Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Άδωνις σε «τρικυμία» για το 16ωρο: Έβγαλε 24ωρο με… 27 ώρες

Μετεξεταστέος και στα μαθηματικά ο υπουργός Εργασίας, προσπάθησε να μαζέψει τις ανακοινώσεις για διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με μια καταγέλαστη ανακοίνωση.
Μνημείο πανικού, αλαζονείας και μηδενικής μαθηματικής λογικής μπορεί να χαρακτηριστεί η ανεκδιήγητη διευκρινιστική δήλωση του υπουργού Εργασίας.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να μαζέψει την προαναγγελία για 16ωρη εργασία υπό την… προστασία του νόμου, που ήδη έχει αρχίσει να συγκεντρώνει αντιδράσεις.
Θέλησε να προχωρήσει σε μια διευκρινιστική δήλωση στην οποία προσπαθεί, αρχικά, να κρυφτεί πίσω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη συνέχεια προβαίνει σε μια ανεπανάληπτη αστειότητα, για να δικαιολογήσει την πρωινή του «πατάτα».
«Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης.
Εκείνο που δε μας λέει είναι πώς το 8 + 8 ώρες εργασίας μαζί με 11 ώρες ανάπαυσης μας κάνει στο σύνολο 24 ώρες.
Η διευκρινιστική δήλωση: Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος.
Τι δήλωσε για το νομοσχέδιο - εφιάλτη
Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του προαναγγέλλοντας επιστροφή σε ζοφερές εποχές για τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς προβλέπουν τη θέσπιση της 16ωρης ημερήσιας εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».
Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».
 
Ατομική ευθύνη και βαρβαρότητα
Σφοδρότατο ήταν το πρώτο σχόλιο εκ μέρους ΣΥΡΙΖΑ από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νάσο Ηλιόπουλου.
Εκβιασμό των εργαζομένων χαρακτηρίζει ο Ν. Ηλιόπουλος την κατά Γεωργιάδη «επιλογή» για 16 ώρες εργασίας την ημέρα.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει την πρόβλεψη του νομοσχεδίου Εργασίας και τις εξοργιστικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού τονίζοντας σε ανάρτησή του το εξής:
«"Εάν το επιθυμεί, δική του η απόφαση". Έτσι δικαιολόγησε ο Άδωνις Γεωργιάδης την πρόθεση να νομοθετήσει την "δυνατότητα" ενός εργαζόμενου να εργάζεται δύο 8ωρα την μέρα. Βαφτίζεται επιλογή ενώ είναι βαρβαρότητα. Ένας εκβιασμός από τους χαμηλούς μισθούς και το κόστος ζωής».
Νωρίτερα, το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας καλώντας τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την ερχόμενη Τρίτη (12 μ.μ.).
Το ΠΑΜΕ εξήγγειλε κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου
Δεν άργησαν να έρθουν οι αντιδράσεις για τις συνθήκες διάλυσης των εργασιακών σχέσεων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, με το ΠΑΜΕ να καλεί τους εργαζόμενους σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει στην ανακοίνωσή του:
Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.
Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.
Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες
• 35ωρο -7ωρο-5νθημερο.
• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.
Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή! \Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: