Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Ανασχηματισμός ανασφάλειας και… επιστροφών

Με Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη, Γεωργιάδη στο Υγείας και Μιχαηλίδου στο Εργασίας, μετά τον ανασχηματισμό, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης καταρχήν στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.
Ο μίνι ανασχηματισμός, που πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πρωτίστως ένα στόχο: Να βελτιώσει το κυβερνητικό προφίλ στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας.
Οι επιδόσεις της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο τομέα ήταν στην καλύτερη περίπτωση απογοητευτικές, με την έκρηξη της εγκληματικότητας, τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών νονών της νύχτας, την εμπλοκή αστυνομικών σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και εμπορίας ναρκωτικών.
Αλλά και τα δολοφονικά φαινόμενα οπαδικής βίας, από τους Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν που έκαναν βόλτες ανενόχλητοι στη χώρα μέχρι τον θανατηφόρο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από φωτοβολίδα στο Ρέντη. Και αυτό ενώ η Νέα Δημοκρατία υποτίθεται ότι επενδύει στο “νόμο και τάξη”.
Επρόκειτο συνεπώς για ένα μίνι ανασχηματισμό… ανασφάλειας, αλλά και επιστροφών. Διότι όχι μόνο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά. Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης επιστρέφει στο υπουργείο Υγεία. Και η Δόμνα Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας, ως υπουργός αυτή τη φορά.
Φαίνεται επομένως ότι ο πρωθυπουργός εγκαταλείπει το “σύστημα rotation”, που είχε επικαλεστεί στο παρελθόν. Αλλά επιλέγει πλέον πρόσωπα που γνωρίζει ο ίδιος και γνωρίζουν το αντικείμενο, για να εφαρμόσουν προφανώς συγκεκριμένες πολιτικές.
Τρεις υπουργοί σε έξι μήνες
Ο κ. Χρυσοχοϊδης πάντως όχι μόνο επιστρέφει για πέμπτη φορά στο Προστασίας του Πολίτη, αλλά είναι ο τρίτος υπουργός που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχάκη μέσα σε έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις διπλές εκλογές αρχικά είχε αναλάβει υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο Νότης Μηταράκης, ο οποίος όμως μόλις ένα μήνα αργότερα εξαναγκάστηκε σε παραίτηση με αφορμή το γεγονός ότι έκανε διακοπές σε σκάφος ενώ μαίνονταν καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα.
Τον κ.Μηταράκη διαδέχθηκε (θέλοντας και μη) ο Γιάννης Οικονόμου, μέχρι τότε αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, θέση την οποία ανέλαβε έκτοτε ο Γιάννης Βρούτσης. Όμως τελικά μετά από πέντε μήνες και ο κ.Οικονόμου είδε την πόρτα της εξόδου από την κυβέρνηση μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Κατσαφάδο, τον οποίο διαδέχεται ένα νέο πρόσωπο, ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για “διορθωτικές αλλαγές”
Το ερώτημα τυχόν αλλαγών σε πρόσωπα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε τεθεί πάντως εδώ και καιρό, με αφορμή και το θέμα της οπαδικής βίας. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξέτασε και το ενδεχόμενο με αφορμή την αλλαγή φρουράς στο Προστασίας του Πολίτη, να προχωρούσε σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό. Τελικά ωστόσο επέλεξε σε αυτή τη φάση να προβεί σε “διορθωτικές κινήσεις” όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη.
Διότι ούτως ή άλλως ήδη δημιουργούνται εντυπώσεις από το γεγονός ότι μέσα σε έξι μήνες αλλάζει για τρίτη φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Εάν όμως οι αλλαγές ήταν γενικευμένες, ο ανασχηματισμός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα από τις εκλογές θα αποτελούσε μία ομολογία αποτυχίας.
Με την επιλογή των “διορθωτικών κινήσεων” ο κ. Μητσοτάκης κρατά το επικοινωνιακό όπλο του σαρωτικού ανασχηματισμού παρά πόδας για την επομένη των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στις ευρωεκλογές εξάλλου η ΝΔ φοβάται την αποχή ή και διαρροές προς τα δεξιά. Επομένως ανάλογα με το αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός μπορεί να θελήσει να δείξει ότι “έλαβε το μήνυμα” των πολιτών.
Εν τω μεταξύ στέλνει όμως και ένα μήνυμα προς τους υπόλοιπους υπουργούς. Και αυτό καθώς το Μαξίμου σχεδιάζει να προχωρήσει και σε νομοσχέδια και “μεταρρυθμίσεις” που θα φέρουν και αντιδράσεις.
Τι σημαίνει η επιστροφή Άδωνι στο Υγείας
Παρότι δε τελικά ο ανασχηματισμός ουσιαστικά περιορίστηκε στο Προστασίας του Πολίτη και στις καραμπόλες που προκάλεσε η επιστροφή Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη, οι επιλογές των προσώπων και στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις Μητσοτάκη.
Για παράδειγμα, ενώ αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη, επιλέχθηκε η μετακίνηση Γεωργιάδη. Ο κ. Γεωργιάδης υπενθυμίζεται ότι είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στη συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου το 2013- 2014. Μεταξύ άλλων η θητεία του είχε “σημαδευτεί” από την επιβολή τέλους 25 ευρώ στα νοσοκομεία και ενός ευρώ ανά φαρμακευτική συνταγή. Αλλά και από τις δηλώσεις του πως δεν θα του έπαιρνε τη δόξα των απολύσεων η τρόικα.
Και δεν είναι τυχαίο ότι κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν χθες μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα πως ο κ. Γεωργιάδης αναλαμβάνει ως “υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.”
Το 2024 άλλωστε η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, η οποία αναμένεται να επιφέρει καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των ιδιωτών στο ΕΣΥ.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι και η κ. Μιχαηλίδου έχει εμπειρία από το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο η κυβέρνηση θα συνεχίσει προφανώς την ίδια και ακόμη πιο σκληρή πολιτική, με “τυράκι” τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο.
Τα επόμενα βήματα της νέας κυβέρνησης
Σημειωτέον ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει με τη νέα του σύνθεση την Τρίτη. Το Μαξίμου θέλει άλλωστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς νομοσχέδια όπως: Η ρύθμιση που θα φέρει “από το συνταγματικό παράθυρο” ιδιωτικά ΑΕΙ. Η επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές. Οι αλλαγές στη δικαιοσύνη (που αναμένεται να προκαλέσουν νέο κύμα αντιδράσεων από τους δικηγόρους μετά το νέο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών). Αλλά και τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας.
Υπενθυμίζεται δε ότι εκκρεμούν οι κρίσεις στην Αστυνομία, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιανουαρίου με τη “σφραγίδα” πλέον του κ. Χρυσοχοϊδη.

Βίκυ Σαμαρά
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: