Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Καημένε ΠΑΟΚ, κατακαημένο Ελληνικό ποδόσφαιρο

Ενώ υπό κανονικές συνθήκες σήμερα θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την ανάλυση της χθεσινής 9ης αγωνιστικής των play-off, τι έγινε και πως αναμένεται να πέσει η αυλαία την Κυριακή που τελειώνει η διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος, αίφνης προέκυψε το θέμα με την μη θεώρηση των δελτίων υγείας 12 ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ και της τιμωρίας που προβλέπεται βάσει κανονισμών.
Αν μη τι άλλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μας αφήνει να πλήξουμε. Πάντα θα συμβαίνει κάτι για να μας θυμίζει ότι η σοβαρότητα, ο επαγγελματισμός και η τήρηση των κανονισμών, παραμένουν μεγάλα ζητούμενα.
Ας δούμε κατ’ αρχήν τι ακριβώς έγινε και πρόσθεσε άλλη μία φουρτούνα στον ΠΑΟΚ, που θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την διαμορφωμένη κατάσταση και βαθμολογία, άρα και τους ανταγωνιστές του, κυρίως την ΑΕΚ, η οποία ωστόσο αποφάσισε τελικά να μην καταθέσει ένσταση.
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατέβηκε στο χθεσινό ντέρμπι κόντρα στην Ένωση, με αθεώρητα τα δελτία υγείας 12 παιχτών της!!! Μάλιστα το απίστευτο είναι πως το ίδιο είχε συμβεί και στα προηγούμενα ματς του δικεφάλου του Βορρά (με Ολυμπιακό, ΠΑΟ και ΟΦΗ), χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους. Με βάση τον κανονισμό, αν η ΑΕΚ έκανε ένσταση εντός 48 ωρών, ο ΠΑΟΚ θα είχε τιμωρηθεί με μηδενισμό για το μεταξύ τους παιχνίδι και μείον τρείς βαθμούς. Συνεπώς θα έχανε την δεύτερη θέση που έχει κατακτήσει μέσα στο γήπεδο - και με την χθεσινή ισοπαλία είχε σχεδόν σφραγίσει - η οποία τον οδηγεί στα προκριματικά για το Champions League.
Κι εδώ αρχίζουν οι «ομορφιές» του μολυσμένου και ανάξιου ποδοσφαιρικού μας οικοσυστήματος.
  • Γιατί άραγε πρέπει να καταθέσει ένσταση μία ομάδα για καραμπινάτη παρανομία αντιπάλου και δεν υπάρχει αυτεπάγγελτη δίωξη και τιμωρία του παραβάτη; Ακούει κανείς εκεί στην ΕΠΟ με τα Golden boys;
  • Οι διαιτητές των προηγούμενων αγώνων του ΠΑΟΚ πως και δεν είδαν ότι τα δελτία ήταν αθεώρητα από τις 30/6/2020; Θα υπάρξει τιμωρία (ο κανονισμός προβλέπει ως τρεις μήνες απαγόρευση διεύθυνσης αγώνων); Σε εποχή που τα υγειονομικά θέματα είναι σε ύψιστη προτεραιότητα λόγω κορωνοϊού, αλλά και γενικότερα όταν κατά καιρούς έχουμε περιστατικά με προβλήματα υγείας παιχτών, πως γίνεται να υπάρχει τόση ανευθυνότητα από ομάδες και διαιτητές;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως το έχει ο ΠΑΟΚ και προσωπικά ο κ. Σαββίδης. Έχει δαπανήσει πολλά εκατομμύρια εδώ χρόνια ( χρέη, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, υποδομές, μεταγραφές και διοικητικά στελέχη), ωστόσο οι επιτυχίες είναι αντιστρόφως ανάλογες.
Μία μεγάλη παρένθεση είναι αναγκαία. Είναι απίστευτα κωμικό και τραγικό συνάμα αυτό που συνέβη. Ούτε σε μικρές ερασιτεχνικές ομάδες δεν το συναντάς. Και καταρρίπτει το αφήγημα του ΠΑΟΚ για την ομάδα με την καλύτερη οργάνωση και τα πιο έμπειρα και αξιόλογα στελέχη, που με περισσή έπαρση διοχέτευαν στα ΜΜΕ και σε φιλάθλους κι οπαδούς.
Δυστυχώς αυτή η πολύ μεγάλη ομάδα, εδώ και δεκαετίες, έχει αναντιστοιχία σε ότι αφορά την διοικητική επάρκεια απ’ την μια και την ποδοσφαιρική - αγωνιστική της αξία απ’ την άλλη. Από το 1970 και εντεύθεν ο ΠΑΟΚ παρουσίασε κατά περιόδους, καταπληκτικές και πλήρεις ομάδες, που χειροκροτήθηκαν από τους φίλους του ποδοσφαίρου σ’ όλη την Ελλάδα. Ωστόσο η συγκομιδή σε τίτλους είναι τραγικά πενιχρή, κάτι που χρεώνεται σε πράξεις ή παραλείψεις των εκάστοτε διοικούντων, αλλά και σε διαιτητική σφαγή κάποιες σαιζόν.
Αυτό ακριβώς είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα του δικεφάλου του Βορρά. Η όντως άδικη αντιμετώπιση του από την ηγεσία του ποδοσφαίρου και το πάλαι ποτέ ΠΟΚ, έγινε άλλοθι σε κάθε αποτυχία, όσοι είχαν θέση ευθύνης στον ΠΑΟΚ αντί να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, είχαν έτοιμη την δικαιολογία: «Για όλα φταίει το κράτος των Αθηνών που κυνηγάει την ομάδα μας».
Έτσι αυτός ο τεράστιος σύλλογος με τους χιλιάδες φίλους εντός κι εκτός Ελλάδος, περιοριζόταν στο ρόλο του καταγγέλλοντος, η μοιρολατρία και η γκρίνια έγιναν μόνιμοι κάτοικοι της Τούμπας, μικραίνοντας τελικά την ομάδα. Το γεγονός αυτό έδωσε πρόσφορο έδαφος σε παράγοντες, παρατρεχάμενους, φανατικούς οπαδούς και γενικώς «Μπαοκάρες», να έχουν λόγο και πόστα στον οργανισμό του ΠΑΟΚ, εμποδίζοντας την σύγχρονη και επαγγελματική του ανάπτυξη και προοπτική.
Άλλωστε ο κ. Σαββίδης, που είναι έξαλλος και ζητάει ευθύνες μετά την χθεσινή ντροπή, τα τελευταία χρόνια που η διοίκηση της ΕΠΟ είναι φιλική προς αυτόν και η διαιτησία (ειδικά πέρυσι) τουλάχιστον ευνοϊκή, προφανώς δεν έχει καταλάβει (;) ότι τελικά χρησιμοποιεί τα ίδια μέσα με τους αντιπάλους του, που κατήγγειλε στο παρελθόν. Δανεικοί παίχτες, ομάδες στο άρμα του ΠΑΟΚ, προσπάθεια ελέγχου της ΕΠΟ, στρατιές δημοσιογράφων που τον αποθεώνουν και με το παραμικρό και «εκστρατεύουν» εναντίον όσων κάνουν κριτική στα έργα και τις ημέρες του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ.
Ενδεικτικό του πως αντιλαμβάνονται το σύγχρονο ποδόσφαιρο και την συμπεριφορά μίας ΠΑΕ, οι συνεχείς ανόητες αναρτήσεις του υιού Σαββίδη στα social media, στοχεύοντας στα οπαδικά ένστικτα αφενός και αφ’ ετέρου την αναμόχλευση με κάθε αφορμή του πολεμικού κλίματος, κυρίως με τον Ολυμπιακό.
Λίγη σημασία έχουν πλέον, για να έρθουμε στο σήμερα, οι αυτονόητες παραιτήσεις του Γενικού Αρχηγού και του επικεφαλής του Ιατρικού επιτελείου του ΠΑΟΚ. Εδώ και μήνες όλος ο οργανισμός του δικεφάλου ασχολείται με το πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη, πως θα καταγγείλει και πάλι τους εχθρούς που τον επιβουλεύονται, πως θα αλλάξει τόσους και τόσους δικηγόρους για την προσφυγή στο CAS κλπ. Μία ΠΑΕ που δεν είναι σε θέση να προφυλάξει την ομάδα, να μην αποπροσανατολιστούν οι παίχτες και εν πολλοίς να δει κατάματα τα αγωνιστικά προβλήματα από την αρχή της σεζόν.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η ιστορία με τα αθεώρητα δελτία θα δημιουργήσει πολύ μεγάλη εσωστρέφεια στον ΠΑΟΚ. Ήδη η κατάσταση στην Τούμπα είναι τεταμένη και καλείται ο κ. Σαββίδης να αποδείξει αν έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα της ομάδας του.
Τέλος, επειδή υπάρχει και η πλευρά της ΑΕΚ: Έγινε μεγάλη κουβέντα για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να υποβάλει ένσταση και να πάρει το ματς στα χαρτιά, άρα και την δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League.
Ανεξάρτητα από την απόφαση της ΑΕΚ, κάποτε πρέπει να σταματήσει αυτός ο φτηνός λαϊκισμός, ότι δηλαδή οι βαθμοί και οι τίτλοι κρίνονται και κερδίζονται στον αγωνιστικό χώρο. Ωραίες κουβέντες και λεβέντικες για οπαδούς, αλλά υπάρχει το βασικότατο θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Όλες οι ομάδες συμμετέχουν σε μία διοργάνωση, έχοντας γνώση των κανονισμών (ΚΑΠ), που πρέπει και ισχύουν για ΟΛΟΥΣ.
Δεν γίνεται όπως συμφέρει ανάλογα με την περίπτωση την κάθε ομάδα, να έχουμε επιλεκτική κρίση για το ποιος κανονισμός και ποια διάταξη είναι κρίσιμη ή όχι.
Δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση εκ μέρους επαγγελματικών ομάδων, αλλά και ΜΜΕ, να λέμε ότι είναι άδικο για παράλειψη και λάθος ενός υπαλλήλου, να τιμωρείται μία ομάδα. Τότε να μην υπάρχει ποινή αν παίζουν τιμωρημένοι παίχτες, αν είναι ντοπέ, αν δεν υπάρχου τα δελτία ή έχουν πρόβλημα, αν δεν υπάρχουν ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες κλπ. Διότι πάλι μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι : « στον αγωνιστικό χώρο νικήσαμε », τι σημασία έχουν τα υπόλοιπα.
Πως τα φέρνει η ζωή και η επικαιρότητα και πάλι έχουμε να ασχοληθούμε με εξωαγωνιστικά θέματα, όχι με την ομορφιά του αθλήματος, αλλά με την ασχήμια και μιζέρια του εγχώριου ποδοσφαίρου.
 
Σπύρος Μπουλής 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: