Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Παραδοχή Λέκκα ότι σχεδόν τα μισά σχολεία της χώρας δεν έχουν περάσει αντισεισμικό έλεγχο

Ένα μήνα πριν αρχίσουν τα σχολικά μαθήματα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, παραδέχθηκε ότι σχεδόν τα μισά σχολικά κτίρια δεν έχουν περάσει από αντισεισμικό έλεγχο: 8.000 σε σύνολο 18.500 σχολείων.
Το θέμα ανέδειξε η εφημερίδα «Ριζοσπάστης», σύμφωνα με την οποία, «παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, μετά τον σεισμό στην Τουρκία (6 Φλεβάρη), για υποχρεωτικό έλεγχο όλων των δημοσίων κτιρίων και κατά προτεραιότητα των σχολείων, η διαδικασία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει». Μάλιστα, σημειώνει ότι «το πιο αισιόδοξο σενάριο τοποθετεί την έναρξη των όποιων ελέγχων τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη, σε συνεργασία με το ΤΕΕ».
Και τονίζει ότι 22 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, «το πρόγραμμα που νομοθέτησε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ενώ θα έπρεπε τα σχολεία να έχουν ήδη ελεγχθεί, για να βεβαιωθεί η ασφάλειά τους, ή να δρομολογηθούν εργασίες εκεί που χρειάζεται, πριν αρχίσει η νέα σχολική χρονιά».
«Δεν ήταν υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος»
Σχολιάζοντας το θέμα από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα. Είπε ότι σύμφωνα με την απογραφή που έγινε πριν από 25 χρόνια, τα δημόσια κτίρια ανέρχονται σε περίπου 80.000, ενώ ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτίρια ξεκίνησε το 2002 σημειώνοντας ότι «ο όποιος πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος δεν ήταν υποχρεωτικός. Από το 2002 μέχρι το 2023 ελέγχθηκαν μόνο 17.000 κτίρια από τα 80.000».
Πρόσθεσε δε ότι πριν από ένα χρόνο «αρχίσαμε τη διαδικασία για να δούμε πώς θα γίνει αυτός ο έλεγχος, υποχρεωτικός κατά προτεραιότητα βεβαίως στα σχολεία και στα νοσοκομεία και κατά δεύτερο λόγο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας», έτσι ψηφίστηκε ο σχετικό νόμος τον Μάρτιο που καθιστά υποχρεωτικό τον έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, κυρίως νοσοκομείων και σχολείων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ «πολλά κτίρια έχουν ελεγχθεί με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, αλλά όμως είναι μικρός αριθμός».
Πλέον, όπως είπε, εντάχθηκαν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα ελέγχων κτίρια του υπουργείου Πολιτισμού, γιατί εκεί «συγκεντρώνεται κόσμος, στα μουσεία, στα θέατρα κ.λπ. Και έτσι από το Σεπτέμβριο αρχίζει πια ο υποχρεωτικός έλεγχος όλων των δημόσιων κτιρίων της χώρας με προτεραιότητα στα νοσοκομεία, στα σχολεία και στις κρίσιμες υπηρεσίες».
Και αφού περιέγραψε μια σειρά από διαδικασίες (εκδόσεις διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων, ένταξη του προγράμματος στο Ταμείο Ανάκαμψης κ.λπ.), ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι οι 2.500 μηχανικοί που θα επιλεγούν θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται μέσα στον Αύγουστο ώστε να αρχίσουν τους ελέγχους με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία.
8.000 ανέλεγκτα σχολεία, θα πάρει έως 14 μήνες η διαδικασία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας, «είναι 18.500 χιλιάδες κτίρια τα σχολεία μας, περίπου τα 8.000 δεν έχουν ελεγχθεί. Βεβαίως, τα σχολεία που είχαν ελεγχθεί το 2002, όπως καταλαβαίνετε το 2005 ή και το 2010 πρέπει να περάσουν ξανά πάλι τον έλεγχο. Έχουμε θέσει με βάση το νόμο πρέπει κάθε δεκαετία να γίνεται ο επανέλεγχος των σχολείων και των νοσοκομείων. Και έτσι λοιπόν, μέσα σε μία σύγχρονη βάση δεδομένων την οποία κατασκευάσαμε στον ΟΑΣΠ, ηλεκτρονικά, τα δελτία του ελέγχου του πρωτοβάθμιου ελέγχου θα έρχονται στον Οργανισμό και από εκεί και πέρα θα δίνονται προτεραιότητες επέμβασης για τον δευτεροβάθμιο έλεγχο».
Και αφού σημείωσε ότι υπάρχουν σχολεία κατασκευασμένα πριν από πολλές δεκαετίες που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, πρόσθεσε:
«Θα χρειαστεί γύρω στους 14 έως 16 μήνες για να ελεγχθούν και τα 18.500 σχολεία. Πρέπει όμως να συνυπολογίσουμε και τα νοσοκομεία, τα οποία είναι 2.000 στατικώς ανεξάρτητα κτίρια, τα νοσοκομεία. Και στη συνέχεια βεβαίως θα πάμε στις κρίσιμες υπηρεσίες που είναι τα υπουργεία, που είναι οι αστυνομικοί σταθμοί, που είναι τα κτίρια τα οποία συγκεντρώνουν πάρα πολύ κόσμο και τα οποία είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός πεδίων. Φιλοδοξούμε ότι όσα πράγματα δεν κάναμε τα τελευταία 24 χρόνια, ότι θα τα κάνουμε μέσα σε 14 περίπου μήνες».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: