιμέναμε από την κα Μενδώνη να εκδώσει το διάταγμά της στην καρδιά του καλοκαιριού και συγκεκριμένα τον 15αύγουστο, κατά την προσφιλή τακτική των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν αντιλαϊκά μέτρα. Και, σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο στη συνέχεια θα επιχειρήσει να πνίξει το γεγονός κάτω από το θέρος, με τη βοήθεια αντικειμενικών δημοσιογράφων, όπως εκείνων που υποβολιμαία ανέδειξαν το υποτιθέμενο ζήτημα χρήσης του κτηρίου της Ερμού, να κάνουν αποκαλυπτικά ρεπορτάζ από κάποια πλαζ με λουόμενους.
Καταγγέλλουμε την αυταρχική και απαράδεκτη από κάθε άποψη υπουργική απόφαση, και απαιτούμε την άμεση ανάκλησή της. Μαζί με την έξωση του ΣΕΑ από την ιστορική του έδρα στο διατηρητέο κτήριο της Ερμού, μπαίνουν ευθέως στο στόχαστρο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες: για πρώτη φορά ένας υπουργός Πολιτισμού έρχεται να λογοκρίνει δραστηριότητες ενός Συλλόγου ή Σωματείου, απαγορεύοντάς τες.
H ποινικοποίηση της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης δεν θα περάσει! Το επιχειρούμενο αντι-πολιτιστικό πλήγμα, το οποίο είναι ταυτόχρονα επίθεση στα συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά δικαιώματά μας και τις δημοκρατικές ελευθερίες μας, καθώς και στο ίδιο το κεκτημένο του «συνέρχεσθαι», να αποσυρθεί τώρα!
Η υπουργική απόφαση θα πέσει με κρότο, μαζί με όλους όσοι την απεργάστηκαν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: