Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

«Εισφορά αλληλεγγύης» και όχι φορολόγηση στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας

Το ποσό, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαμορφώνεται σε περίπου 591 εκατ. ευρώ
Με διαρροές και επίθεση στην αντιπολίτευση συνεχίζει η κυβέρνηση να διαχειρίζεται το σοβαρότατο ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για το αν πραγματικά προτίθεται να τα φορολογήσει και πόσο.
Έπειτα από τουλάχιστον τρεις ημέρες, που δεν δίνεται στη δημοσιότητα το πόρισμα της ΡΑΕ, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι τα στοιχεία αυτά «βρίσκονται υπό επεξεργασία» προκειμένου να υπολογιστεί η «εισφορά ύψους 90%» που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση. Για το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα το πόρισμα της ΡΑΕ να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και τα κόμματα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, το τέλος 90% δεν θα έχει τη μορφή φορολογίας, διότι όπως ισχυρίζονται κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικές εμπλοκές, αλλά εισφοράς αλληλεγγύης από την πλευρά την επιχειρήσεων.
Η ΡΑΕ εντόπισε στο διάστημα Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022 κερδοφορία αυξημένη κατά 927 εκατομμύρια στη ΔΕΗ και στις ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρισμού, ποσό που που υπολείπεται κατά πολύ από τα 1,4 δισ. ευρώ που το υπολογίζει η αντιπολίτευση.
Επιπλέον, από τα 927 εκατ. που αποδέχεται ως υπερκέρδη (υπερέσοδα τα λέει η κυβέρνηση), αφαιρούνται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ από τον Αύγουστο, που υπολογίζεται σε 336 ευρώ, διαμορφώνοντας ένα κλίμα για ποσό περί τα 600 εκατ. ευρώ. Το πρωί της Τετάρτης το ποσό αυτό έπεσε περαιτέρω, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να δηλώνει ότι διαμορφώνεται σε περίπου 591 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
Στους υπολογισμούς αυτούς, που ήδη κάνουν την αντιπολίτευση να μιλά για «μαγείρεμα» όσο δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία, η κυβέρνηση εντάσσει και τις τυχόν ζημιές «από το κόστος των σταθερών τιμολογίων της ΔΕΗ» (τιμές λιανικής), διότι παρά τις ανατιμήσεις στο κόστος παραγωγής ενέργειας αυτά διαμορφώνονται «κάτω του κόστους σε όλες τις κατηγορίες πελατών», σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Άκη Σκέρτσου.
Η κυβέρνηση, επίσης, έχει μεταθέσει για τον Ιούλιο την ουσιαστική ανακούφιση των καταναλωτών ενέργειας, διατυμπανίζοντας ότι «ξεκίνησαν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αλλαγή της αγοράς και την εφαρμογή από 1ης Ιουλίου του μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής» με βάση το κόστος παραγωγής, ώστε να απορροφάται το επιπλέον κόστος που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.
Τι λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος
Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κάνει επίθεση στην αντιπολίτευση για το θέμα, αναφέρει τα εξής:
  • Η επιβολή του έκτακτου τέλους, ύψους 90%, στα επιπλέον έσοδα των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού, θα τηρηθεί στο ακέραιο και θα γίνει με τρόπο διαυγή αλλά και δίκαιο, που να μην επιδέχεται καμία νομική αμφισβήτηση από τους παραγωγούς.
  • Μέσα από συγκεκριμένη επιστημονική μεθοδολογία η ΡΑΕ κατέληξε στο πόρισμά της για τα επιπλέον έσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.
  • Το πόρισμα της ΡΑΕ καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022.
  • Το ποσό στο οποίο καταλήγει η ΡΑΕ ως αυξημένο μεικτό περιθώριο κέρδους των καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά ανέρχεται σε 591,45 εκατ. ευρώ, αφού έχουν πρώτα αφαιρεθεί εκπτώσεις ύψους 335,99 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ προς τους πελάτες της.
  • Για τον τελικό προσδιορισμό του ύψους των επιπλέον εσόδων πρέπει να αφαιρεθούν από το παραπάνω ποσό οι έμμεσες εκπτώσεις που ο κάθε πάροχος έχει εφαρμόσει μέσα από τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρει, και τα οποία η ΡΑΕ προσδιορίζει σε ένα εύρος μεταξύ 5%-20%.
  • Μετά τον τελικό προσδιορισμό, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τα στοιχεία της ΡΑΕ, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιβολή του έκτακτου τέλους 90% στο ποσό αυτό.
  • Τα έσοδα από αυτό το έκτακτο τέλος, το υψηλότερο που επιβάλλεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
  • Με βάση τo σχέδιο αυτό αλλά και το νέο μηχανισμό που θα ισχύσει από τον Ιούλιο καταργείται ουσιαστικά η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και σταματά η παραγωγή επιπλέον εσόδων για τους ηλεκτροπαραγωγούς.
  • Όπως προκύπτει από το τεκμηριωμένο πόρισμα της ΡΑΕ, η αξιωματική αντιπολίτευση όλο αυτό το διάστημα αναφέρει αριθμούς εντελώς αυθαίρετα, δίχως καμία τεκμηρίωση, που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.
  • Ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο και κάθε δυνατότητα που υπάρχει προκειμένου να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη. Με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό μακριά από ανέξοδες υποσχέσεις και ατεκμηρίωτους υπολογισμούς.
Αναφερόμενος στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ισχυρίστηκε πως θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».
Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα προκύπτει από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».
Ωστόσο, δεν απάντησε στην έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο και την έναρξη της αποκαλούμενης «αναστολής» της ρήτρας αναπροσαρμογής, και ισχυρίστηκε το εξής: «είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση. Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: