Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Νέα Φιλαδέλφεια: Παίρνουν κεφάλια στην ΕΛ.ΑΣ, για να σώσουν το κεφάλι τους

Στη γραμμή αποποίησης των πολιτικών ευθυνών για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια συνεχίζει η κυβέρνηση, καθώς το δόγμα “νόμος και τάξη” έχει πληγεί.
Στη γραμμή “υπηρεσιακές και όχι πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στη Νέα Φιλαδέλφεια” συνεχίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να περιορίσει το πολιτικό κόστος από το πλήγμα στην ατζέντα της δημόσιας ασφάλειας, την οποία είχε “σημαία” η Νέα Δημοκρατία.
Στο πλαίσιο αυτό, “στο σκαμνί” της ΕΔΕ θα καθίσουν 20 υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΛΑΣ και θεωρείται βέβαιο πως θα πέσουν και άλλα υπηρεσιακά κεφάλια.
Το Μαξίμου συνεχίζει να παραπέμπει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κρατώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη μακριά από τη δυσάρεστη για την κυβερνητική εικόνα υπόθεση και στηρίζοντας το Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χθες επικοινώνησε με τον πατέρα του 29χρονου δολοφονηθέντα φιλάθλου της ΑΕΚ και τον διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία κάνει τα πάντα για να φτάσει στον εντοπισμό των ενόχων και την παραπομπή τους στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωναν ταυτόχρονα νωρίτερα ότι από την εσωτερική έρευνα θα αποδοθούν ευθύνες “σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή” και υπογράμμιζαν την “πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης”.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της έρευνας, που ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 αξιωματικοί, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Εκτός από τις αναφορές των αξιωματικών, στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε., θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο κ.Οικονόμου φυσικά δεν προτίθεται να παραιτηθεί όπως ζητά η αντιπολίτευση, με το επιχείρημα ότι δεν είχε ενημερωθεί για το φονικό “καραβάνι” των νεοναζί χούλιγκαν.
«Ούτε εγώ ούτε ο κ. Οικονόμου είχαμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα», δήλωσε άλλωστε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος. Έκανε και εκείνος λόγο για πολύ σοβαρά λάθη στην πρόληψη και αποτροπή, αλλά επικαλέστηκε ότι τουλάχιστον στο κομμάτι της καταστολής έγιναν 98 συλλήψεις, παραδεχόμενος πάντως ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και άτομα που δεν είχαν τελικά καμία ανάμειξη.
Ο κ. Κατσαφάδος μάλιστα λάνσαρε “θεωρία των δύο άκρων” και όσον αφορά στο χουλιγκανισμό λέγοντας: “Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν θύλακες ακόμα και στα γήπεδα, ακροαριστερών και αναρχικών ομάδων, όπως επίσης και ακροδεξιών ομάδων.”
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην ΕΡΤ χρησιμοποίησε πέντε φορές τη λέξη “αστοχία”, κινούμενος πάντα στη γραμμή πως το πρόβλημα αφορά σε επιχειρησιακό και όχι πολιτικό σχεδιασμό.
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση προτιμά να αναφέρεται γενικά στην οπαδική βία και όχι στο γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι Κροάτες χούλιγκαν είναι νεοναζί και κινήθηκαν ως τάγματα εφόδου στη χώρα μας.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: