Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Η ομολογία της αποτυχίας και το νέο αφήγημα για την ακρίβεια

Υπόσχονται τώρα χτύπημα αισχροκέρδειας, αφού πρώτα αναγνώρισαν ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος.
Σε ακόμα μια δέσμη μέτρων κατέφυγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιχειρώντας να πείσει ότι η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τις συνεχείς ανατιμήσεις που έχουν προκαλέσει οικονομική αφαίμαξη σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ιδίως στους πλέον ευάλωτους.
Τη στιγμή λοιπόν που το βρεφικό γάλα πωλείται στην Ελλάδα μέχρι και 200% ακριβότερο από άλλες χώρες της Ευρώπης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των εταιρειών –που είχε αμφίβολα αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε– κι όχι πλαφόν απευθείας στην τιμή του βρεφικού γάλακτος. Επίσης, ο «κόφτης» που ανακοινώθηκε στις «παραπλανητικές προσφορές» θα αφορά μόνο τέσσερις κατηγορίες (και συγκεκριμένα, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού, τα είδη προσωπικής φροντίδας και τις βρεφικές πάνες) και δεν θα επεκτείνεται και σε άλλα προϊόντα, όπως είχε εξαγγελθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Μάλιστα, τα παραπάνω θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ το μόνο που υλοποιηθεί άμεσα είναι η απαγόρευση στις εταιρείες που έχουν προβεί σε ανατιμήσεις να υλοποιήσουν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα αυτά τους επόμενους τρεις μήνες.
Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω μέτρα κρίνονται τουλάχιστον κατώτερα των περιστάσεων και αποτελούν πρωτίστως την ομολογία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το συνεχές κύμα ακρίβειας που έχει αλώσει τη χώρα εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι ήταν λάθος το μέχρι στιγμής αφήγημα πως το πρόβλημα του πληθωρισμού ήταν εισαγόμενο.
Το νέο αφήγημα που χτίζει τώρα η κυβέρνηση κάνει λόγο για «δραστικά και σκληρά μέτρα» που όχι μόνο θα αναχαιτίσουν τις αυξήσεις, αλλά θα μειώσουν και τις τιμές των προϊόντων, καθώς και ότι θα υπάρχει αδυσώπητος έλεγχος στις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα «αλλάζουν την εικόνα», «εξορθολογίζουν την αγορά, αποτρέπουν στρεβλές εμπορικές πρακτικές και οδηγούν σε μειώσεις τιμών» σε διάφορα προϊόντα. Πρόσθεσε ότι ο έλεγχος στις επιχειρήσεις θα είναι «σκληρός», «δεν θα διστάσουμε απέναντι σε κανέναν» και ότι «θα προστατεύσουμε τον Έλληνα και την Ελληνίδα».
Πάντως, ο κ. Σκρέκας άφησε αναπάντητο το ερώτημα γιατί η αισχροκέρδεια έχει κυριαρχήσει επί σχεδόν δύο χρόνια στη χώρα και την κυβέρνηση να παρακολουθεί όσα γίνονται ως απλός θεατής. Ο υπουργός περιορίστηκε απλώς να πει ότι δεν είναι τα πρώτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, και πως έχουν επιβληθεί σκληρά πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες.
Πυρ ομαδόν από τα κόμματα
Από την πλευρά της η αντιπολίτευσης δεν συμμερίστηκε τις κυβερνητικές κορώνες, Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, η αντιπολίτευση δεν επιδόθηκε σε σκληρή κριτική, αποδομώντας τα νέα μέτρα και εν γένει τις κυβερνητικές πρακτικές.
Ενδεικτικά:
«Μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τις ανακοινώσεις του σήμερα για την ακρίβεια λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός απληστίας δεν θα γίνει ανεκτός. Θέλω να τον πληροφορήσω ότι είναι Πρωθυπουργός της χώρας περισσότερα από τεσσερισήμισι χρόνια, δεν είναι παρατηρητής. Μόνο ένας παρατηρητής θα μπορούσε να τοποθετείται με αυτή την ανεπάρκεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
Και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει “δεν είναι ανεκτός” και “η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”; Υπάρχουν στοιχεία, που ανακοινώθηκαν και δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ 2021 και 2022 πέντε κλάδοι της οικονομίας της χώρας, που είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, είχαν αύξηση κερδών 111%. Οι κλάδοι αυτοί είναι το πετρέλαιο, τα τρόφιμα, τα φάρμακα-απορρυπαντικά-καλλυντικά και οι μεταλλικές κατασκευές. Στην ίδια μελέτη φαίνεται ότι το EBITDA, δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων αυτών έφθασαν στα 5,1 δισ. έναντι 2,4 δισ. που ήταν πριν από ένα χρόνο. Άρα ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός σε μία χώρα, στην οποία υπάρχει πληθωρισμός απληστίας εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι παρατηρητής να έρχεται εκ των υστέρων και να κάνει διαπιστώσεις»,
«Πώς γίνεται να είναι εισαγόμενο το φαινόμενο και να υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τη Eurostat ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στο κόστος τηλεπικοινωνιών σε σχέση με την Ευρώπη αλλά και στο γάλα, στα τυροκομικά; Με μεγάλο ποσοστό ακρίβειας σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό; Άρα εκτός από την εισαγόμενη ακρίβεια, που καταλαμβάνει ένα μικρό ποσοστό, υπάρχει και πληθωρισμός απληστίας που είναι από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Όταν τα δύο διυλιστήρια «έγραψαν» 3 δισ. κέρδη μόνο το 2022 αυτό είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη γιατί η Κυβέρνηση ως πολιτεία έχει μετοχές στα ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια)», σημείωσε επίσης ο κ. Φάμελλος.
«Το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί εισαγόμενης ακρίβειας, δεν ισχύει πια. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι οι πολυεθνικές αισχροκερδούν, δήλωσε ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Όπως επισήμανε, «ο πληθωρισμός της απληστίας υπάρχει εδώ και χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το βρεφικό γάλα, ένα βασικό αγαθό, που κατά τα χρόνια της διακυβέρνησής τους πωλείται τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβό σε σχέση με άλλα πιο πλούσια ευρωπαϊκά κράτη. Δεν αρκούν πλέον οι διαπιστώσεις. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα εκατομμύρια που χάθηκαν από τους Έλληνες καταναλωτές και έγιναν υπερκέρδη των πολυεθνικών, ποιος θα τα πληρώσει; Ο Πρωθυπουργός πρέπει να απολογηθεί αντί να ρίχνει υποκριτικά στάχτη στα μάτια των καταναλωτών».
«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει απ’ τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς, την πανάκριβη “πράσινη” ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια κυβερνητική φοροληστεία», επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχετική του ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κυβέρνηση της ΝΔ “παίζει” με το “πλαφόν” σε ορισμένα εμπορεύματα που, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κάποιες ελάχιστες μειώσεις, την ίδια στιγμή θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε άλλα. Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ¼ της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα. Χαρακτηριστικό ακόμα της κυβερνητικής κοροϊδίας είναι πως τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι το 0,1% του ετησίου τζίρου τους, που αποδεικνύει πως ακόμα και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί δεν πρόκειται να εφαρμοστούν.
Τονίζει επίσης ότι «λύση για ορισμένες συνέπειες της ακρίβειας μπορεί να δοθεί μόνο με την πάλη των εργαζόμενων, με το ριζοσπαστικό πλαίσιο του ΚΚΕ, απαιτώντας τώρα, μεταξύ άλλων, κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων, σύγκρουση με την “πράσινη” πολιτική της ΕΕ που εκτοξεύει τις τιμές στην ενέργεια, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς κ.ά.».
«Την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει αχαλίνωτη να διαλύει την καθημερινότητα των πολιτών και η Ελλάδα έχει πενταπλάσιες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέχτηκε το βρεφικό γάλα να πωλείται κατά 213% ακριβότερο από την υπόλοιπη Ευρώπη και εμπαίζει με χρωματιστά τιμολόγια τους πολίτες για να κρύψει την αισχροκέρδεια που υπάρχει στην αγορά ενέργειας, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε και πάλι ως ανεύθυνος σχολιαστής», ανέφερε σε δήλωσή της η βουλευτής της Κ.Ο. Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου.
Οι άξονες των τεσσάρων άτολμων μέτρων που ανακοίνωσε ο υπ. Ανάπτυξης
Αλλά από τον Μάρτιο τα μέτρα, «για προλάβουν να προσαρμοστούν» οι εταιρείες
Στόχος οι τιμές να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της Ευρώπης, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης
Εξειδικεύοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Κώστας Σκρέκας μίλησε για τέσσερις παρεμβάσεις, οι οποίες πάντως απέχουν πολύ από την ανάγκη για έλεγχο της αισχροκέρδειας. Επίσης, είπε ότι η κυβέρνηση «καταδικάζει αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και δεν πρόκειται να τις ανεχθεί».
Στο στόχαστρο τίθενται οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες τιμολογούν στην Ελλάδα τα προϊόντα τους πολύ ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά χωρίς να τίθεται κανένα πλαφόν στην τιμή προϊόντων πρώτης ανάγκης, ούτε φυσικά μειώνονται τα ποσοστά του ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα. Ακόμη και στο βρεφικό γάλα, το πλαφόν θα τεθεί στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, που είχε αμφίβολα αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι τιμές θα μειωθούν στα ράφια από την έναρξη των μέτρων, αλλά τα μέτρα «από τον Μάρτιο θα ισχύσουν». Είπε ότι «δίνουμε ένα εύλογο χρόνο για να προσαρμοστούν. Θα προσεγγίσουμε το μέσο όρο της Ευρώπης και στη συνέχεια θα μπορούν να προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες στη συνέχεια».
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι εξής:

  1. Μειώνουμε παροχές προς τα σουπερμάρκετ και εξασφαλίζουμε χαμηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Συγκεκριμένα, περιορίζουμε τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σουπερμάρκετ κατά 30% και μεταφέρουμε το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις. Τα προϊόντα αυτά είναι απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες.
  2. Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις για να αποτρέψουμε αδικαιολόγητες αυξήσεις τιμών. Δεν επιτρέπουμε στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα τα οποία έχουν ανατιμήσει για τρεις μήνες. Αυτό το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα σουπερμάρκετ. Προφανώς, για τους προμηθευτές που διατηρούν σταθερές ή μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επιτρέπονται κανονικά οι προωθητικές ενέργειες προς όφελος των καταναλωτών.
  3. Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές, net pricing. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.
  4. Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα. Για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλακτος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, αυτό που κάνει η κυβέρνηση σήμερα «είναι μία κρίσιμη και δραστική παρέμβαση που επιτυγχάνει πρώτον, άμεση μείωση της τιμής σε βασικά αγαθά στα ράφια. Δεύτερον, επιπλέον όφελος για τον καταναλωτή, καθώς οι όποιες εκπτώσεις και προσφορές θα γίνονται πάνω στις νέες μειωμένες τιμές».
Το μόνο μέτρο που θα εφαρμοστεί από σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, είναι αυτό που αφορά το «μπλοκ» στις προσφορές. «Οποιαδήποτε προϊόν ανατιμηθεί, από σήμερα δε θα μπορεί να ενταχθεί σε ενέργειες προώθησης. Αυτό είναι αποτρεπτικό για μια εταιρεία, μια και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει σε αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών και έτσι θα χάσει και το πλεονέκτημα των προσφορών. Θα φέρει αποτέλεσμα και δεν θα επιτρέψει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Θα το ελέγχουμε με τη ΔΙΜΕΑ και ψηφιακά μέσα ή με έλεγχο από e-shops».
Ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε ξανά και στην πρωτοβουλία μόνιμης μείωσης τιμής, λέγοντας ότι σε αυτήν έχουν ενταχθεί 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές, τα οποία έχουν μειωμένες τιμές στα ράφια κατά τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες.
Επίσης, διαβεβαίωσε πως θα παραμείνει σε ισχύ το καλάθι του νοικοκυριού ενώ οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις θα συνεχιστούν.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: