Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Ψίχουλα επιστρέφει το ΣτΕ

Έντονα δυσαρεστημένο από την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συντάξεων εμφανίζεται το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Μάλιστα, ο πρόεδρός του, Νίκος Χατζόπουλος, κάνει λόγο για νομικές πλημμέλειες της απόφασης που φέρνουν την Ελλάδα προ του κινδύνου καταδίκης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Ενιαίο Δίκτυο, το ΣτΕ επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα, σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών.
Για το ΕΝΔΙΣΥ η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:
  • Όλοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως το Μάιο του 2016.
  • Όσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015, θα λάβουν ποσά μόνο για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
  • Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.
  • Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει.
Πάντως το ΕΝΔΙΣΥ διατρανώνει την αντίθεση του εκφράζοντας την απορία του γιατί το ΣτΕ άφησε «στο απυρόβλητο» την χρονική περίοδο από τον Μάιο του 2016 μέχρι την 1.1.2019, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η σχετική διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη δημιουργία της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας αφορά το σύνολο των περικοπών, που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. «Διεκδικούμε ποσά που περικόπηκαν έως τέλη του 2018 από τους συγκεκριμένους νόμους του 2012» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χατζόπουλος.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: