Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Σταθερές οι απάτες, μεγαλύτερα τα ποσά

Η Ελλάδα, μαζί με την Τσεχία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ιταλία, είναι ανάμεσα στις χώρες τις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηλιτεύει για «μεγάλης κλίμακας κατάχρηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους και από άλλους δημόσιους φορείς», στην 30ή ετήσια έκθεση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της E.E. και την καταπολέμηση της απάτης.
Η έκθεση του εισηγητή Joachim Kuhs (Φιλελεύθεροι, Γερμανία), εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 421 ψήφους υπέρ, 167 κατά και 93 αποχές. Στο κείμενο της έκθεσης το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει αύξηση της τάξης του 183% στα ποσά που ενεπλάκησαν σε «δόλιες παρατυπίες» το 2018, παρά το γεγονός ότι ο απόλυτος αριθμός παρατυπιών που εντοπίστηκαν παραμένει σταθερός. Η έκθεση αξιολογεί συνολικά τις προσπάθειες της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της απάτης και ζητά μέτρα για τις νέες διακρατικές μορφές οικονομικού εγκλήματος.
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ακόμα ότι η απάτη εις βάρος των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων αποβαίνει σε βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για επιδοτήσεις.
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να προτείνει κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την αποφυγή περιστατικών σύγκρουσης συμφερόντων πολιτικών, αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υιοθετήσει κοινούς κανόνες δεοντολογίας για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις συγκρούσεις συμφερόντων. Ζητεί επίσης τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού καταγγελιών για να στηρίξει αγρότες και άλλους δικαιούχους επιδοτήσεων που αντιμετωπίζουν αθέμιτες πρακτικές αρπαγής γης, παραπτώματα εθνικών αρχών, άσκηση πίεσης από εγκληματικές δομές ή από το οργανωμένο έγκλημα, καθώς και για τη στήριξη ατόμων που τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικής εργασίας ή δουλείας.
Η έκθεση επισημαίνει νέες μεθόδους εξαπάτησης με διακρατική διάσταση, όπως η εξαπάτηση στην προώθηση γεωργικών προϊόντων, οι εταιρείες-βιτρίνα (εταιρείες γραμματοκιβωτίου) και η αποφυγή τελωνειακών δασμών σε είδη κλωστοϋφαντουργίας και υπόδησης. Γι’ αυτό ζητούν να προσαρμοστούν κατάλληλα οι τελωνειακοί έλεγχοι ώστε να εντοπίζονται οι απάτες μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και των συναλλαγών χωρίς έγγραφα. Καλούν επίσης τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν καλύτερα στην ανταλλαγή πληροφοριών και στην ενίσχυση των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου της Ε.Ε., με τη χρήση δεδομένων.
Συνολικά, το 2018 κοινοποιήθηκαν ως δόλιες 1.152 παρατυπίες, που αντιστοιχούν σε αξία 1,2 δισ. ευρώ. Ενώ ο αριθμός των δόλιων παρατυπιών έμεινε σταθερός σε σχέση με το 2017 τα χρηματικά ποσά αυξήθηκαν κατά 183%.

Γ.Κ.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: