Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Ο χρυσός «μετασχηματιστής»

Ο Γιώργος Στάσσης έγινε το πρώτο πραγματικό golden boy στην ιστορία των ελληνικών ΔΕΚΟ, με την αμοιβή των 360.000 τον χρόνο και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ύψους 6 εκατ. ευρώ (16 εκατ. για όλη τη διοίκηση).
Tο διαβάσαμε σε ένα όμορφο κείμενο για την Πρωτομαγιά και το δανειζόμαστε γιατί ταιριάζει. Ο Αμερικανός ποιητής και δημοσιογράφος Ντον Μαρκίς (1878-1937) έγραφε: «Οταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά ρώτησέ τον: τίνος τη δουλειά;».
Υποθέτουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, των ετήσιων αποδοχών 360.000 ευρώ, δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να απαντήσει: «Πλούτισα με τη δική μου σκληρή δουλειά». Αν και έχει αποφύγει να υπερασπίσει ο ίδιος τον εαυτό του από τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τις αποδοχές του, στη δική του «σκληρή δουλειά» στην ιταλική Enel παραπέμπουν ως πηγή χρηματοδότησης των δύο κατοικιών 800 τετραγωνικών στην Τζια οι «κύκλοι της ΔΕΗ» που απάντησαν αντ’ αυτού, όταν αποκαλύφθηκε το πολυτελές real estate του.
Οι «κύκλοι της ΔΕΗ», που εξ όσων γνωρίζουμε αμείβονται για τέτοιες απαντήσεις με μηνιαίες απολαβές ίσες με το ετήσιο εισόδημα μισθωτού, ανέφεραν ότι ο κ. Στάσσης κατά τη 15ετή εργασία του ως υψηλόβαθμο στέλεχος της Enel στο εξωτερικό απολάμβανε μισθούς πολλαπλάσιους.
Ο ισχυρισμός αυτός δεν αποδεικνύεται. Αν εξαιρέσει κανείς τον CEO του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου των ετήσιων εσόδων 70 δισ. ευρώ, Φραντσέσκο Σταράτσε (2-5 εκατ. τον χρόνο), οι ετήσιες αμοιβές των υπόλοιπων διοικητικών στελεχών δεν υπερβαίνουν τα 250.000 ευρώ. Ακόμη και ο επικεφαλής της Enel Green Power, στην οποία αναρριχήθηκε μεταξύ 2007 και 2016 ο κ. Στάσσης ως υπεύθυνος ΝΑ Ευρώπης, δεν παίρνει πάνω από 230.000 τον χρόνο. Υποθέτουμε ότι ο Ελληνας υφιστάμενός του θα έπαιρνε κάπως λιγότερα. Χωρίς βέβαια αυτό να τον εξαιρεί από το κλαμπ των αδρά αμειβόμενων «χρυσών αγοριών και κοριτσιών» του μάνατζμεντ.
Αυτή άλλωστε είναι και η βασική πρωτιά που έφερε η επιστροφή του Γ. Στάσση στην Ελλάδα. Πρακτικά έγινε το πρώτο πραγματικό golden boy στην ιστορία των ελληνικών ΔΕΚΟ, με την αμοιβή των 360.000 τον χρόνο και τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ύψους 6 εκατ. ευρώ (16 εκατ. για όλη τη διοίκηση), ανεξάρτητα από το πότε θα ρευστοποιηθούν.
Με εξαπλάσια αμοιβή έναντι του προκατόχου του Μανώλη Παναγιωτάκη (με προϋπηρεσία 47 ετών σε καίριες θέσεις στη ΔΕΗ), ο νέος και στην ηλικία επικεφαλής της Δημόσιας Επιχείρησης σηματοδότησε τη βασική αποστολή που του ανέθεσε η κυβέρνηση: την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο –διόλου τυχαία στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης– με τον περιορισμό του Δημοσίου στο 34%. Τα golden boys της ΔΕΗ πλέον δεν λογοδοτούν μόνο στο Υπερταμείο, αλλά και στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC (έχει το 25% της ΔΕΗ) και σε όλους τους ιδιώτες επενδυτές που ελέγχουν την πλειοψηφία της.
Η αποστολή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ –όπως και της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ– εξετελέσθη επιτυχώς από τον νέο διευθύνοντα, με τον αιφνιδιασμό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Οκτώβριο. Εστω κι αν απαίτησε την εκτόξευση του κόστους διοίκησης (αμοιβές Δ.Σ. και διευθυντών) του ομίλου από το 1,5 εκατ. του 2018 στα 3,4 εκατ. ευρώ το 2020 και στα 5,7 εκατ. πέρσι. Ετσι επιβράβευσαν ο κ. Στάσσης και η λοιπή διοικητική ομάδα εαυτούς και αλλήλους για την υποτιθέμενη διάσωση της ΔΕΗ από τη χρεοκοπία, κατά τους υστερικούς ισχυρισμούς του τότε υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, και την επιστροφή της στην κερδοφορία.
Βεβαίως, η υποτιθέμενη κερδοφορία απαίτησε, εκτός από τον πολλαπλασιασμό της διευθυντικής γραφειοκρατίας της ΔΕΗ και των αμοιβών της, την αύξηση-σοκ στα τιμολόγιά της το 2020 κατά 19%, την υιοθέτηση της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής από τον περασμένο Αύγουστο και τη νέα, «μουλωχτή» αύξηση 35% στα σταθερά τιμολόγια τον Απρίλιο. Δεν θέλει δα και εξαιρετικά προσόντα για να αυξήσεις τα έσοδα της ΔΕΗ επιβάλλοντας απλώς χαράτσια και μονομερείς αλλαγές συμβολαίων στους πελάτες της. Αλλά αυτά σε αδρές γραμμές έκανε ο πολυπροσοντούχος μάνατζερ για τον «μετασχηματισμό της ΔΕΗ». Από τον οποίο, εκτός από την αλλαγή του λογοτύπου, έχουν απομείνει η οργή των καταναλωτών, οι συλλογικές αγωγές για αισχροκέρδεια μέσω της ρήτρας και μια ολέθρια απολιγνιτοποίηση, την οποία στην κορύφωση της κρίσης ο χρυσός «μετασχηματιστής» της ΔΕΗ κλήθηκε να αναστρέψει καίγοντας κι άλλο κάρβουνο. Αν και ματαίως γιατί η ζημιά έχει γίνει.
Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί η κυβέρνηση, στην εκκίνηση της δεύτερης καριέρας του πολυδιαφημισμένου μάνατζερ στην Ελλάδα το 2019 –είχε προηγηθεί το πέρασμα προ του 2006 από το ατυχές τηλεπικοινωνιακό εγχείρημα της ΔΕΗ, την Tellas–, χρειάστηκε να «εμπλουτίσει» το βιογραφικό του με έναν τίτλο MBA που αποδείχτηκε ότι δεν κατείχε. Ούτε καν ο ίδιος τον επικαλούνταν και γι’ αυτά που κάνει στη ΔΕΗ δεν του χρειάστηκε.
Αλλά αν υποθέσουμε ότι η επιτυχία του –με κριτήρια της «πιάτσας»– είναι ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ σε κερδοφόρα, ιδιωτική εταιρεία που λογοδοτεί μόνο στους ιδιώτες μετόχους της, θα πρέπει να απαντήσει στη θεμελιώδη αντίφαση: Η ΔΕΗ, αν και είχε πέρσι λειτουργικά κέρδη 817 εκατ. ευρώ, κατέληξε σε καθαρή ζημιά 18 εκατ. γιατί επέστρεψε στους καταναλωτές ως εκπτώσεις 800 εκατ. Αλλά ακριβώς αυτό έκανε η προ του 2019 «χρεοκοπημένη» ΔΕΗ –και σωστά– για να κρατά το ρεύμα φτηνό. Τι καθιστά καταστροφική την τότε επιδότηση και αγαθή την τωρινή; Αυτό θα πρέπει να το εξηγήσει ο καλός μάνατζερ στους μετόχους σε πολύ λίγο καιρό, καθώς η τριετής θητεία του λήγει το καλοκαίρι. Ισως αυτός είναι και ο λόγος που τον φέρνει στη δίνη του ενεργειακού κυκλώνα.
Γιατί τον επιλέξαμε
Γιατί βρέθηκε στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής για το ακριβό ρεύμα, τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της ΔΕΗ, τις ιλιγγιώδεις αμοιβές του και τα παχυλά stock options.

Γιάννης Κιμπουρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: