Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Πρόταση ενοχής για Τσακοπιάκο-Βλαντή

Την ενοχή των διοικούντων επί δεκαπενταετία το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού πρότεινε ο εισαγγελέας: «Ο Ι. Τσακοπιάκος είχε συμφέρον να εξαφανίσει τα βιβλία πρωτοκόλλου, ο Γ. Βλαντής τον προστάτευσε». ● Εκτός κάδρου ευθυνών τα μέλη του Δ.Σ.
Την καταδίκη του Ιωάννη Τσακοπιάκου και του Γιώργου Βλαντή, δηλαδή των πρώην προέδρου και διευθυντή του αμαρτωλού Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, σε μια εμπεριστατωμένη αγόρευση που αποδόμησε πλήρως τον ισχυρισμό των κατηγορουμένων περί πολιτικής σκευωρίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα ηγετικά στελέχη της πρώην διοίκησης κατηγορούνται, μαζί με ακόμη τέσσερα μέλη του Δ.Σ., για υπεξαγωγή εγγράφων και συγκεκριμένα ότι αφαίρεσαν από το γραφείο του Ταμείου τα βιβλία πρωτοκόλλου των ετών 2015, 2016 και 2017, καθώς και τα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου. Η εισαγγελική πρόταση άφησε εκτός κάδρου ευθυνών τα μέλη του Δ.Σ., ζητώντας την αθώωσή τους.
«Κάποια έγγραφα χάθηκαν, ήταν κρίσιμα. Τα πιο κρίσιμα ήταν αυτά που αφορούσαν τις μη νομότυπες άδειες του Ι. Τσακοπιάκου», σημείωσε ο εισαγγελέας αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο επί δεκαπενταετίας πρόεδρος του Ταμείου έλειπε αδικαιολογήτως από την υπηρεσία για περισσότερο από οκτώ μήνες το 2017. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο κατηγορούμενος είχε συμφέρον να εξαφανιστούν τα βιβλία πρωτοκόλλου για να μην είναι δυνατό να αποδειχθούν οι ατασθαλίες του.
«Η απολογία του Γ. Βλαντή ήταν “μεγαλόψυχη”. Μας είπε ότι αν κάποιος έπρεπε να ήταν κατηγορούμενος, θα ήταν μόνο ο ίδιος [...]. Εμμέσως ομολόγησε ότι μπορεί να έχει υπαιτιότητα», πρόσθεσε ο εισαγγελέας και εξήγησε ότι «ο μόνος που μπορούσε και σίγουρα είχε τον έλεγχο ήταν ο Γ. Βλαντής. Και το έκανε για να προστατεύσει τον Ι. Τσακοπιάκο. Είχε κάλλιστα λόγο να συμμετέχει σε αυτή την ενέργεια. Είχαν κατανομή ρόλων!».
Ο εισαγγελέας δεν άφησε αναπάντητους τους ισχυρισμούς του Ι. Τσακοπιάκου ότι πρόκειται για «σκευωρία τύπου Novartis», ούτε του Γ. Βλαντή ότι «πήγαν να κάνουν ένα μικρό ΚΕΕΛΠΝΟ» και όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Το δικαστήριο αποφασίζει με βάση πραγματικά περιστατικά, όχι με βάση πολιτικές αντιδικίες». Θύμισε, δε, ότι οι κατηγορούμενοι ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για το κακούργημα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία σε βάρος του Δημοσίου (με τη δικογραφία να βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης) και διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει πως είναι αθώος όποιος απολογείται στον ανακριτή και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος.
Αγορεύσεις
Την κατανομή ρόλων των δύο κατηγορουμένων εξειδίκευσε στην αγόρευσή του ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Κοσμάτος. «Ο φυσικός αυτουργός του αδικήματος ήταν ο Γ. Βλαντής και ο ηθικός αυτουργός ο Ι. Τσακοπιάκος», υποστήριξε και εξήγησε στην πρόεδρο του δικαστηρίου γιατί είναι ψευδείς οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είδαν τα βιβλία στον χώρο του Ταμείου το διάστημα που λειτουργούσε υπό νέα διοίκηση. «Κυρία πρόεδρε, όλοι αυτοί έδιναν έγγραφες εξηγήσεις τον Μάιο του 2018. Και οι κατηγορούμενοι και οι μάρτυρες. Κανένας τους δεν τα έλεγε αυτά τότε. Πρόκειται για έναν όψιμο ισχυρισμό που δεν αντέχει στην κοινή λογική», τόνισε ο δικηγόρος.
Χαρακτήρισε, επίσης, την παρούσα δίκη «ουρά της δικογραφίας με τα κακουργήματα» και πρόσθεσε: «Μας λέει η υπεράσπιση ότι οι εγκαλούντες είχαν πολιτική σκοπιμότητα και ότι όλα στο Ταμείο δούλευαν ρολόι; Οτι τα έκανε όλα καλά ο Γ. Βλαντής; Εχουμε τρεις ελέγχους για τα πεπραγμένα τους από τρεις διαφορετικούς φορείς: από την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Δικαιοσύνη που ερευνά το κακούργημα. Και έχουμε και τη μεγαλομανία του Ι. Τσακοπιάκου, που λειτουργούσε το Ταμείο με απόλυτη παντοδυναμία και ήρθε εδώ να μας πει με πόσους πρωθυπουργούς έχει συνεργαστεί... Αυτό ήταν το Ταμείο και η Ομοσπονδία· ένας κύκλος ίδιων προσώπων επί πολλά χρόνια που έκαναν ό,τι ήθελαν. Και ήρθαν εδώ και οι δυο -και το θεωρώ αφελές- να μας πουν περίπου ότι δεν γνωρίζονται και ότι συναντιούνταν μόνο στην κοπή της πίτας του Ταμείου...».
Διαπλοκή
Πράγματι, λίγο νωρίτερα στην απολογία του ο Γ. Βλαντής επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο ότι η σχέση του με τον Ι. Τσακοπιάκο ήταν απολύτως τυπική.
Γ. Βλαντής: Ο Ι. Τσακοπιάκος είναι δύσκολος χαρακτήρας, και να με συμπαθάει που το λέω μπροστά του. Οι σχέσεις μου μαζί του ήταν τυπικές.
Πρόεδρος: Αφού συνεργαζόσασταν στενά επί χρόνια και τα συμφέροντά σας συνέπιπταν...
Γ. Βλαντής: Βεβαίως συνέπιπταν, για την κοπή της πίτας...
Πρόεδρος: Ο Ι. Τσακοπιάκος ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας και εσείς διευθυντής του Ταμείου όλα αυτά τα χρόνια. Ο διευθυντής ήταν επιλογή της Ομοσπονδίας;
Γ. Βλαντής: Η επιλογή διευθυντή οριζόταν με υπουργική απόφαση.
Πρόεδρος: Το ΦΕΚ αναφέρει ότι ο διευθυντής ορίζεται από τον υπουργό καθ’ υπόδειξιν της Ομοσπονδίας.
Γ. Βλαντής: Βεβαίως έπρεπε να με θέλει η Ομοσπονδία!
Πρόεδρος: Αρα έπρεπε να ήσασταν αρεστός στον Ι. Τσακοπιάκο [...] Καταλήγουμε ότι συνδέεστε άμεσα, διαπλέκονται τα συμφέροντά σας!
● Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Μαρτίου.

Γιώτα Τέσση
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: