Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Εξελέγη ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από την ταπεινωτική διαδικασία

Τέλος στο δράμα για τους Ρεπουμπλικανούς με την επαναλαμβανόμενη αποτυχία του υποψήφιου προέδρου της Βουλής Κέβιν Μακάρθι να εκλεγεί λόγω του «αντάρτικου» υπερσυντηρητικών Ρεπουμπλικανών, που προκάλεσαν γεγονότα, τα οποία είχαν να συμβούν πάνω από 150 χρόνια στο σώμα.
Ο Ρεπουμπλικανός κατάφερε τελικά σήμερα, αφού έκανε εκτεταμένες παραχωρήσεις στην ομάδα των αντιρρησιών και υπέστη μια τελευταία ταπείνωση όταν ο βουλευτής Ματ Γκατζ αποφάσισε να τηρήσει αποχή κατά τη 14η ψηφοφορία, προκαλώντας μια συμπλοκή στην οποία ο συνάδελφός του Ρεπουμπλικανός Μάικ Ρότζερς χρειάστηκε να απομακρυνθεί.
Ο 57χρονος από την Καλιφόρνια βγήκε νικητής στη 15η ψηφοφορία, με ψήφους 216-212, ύστερα από μια εξαντλητική διαδικασία, η κατάληξη της οποίας καταδεικνύει τις δυσκολίες, που προφανώς θα αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μιας ισχνής και βαθιά πολωμένης πλειοψηφίας.
Εξελέγη άλλωστε με λιγότερες από τις μισές ψήφους των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων επειδή έξι βουλευτές του ίδιου του κόμματός του δεν ψήφισαν ούτε τον ίδιο ούτε άλλο υποψήφιο. «Είμαι χαρούμενος που τελείωσε» είπε στους δημοσιογράφους λίγο μετά την ψηφοφορία.
Ο Τζο Μπάιντεν συνεχάρη τον Μακάρθι καλώντας τον να κυβερνήσει υπεύθυνα και προς το συμφέρον των Αμερικανών. «Είμαι έτοιμος να εργαστώ με τους Ρεπουμπλικανούς όταν αυτό είναι δυνατό και οι ψηφοφόροι δήλωσαν ξεκάθαρα πως περιμένουν από τους Ρεπουμπλικανούς να είναι εξίσου έτοιμοι να εργαστούν με μένα» δήλωσε.
Οδυνηρές υποχωρήσεις
Η ισχνή πλειοψηφία 222-212 που εξασφάλισαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε μια υπερμεγέθη εξουσία σε «σκληροπυρηνικούς» που αντιτέθηκαν στην ηγεσία του Μακάρθι.
Ο ίδιος για να εκλεγεί αναγκάστηκε να δεχτεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής θα μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του οποιαδήποτε στιγμή στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα έχει ως αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της εξουσίας του, όταν θα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο για κρίσιμα θέματα περιλαμβανομένης της χρηματοδότησης της κυβέρνησης, της αντιμετώπισης του επερχόμενου ορίου χρέους των ΗΠΑ και άλλων κρίσεων που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.
Οι παραχωρήσεις του, που περιλαμβάνουν μεγάλες περικοπές δημοσίων δαπανών και άλλες περικοπές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αναταραχή τους επόμενους μήνες, κυρίως αν το Κογκρέσο χρειαστεί να συγκατατεθεί σε μια περαιτέρω αύξηση της ικανότητας δανεισμού της χώρας που ανέρχεται τώρα στα 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Την τελευταία δεκαετία οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατ΄επανάληψη κλείσει τμήματα της κυβέρνησης και έχουν σπρώξει την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στο χείλος της χρεοκοπίας στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγάλες περικοπές δαπανών, συνήθως χωρίς επιτυχία.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: