Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Oxfam: Η πείνα λόγω κορονοϊού μπορεί να σκοτώσει περισσότερους και από τον ίδιο τον ιό

Καμπανάκι για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και ειδικότερα την εξαθλίωση στην οποία οδηγεί πολλούς ανθρώπους σήμανε η οργάνωση Oxfam.
Η Oxfam προειδοποιεί χαρακτηριστικά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου «θα μπορούσαν να πεθαίνουν 12.000 άνθρωποι την ημέρα από πείνα που συνδέεται με την Covid-19, δυνητικά περισσότεροι απ' όσους πεθάνουν από την ίδια τη νόσο».
Η οργάνωση σημειώνει ότι μια σειρά παραγόντων θα αυξήσει την πείνα, μεταξύ των οποίων η μαζική ανεργία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τροφίμων λόγω των lockdown και των δυσκολιώ στη διανομή βοήθειας.
Άδειασαν οι δρόμοι της Μελβούρνης
Η Μελβούρνη, η δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, άρχισε σήμερα την εφαρμογή μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας για έξι εβδομάδες, μετά την έκρηξη των νέων κρουσμάτων της Covid-19, ενώ οι γειτονικές της πολιτείες, προχώρησαν στην εφαρμογή μέτρων προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.
Η Βικτόρια ανέφερε χθες 134 νέα περιστατικά μόλυνσης, ενώ ο αριθμός αυτός ήταν μειωμένος σε σχέση με τον αριθμό-ρεκόρ των κρουσμάτων που είχε καταγραφεί προχθές.
Σοβαρή η κατάσταση και στην Ινδία
Εν μέσω αύξησης νέων κρουσμάτων, η κυβέρνηση της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης άρχισε να εφαρμόζει αυστηρό lockdown σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.
Όλα τα γραφεία σε αυτές τις περιοχές θα κλείσουν, οι μεταφορές έχουν σταματήσει και δεν θα επιτρέπονται δραστηριότητες εμπορίου και βιομηχανίας.
Ολόκληρη η πολιτεία, που συνορεύει με το Μπαγκλαντές, έχει πληθυσμό 90 εκατομμυρίων.
Οι νέοι περιορισμοί, που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα το πρωί, θα ισχύσουν για μια εβδομάδα τουλάχιστον.
Με 24.823 περιστατικά, η Δυτική Βεγγάλη είναι η πλέον πληγείσα πολιτεία της Ινδίας και μόνο την Τρίτη ανακοίνωσε περισσότερες από ένα 800 νέες λοιμώξεις.
Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε σχετικά αργά στην Ινδία, αλλά τώρα η χώρα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, παρόλο που τα επιβεβαιωμένα περιστατικά αυξάνονται απότομα, καθώς διεξάγονται περισσότερα τεστ, οι θάνατοι δεν αυξάνονται τόσο γρήγορα.
Η Ινδία έχει λίγο περισσότερους από 20.000 θανάτους που συνδέονται με τον Covid-19.
Τι γίνεται ανά τον κόσμο
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 12 εκατομμύρια και οι θάνατοι πλησιάζουν τις 549.000.
  • Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν πάνω από 60.000 κρούσματα χθες Τετάρτη, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ στη χώρα και παγκοσμίως, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.Το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς έκανε λόγο νωρίτερα για 55.000 νέα κρούσματα.
  • Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 6.509 νέα κρούσματα κι άλλους 176 θανάτους, αυξάνοντας το σύνολο σε 707.301 και 10.843 αντίστοιχα απ' την αρχή της πανδημίας.
  • Η Καταλονία κατέστησε υποχρεωτικές τις μάσκες προσώπου σε δημόσιους χώρους για άτομα άνω των έξι ετών, ακόμη και όπου είναι δυνατή η κοινωνική απόσταση.
  • Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα στη Γαλλία. Ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου της χώρας δήλωσε στη Le Monde ότι «ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, αν και πολύ πιο αργός, πολύ πιο ελεγχόμενος, αλλά είναι ακόμα εκεί».
  • Μετά από 137 ημέρες, η μονάδα εντατικής θεραπείας του πολύπαθου νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII στο Μπέργκαμο της Ιταλίας δεν έχει κανένα ασθενή με Covid-19.
  • Σε αυτοπεριορισμό ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
  • Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου παράλληλα εντοπίστηκαν άλλα 442 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.
  • Τουλάχιστον 26 βουλευτές μολύνθηκαν στην πολιτεία του Μισισίπι στις ΗΠΑ, σε σύνολο 174. Η πολιτεία μετράει 1.188 θύματα και πάνω από 32.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
  • Στην Αργεντινή καταγράφηκε χθες νέο θλιβερό ρεκόρ 3.604 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που σε σύνολο ανέρχονται σε 87.030. Ο αριθμός αυτός είναι πενταπλάσιος από εκείνον που καταγραφόταν στις αρχές του Ιουνίου.
  • Το Μεξικό ανακοίνωσε χθες 6.995 νέα κρούσματα και άλλους 782 θανάτους.
  • Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα εννέα νέα κρούσματα, όλα τους «εισαγόμενα».
  • Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νιγηρία ξεπέρασαν τα 30.000, ανακοίνωσε το νιγηριανό κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (NCDC).
  • Υποχρεωτικό τεστ για τους πολίτες της Σερβίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου και Βοσνίας που εισέρχονται στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο και η υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς εδώ και πάνω από ένα μήνα παρατηρείται αναζωπύρωση της επιδημίας. Τις περασμένες 24 ώρες καταγράφηκαν 163 νέα κρούσματα του κορονοϊού και 5 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου.Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 7.046, ενώ 359 άτομα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο έχασαν τη ζωή τους.
  • Η Gilead σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη, ώστε να διαθέσει μεγαλύτερες ποσότητες στη Γερμανία και στην Ευρώπη.
  • Η Φινλανδία ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα των συνόρων της για τουρίστες από 17 ευρωπαϊκά κράτη, με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης κορονοϊού, εκ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος.
  • Οι ταξιδιώτες από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, εξαιρούνται από την καραντίνα των 14 ημερών κατά την άφιξή τους στη Σκωτία.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: