Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Gazprom: Κανονικά οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας - Οι «μπίζνες» συνεχίζονται

Παρότι η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-Βρετανία, ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος εξακολουθεί να μαίνεται, οι «μπίζνες» και τα τεράστια κέρδη για τις εταιρείες με το φυσικό αέριο, συνεχίζονται κανονικά.
Όπως δήλωσε τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, η ρωσική εταιρεία συνεχίζει κανονικά να προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους. Δηλαδή δίπλα από περιοχές και σημεία που σκοτώνονται σε μάχες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, ο αγωγός της Gazprom λειτουργεί κανονικά ενισχύοντας την κερδοφορία της εταιρείας!
«Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για διαμετακόμιση στην Ευρώπη μέσω ουκρανικού εδάφους κανονικά, σύμφωνα με τα αιτήματα των ευρωπαίων καταναλωτών – 105,8 εκατ. κυβικά μέτρα από τις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο Κουπριάνοφ.
Βλέπετε η λειτουργία του αγωγού έχει μείνει έξω από τα πεδία των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Από τη μια πλευρά η Gazprom εισπράττει κανονικά χρήματα από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αγοράζουν αέριο (αφού από το περιβόητο SWIFT εξαιρέθηκαν και δεν μπλοκαρίστηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί που αφορούν την πώληση φυσικού αεριού) και από την άλλη η Ουκρανική κυβέρνηση λαμβάνει κανονικά τα χρήματα για τη διέλευση του αγωγού από τα εδάφη της!
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά περισσότερο από 35% καθώς οι συναλλαγές άνοιξαν τη Δευτέρα στα 1.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η ICE του Λονδίνου.
Η ρωσική Gazprom τον Νοέμβριο του 2021 ανακοίνωσε τα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη στην ιστορία της, στα 581,8 δισ. ρούβλια (7,8 δισ. δολάρια) για το γ΄ τρίμηνο του 2021, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου.
Η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, επωφελήθηκε από τις τιμές-ρεκόρ του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τη βασική πηγή εσόδων της, για να γεμίσει με κέρδη τα ταμεία της….
Συμφωνία νέου ρωσο-σινικού αγωγού
Την ίδια στιγμή η «Gazprom» μαζί με την κινεζική κυβέρνηση προχώρησαν σε νέα συμφωνία με στόχο τη δημιουργία ενός νέου αγωγού, του «Soyuz Vostok» ώστε να μεταφέρει μέσω Μογγολίας στην Κίνα άλλα 50 δισ. κ.μ. φυσικό αέριο τον χρόνο πέρα από τα δεκάδες δισ. κ.μ. τον χρόνο που μεταφέρουν οι αγωγοί «Power of Siberia 1» και «Power of Siberia 2».
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Gazprom», Αλεξέι Μίλερ, επιβεβαίωσε ότι υπογράφηκε η σύμβαση σχεδιασμού και ότι το έργο περνά έτσι «στο στάδιο πρακτικής εφαρμογής».
Μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg», θα επέτρεπε στην «Gazprom» να κατασκευάσει μια διασύνδεση μεταξύ των συστημάτων αγωγών της προς τα δυτικά και τα ανατολικά, προωθώντας φυσικό αέριο προς την Κίνα από κοιτάσματα που τώρα τροφοδοτούν μόνο την Ευρώπη. Από μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να επωφεληθούν και τα αμερικανικά μονοπώλια LNG, καθώς και οι αντίστοιχες εταιρείες Ενέργειας από Κατάρ, Αλγερία κ.α.
Με άλλα λόγια το μοίρασμα των αγορών συνεχίζεται κανονικά την ίδια στιγμή που στα πεδία των μαχών και στις κοινωνίες όλου του κόσμου οι λαοί πληρώνουν με αίμα και χρήμα τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις…
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: