Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Πετάει ο γάιδαρος

Μόνο συγχαρητήρια χρειάζονται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που καταργεί τα καλλιτεχνικά μαθήματα και ότι μπορεί να προάγει τη φαντασία αλλά και την ελεύθερη σκέψη. Πολιτική που πολύ ορθά εμπεδώνει στο σχετικό με τις συναθροίσεις νόμο η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν προνοεί για την πρόληψη της «ριζοσπαστικοποίησης» εισάγοντας την καταστολή στο επίπεδο της σύλληψης των ιδεών, πριν αποκρυσταλλωθούν σε απόψεις και εκδηλωθούν οι πράξεις. Σοφά: κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.
Ζούμε στη χώρα του υπαρκτού σουρεαλισμού όπου -αν μη τι άλλο- η φαντασία οργιάζει και καλό είναι να μαζευτεί λιγάκι. Αφορμή για αυτές τις σκέψεις είναι δύο ερευνητικά ευρήματα.
Το πρώτο προέρεχεται από μελέτη της «Διανέοσις» στα τέλη του 2019, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από τους μισούς Ελληνες, για την ακρίβεια το 56,1% των Ελλήνων πιστεύουν στα... θαύματα.
Πιο πρόσφατη μελέτη για την ψυχική υγεία Ελλήνων φοιτητών κατά τη διάρκεια της έξαρσης του Covid-19 και του lockdown, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ και αποτελούν πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανάμεσα σε άλλα διαπιστώνει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά πίστης σε συνωμοσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία.
Δεν είναι ότι και στις δύο μελέτες κυριαρχούν τα αρνητικά συναισθήματα, αν αναλογιστεί κανείς τι έχουμε περάσει και τι ζούμε. Είναι ότι, τουλάχιστον στη δεύτερη μελέτη, που αφορά πληθυσμό με μορφωτικό επίπεδο, η πίστη σε θεωρίες συνομωσίας ανέρχεται στο 30%, ενώ αν συνυπολογιστούν και απαντήσεις όπως το «ίσως», τότε το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.
Καλή πρόοδο...
 
Ιωάννα Σωτήρχου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: