Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022

450.000 οι ωφελημένοι από τον νέο ΕΝΦΙΑ

Ο συμπληρωματικός φόρος δεν θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και εφόσον συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις με το ύψος της αντικειμενικής αξίας ● Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ιδιοκτησίας.
Μεγάλα και ισχυρά μπόνους σε περίπου 450.000 πολυϊδιοκτήτες, που πέφτουν στα μαλακά με τον συμπληρωματικό φόρο καθώς δεν θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας αλλά ξεχωριστά για κάθε ακίνητο και εφόσον συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις με το ύψος της αντικειμενικής αξίας, φέρνει το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ που μπαίνει στη Βουλή για συζήτηση. Με το νέο καθεστώς κερδισμένοι βγαίνουν και οι οικοπεδούχοι λόγω της γενναίας μείωσης των συντελεστών, που κουρεύονται έως και 80%, και της συγχώνευσης των φορολογικών κλιμακίων.
Σε ό,τι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο στα φυσικά πρόσωπα θα κουμπώνει μόνο όταν ένα από τα ακίνητα του υπόχρεου υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ αλλά και όταν η συνολική περιουσία του είναι πάνω από τις 300.000 ευρώ (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλης ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις). Σε αυτήν την περίπτωση θα υπάρχει προσαύξηση επί του βασικού φόρου με συντελεστές από 0,20% έως και 1% ενώ για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ θα μπαίνει δεύτερη προσαύξηση επί του συνολικού φόρου και με συντελεστές που κυμαίνονται από 5% έως και 20%.
Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ή υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπράγματα δικαιώματα κατανεμημένα σε περισσότερα του ενός πρόσωπα (π.χ. ο πατέρας έχει την επικαρπία και το τέκνο την ψιλή κυριότητα) ο επιπλέον φόρος θα υπολογίζεται στο 100% της αξίας της πλήρους κυριότητας του ακινήτου και εν συνεχεία θα επιμερίζεται στο κάθε πρόσωπο ανάλογα με το ποσοστό της αξίας που κατέχει.
Στην πράξη το νέο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ καταλύει το τέχνασμα με το σπάσιμο της ιδιοκτησίας στο οποίο επιδίδονταν αρκετοί φορολογούμενοι για να μείνουν κάτω από το ραντάρ του αφορολόγητου που χτυπούσε για τις άνω των 250.000 ευρώ περιουσίες, καθώς εξουδετερώνει τα φορολογικά βάρη για έναν μεγάλο αριθμό πολυϊδιοκτητών οι οποίοι μέχρι πρότινος πιάνονταν στα γρανάζια του συμπληρωματικού φόρου, ενώ από φέτος ξεγλιστράνε.
Για παράδειγμα:
■ Ιδιοκτήτης με ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ κατέβαλε μέχρι σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 375 ευρώ, ενώ από φέτος απαλλάσσεται.
■ Ιδιοκτήτης με 2 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ το καθένα πληρώνει σήμερα συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 875 ευρώ. Με το νέο σύστημα υπολογισμού για κάθε ακίνητο ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης δεν θα πληρώνει συμπληρωματικό φόρο από τη στιγμή που πληροί το ένα από τα δύο κριτήρια, αυτό της συνολικής περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ.
■ Ιδιοκτήτης με 7 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό του αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ το καθένα πλήρωνε συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ 8.085 ευρώ, ενώ για το 2022 απαλλάσσεται και πιάνεται μόνο στη δαγκάνα με την προσαύξηση για περιουσίες αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης από 500.000 ευρώ.
 
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: