Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Ασεβής σουρεαλισμός

Το δέντρο, το δάσος και οι νεκροί - θα μπορούσε να είναι και τίτλος γκόθικ διηγήματος ή σκληρού νουάρ, αν δεν ήταν το περίγραμμα της χθεσινής ημέρας, ακόμα μιας σκληρά σουρεαλιστικής ημέρας στην υπό ανηλεή κυβερνητική αναμόρφωση πατρίδα μας.
Συνεδρίασε λοιπόν, χθες, το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει από τη φορολογία των πολυεθνικών μέχρι την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και -en passant- τη «μεταρρύθμιση» για τον «εκσυγχρονισμό» των σιδηροδρόμων.
Σε πείσμα των γεγονότων -που από τη φύση τους είναι πεισματάρικα- και παρά το... άτακτο δέντρο που έπεσε στις γραμμές κοντά στη Δεκέλεια, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια των τρένων, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία υπό το βάρος μιας τραγωδίας οφείλει κάτι να πει έστω και για τα τρένα. Εναν χρόνο και κάτι, λοιπόν, από τότε που αυτή η ίδια νομοθέτησε τον διαχωρισμό των εταιρειών που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό έργο, τώρα έρχεται να τις ενοποιήσει, αλλά, βέβαια, δεν μένει εκεί.
Φυσικά, η κυβέρνηση θα προσλάβει τον απαραίτητο τεχνικό σύμβουλο, ενώ η νέα εταιρεία μέσα σε μια 20ετία θα υλοποιήσει έργα πολλών δισεκατομμυρίων. Ξέρουμε επίσης το όνομα της εταιρείας και τον λογότυπό της, καθώς και πώς θα φαίνονται τα τρένα και τα κτίρια με τα νέα γραφικά. Γραφικά πράγματα δηλαδή...
Ωστόσο, δεν ήταν οι ασκήσεις επί χάρτου του υπουργού που «αποκάλυψαν» την κυβερνητική αντίληψη, όσο το «χιουμοράκι» του βουλευτή της Ν.Δ. και προέδρου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το έγκλημα στα Τέμπη.
Σχεδόν έναν χρόνο από τότε που η χώρα εκτροχιάστηκε, με τους νεκρούς αδικαίωτους και τους πενθούντες βαριά τραυματισμένους, αφού καμία κίνηση επανορθωτικής δικαιοσύνης δεν έχει γίνει, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος είπε χθες ότι η επιτροπή «είναι γουρλίδικη»! Γιατί; Μα διότι... «δύο πολύ καλοί και άξιοι συνάδελφοί μας, ο κύριος Ανδρέας Νικολακόπουλος και η κυρία Ιωάννα Λιτρύβη, υπουργοποιήθηκαν».
Η εξοργιστική ασέβεια του χιουμορίστα βουλευτή από τη μια και το σχεδόν αστείο «σχέδιο» για τα τρένα από την άλλη συνθέτουν το δάσος της κυβερνητικής γραμμής. Συγκάλυψη κάθε ευθύνης για την τραγωδία από τη μια, «σχέδια»-βεγγαλικά από την άλλη, με τελική στόχευση μία: (και) τα τρένα να ιδιωτικοποιηθούν πλήρως σε βάθος χρόνου, αλλά -μέχρι τότε- δουλίτσες να γίνονται...


Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: