Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Θύελλα αντιδράσεων για τις πολιτιστικές «κυρώσεις» της Λίνας Μενδώνη

Η μετάδοση της «Λίμνης των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ακυρώνεται - Φωτ.: (c)Natalia Voronova

Απόφαση της υπουργού «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» δημοσιοποιήθηκε χθες στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook, προκαλώντας πλήθος αρνητικών σχολίων χρηστών που επεσήμαναν το αυτονόητο: «Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα».
Την ίδια ώρα που όλο και περισσότεροι Ρώσοι καλλιτέχνες, αναλαμβάνοντας το κόστος της δημόσιας διαφωνίας με την κυβέρνηση του Πούτιν, τάσσονται αναφανδόν εναντίον της εισβολής της χώρας τους στην Ουκρανία...
Ενώ καλλιτεχνικοί διευθυντές κρατικών θεατρικών οργανισμών της Ρωσίας ή καλλιτεχνικές προσωπικότητες κύρους παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο -διότι μετά από την παραίτηση της διευθύντριας του Κέντρου Μέγιερχολντ, Ελενα Κοβάλσκεγια, η οποία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας, παραιτήθηκαν χθες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι Μιντάουγκας Καρμπαούσκις και ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Θεάτρου Βαχτάγκοφ, Ρίμας Τουμίνας, ενώ και το θέατρο Μπολσόι ακύρωσε την πρεμιέρα του μπαλέτου The Art of Fugue, αφού ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης Αλεξέι Ρατμάνσκι έφυγε από τη Ρωσία.
Ενώ η ρωσική Ενωση Θεατρικών Κριτικών έκανε τα πάντα για να στείλει μήνυμα απόλυτης συμπαράστασης προς τους Ουκρανούς συναδέλφους τους. Ενώ η πανκ-ροκ ακτιβιστική μπάντα των Pussy Riot, που έχουν υποστεί διώξεις από την κυβέρνηση του Πούτιν και έχουν μονίμως ανοιχτούς λογαριασμούς, συγκεντρώνει χρήματα για τους Ουκρανούς που δοκιμάζονται. Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά...
Η Ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χθες «έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς». Αυτό ανέφερε η επίσημη σελίδα του υπουργείου Πολιτισμού στο Facebook, με την προσθήκη της επισήμανσης ότι «η ήδη αναβληθείσα εκδήλωση του Gala Οπερας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη 3 Μαρτίου, ακυρώνεται, όπως και η μετάδοση της παράστασης “Η Λίμνη των Κύκνων”, στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow, την Κυριακή 6 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών / Megaron - The Athens Concert Hall».
Αποτέλεσμα; Ενας καταιγισμός κυριολεκτικά μόνον αρνητικών σχολίων έναντι της επιλογής αυτής που δεν θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ακριβώς «πολιτισμένη»: το να καταδικάζει κάποιος τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να τάσσεται υπέρ του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας και να ανακοινώνει οικονομικές ή εμπορικές κυρώσεις είναι άλλο και άλλο να λαμβάνει μέτρα εναντίον του πολιτισμού, αποκλείοντας φορείς και πρόσωπα κάποια εκ των οποίων αναλαμβάνουν -όπως αναφέρεται παραπάνω- πολύ μεγαλύτερο προσωπικό κόστος για την επιλογή τους να δημοσιοποιήσουν την αντίστασή τους απ’ ό,τι η κ. Μενδωνη από το γραφείο του υπουργείου της.
Το αναβληθέν Gala Όπερας με την Dinara Alieva και τον Δημήτρη Πλατανιά ακυρώνεται
Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικά από τα σχόλια των πολιτών κάτω από την ανάρτηση του ΥΠΠΟ:
■ Μήπως έχουμε ξεφύγει κάπου; Είναι άλλο οι κυρώσεις που αποσκοπούν να πιέσουν την ηγεσία και την οικονομική ελίτ μιας χώρας και άλλο να ακυρώνουμε πολιτιστικά δρώμενα που είναι η παρηγοριά κάθε λαού.
■ Ξεφτίλα και ντροπή!!! Πότε θα κάψουμε Ντοστογιέφσκι / Τσέχοφ / Τολστόι κ.λπ.;
■ Μη συγχέουμε τις κυβερνήσεις με τους λαούς και τους πολιτισμούς άλλων λαών με τις πράξεις των κυβερνήσεων. Υπάρχουν Πανεπιστήμια που είναι αποκλειστικά για ρωσική ιστορία και γλώσσα, δηλαδή τι θα κάνετε, θα τα κλείσετε; Σεβαστείτε και τους ρωσόφωνους που ζουν εδώ.
■ Δεν φταίνε οι φορείς του πολιτισμού της Ρωσίας για τις πολεμικές συρράξεις που αποφασίζει η κυβέρνησή τους. Αυτή η απόφαση αγγίζει τα όρια του φασισμού και -πράγματι- της αντιρωσικής προπαγάνδας.
■ Μηδέν πολιτισμός στο υπουργείο Πολιτισμού. Απαγορεύστε και τη γλώσσα και την αναφορά στη Ρωσία και συνεχίστε στον δρόμο της προπαγάνδας σαν πιόνια που είστε.
■ Μάλιστα! Προτείνω να απαγορευτεί και η εκτέλεση μουσικής Ρώσων συνθετών ή ακόμη καλύτερα να απαγορευτούν και έργα που έχουν μέσα ρωσικά θέματα. Τι περιμένετε;
■ Εχω κάτι βιβλία του Τολστόι, του Γκόρκι και του Ντοστογιέφσκι, προλαβαίνω να τα θάψω πριν διαταχθεί η καύση τους; Καλά για Κομμουνιστικό Μανιφέστο δεν το συζητώ, θα το φάω σελίδα σελίδα. Δεν είναι να παίζεις με την ευρωπαϊκή δημοκρατία σας.
■ Εσείς δεν είστε υπουργείο Πολιτισμού. Υπουργείο Βλακείας και Βαρβαρότητας είστε. Τιμωρείται ο Τσαϊκόφσκι, ο Ντοστογιέφσκι, ο Πούσκιν από την εμμονή σας και τη δουλοπρέπειά σας.
■ Το ότι είναι η χειρότερη υπουργός Πολιτισμού από συστάσεως ελληνικού κράτους το ξέραμε. Εμπρός λοιπόν κάψτε και τα βιβλία των Ρώσων κλασικών, απαγορέψτε τη μουσική των μεγάλων Ρώσων μουσουργών, θάψτε την ποίηση του Μαγιακόφσκι, καταστρέψτε τους πίνακες του Καντίνσκι, τις χορογραφίες του Νουρέγιεφ, τις κόπιες του Ταρκόφσκι. Αντιδράστε!
■ Είστε επικίνδυνοι, το «Πολιτισμού» καλό είναι να φύγει από τον τίτλο σας.

Ναταλί Χατζηαντωνίου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: