Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

Αψηφούν το Ελεγκτικό, φέρνουν νέο νόμο μετά το «ηχηρό άδειασμα»

Το υπουργείο Οικονομικών θα νομοθετήσει ενάντια στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκ των υστέρων και με αναδρομική ισχύ!
Ο «πόλεμος δηλώσεων» μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με αφορμή την απόφαση του τελευταίου για τις συντάξεις των δικαστικών, κλιμακώθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου με τίτλο «Η κυβέρνηση θα προστατεύσει το ασφαλιστικό σύστημα από νέα ελλείμματα» προαναγγέλλει νομοθετική παρέμβαση που «βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».
Πρόκειται για ιδιόμορφη περίπτωση αντιπαράθεσης μεταξύ δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, όπου η δεύτερη «απειλεί» να ακυρώσει αποφάσεις της πρώτης με εκ των υστέρων νομοθέτηση, που προφανώς θα έχει αναπόφευκτα αναδρομική ισχύ!
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία διευκρίνιζε ότι οι εν λόγω αποφάσεις του δεν αφορούν μόνον όσους δικαστικούς έχουν προσφύγει και ότι επομένως οι αποφάσεις του έχουν την ισχύ δεδικασμένου.
Με την ανακοίνωση αυτή, η ανησυχία της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό κόστος των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου έγινε πανικός, αφού η διευκρινιστική ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ισοδυναμούσε αντικειμενικά με δημόσια ενθάρρυνση για... μαζικές προσφυγές.
Ωστόσο, πέρα από την «κόντρα» των εκπροσώπων της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανοίγει αντικειμενικά το ζήτημα ότι οι μνημονιακές περικοπές συντάξεις δεν μπορεί να είναι «αιώνιες» - και βέβαια ότι η «δικαίωση» δεν μπορεί να αφορά μόνον τους δικαστές.

Πάνος Κοσμάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: