Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα γίνει η Ελλάδα εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 6 εκατοστά

Ό,τι κάνει μοναδική ως χώρα την Ελλάδα, θα απειληθεί με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. ΝΑSA
Επισκεφτείτε την υπηρεσία που δείχνει ποιες παράκτιες περιοχές απειλούνται με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 1 έως 60 εκατοστά. Σενάρια που είναι ρεαλιστικά, με το ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι.
Στην Ανταρκτική η απώλεια πάγου μέσα στο 2023 ήταν έκτασης διπλάσιας της Γαλλίας.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στη Γροιλανδία, με την κλιματική αλλαγή να έχει εξελιχθεί δεδομένα σε κλιματική κρίση και τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως έως το 2050 θα απειληθούν οι ζωές 300.000.000 ανθρώπων.
Είναι αυτοί που ζουν σε παράκτιες περιοχές, που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας ή κάτω από αυτό.
Πώς;
Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η Ελλάδα, στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 6 εκατοστά. NASA
Σε παλαιότερη μελέτη είχε εκτιμηθεί πως έως το τέλος του αιώνα η στάθμη θα έχει ανέβει κατά 91 εκατοστά.

Οι τελευταίες καταγραφές προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία, με την επιστημονική κοινότητα να έχει απελπιστεί από την αδιαφορία των κυβερνήσεων και να οδηγείται πρόσφατα στο «η ζωή στον πλανήτη είναι υπό πολιορκία. Έχουμε ακόμα έξι χρόνια κανονικής ζωής» -μήπως και γίνει κάτι.
Πάμε τώρα και στο προκείμενο: την εικόνα που θα έχει η χώρα (ή η παράκτια περιοχή στην οποία ζείτε) αν η στάθμη ανέβει από 1 έως 60 εκατοστά.
Στα 45 εκατοστά θα χαθεί το 77% της χερσαίας έκτασης.
Μπορείτε να επισκεφτείτε το Flood Fire Tree, το οποίο προσφέρει η NASA και να δείτε με τα μάτια σας ποιοι θα εκτοπιστούν, γιατί αλλιώς θα πνιγούν σε κάθε περιοχή του πλανήτη.
ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής
Σε έκθεση της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει ο χάρτης που μόλις είδατε.

Με πράσινο χρώμα είναι οι παράκτιες ζώνες μέτριας τρωτότητας. Με κόκκινο χρώμα η υψηλής τρωτότητας. Οι υπόλοιπες είναι χαμηλής -αποτελούν συνήθως βραχώδεις και υψηλού υψομέτρου παράκτιες περιοχές.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι σε συνολικά ακτογραμμή μήκους 6938 χιλιομέτρων, το 25.2% είναι υπό διάβρωση.
Στο Βόρειο Αιγαίο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1311 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 231 χιλιόμετρα (17.6%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 349 χιλιόμετρα.
Στο Νότιο Αιγαίο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 3423 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 503 χιλιόμετρα (14.7%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 929 χιλιόμετρα.
Στο Ιόνιο, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1056 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 260 χιλιόμετρα (24.6%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 356 χιλιόμετρα.
Στην Κρήτη, το μήκος της ακτογραμμής είναι 1148 χιλιόμετρα. Το μήκος της υπό διάβρωση ακτογραμμής είναι 756 χιλιόμετρα (65.8%). Η έκταση των οικοσυστημάτων που απειλούνται είναι 335 χιλιόμετρα.

Νίκη Μπάκουλη
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: