Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Πολυδύναμο Ιατρείο Πέλλας εν αναμονή...

Πέρασαν σχεδόν 14 χρόνια από την ένταξη και έγκριση με την υπ’ αριθμ. Υ3α/ΓΠ106161/31-8-2009 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του έργου της κατασκευής του κτιρίου του Π.Π.Ι. Πέλλας στο ΠΔΕ με κωδικό 2009ΣΕ09150008 με την ονομασία "Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ για την εκτέλεση εργασιών στο έργο «Κατασκευή και εξοπλισμός του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πέλλας»".
Προσχηματικά ή όχι για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης, υλοποίησης και ολοκλήρωσης κατασκευής του έργου που θεωρήθηκε επιτακτική ανάγκη για την Πέλλα αλλά και για την περιοχή, ακούστηκαν, γράφτηκαν και ειπώθηκαν διαχρονικά από επίσημα και ανεπίσημα χείλη, διάφορες συνήθεις δικαιολογίες, που άλλες έπειθαν κι άλλες όχι του πολίτες, που δικαιολογημένα όπως και σε πολλές άλλες παρόμοιες εξαγγελίες στο παρελθόν, ήταν δύσπιστοι και είχαν τις επιφυλάξεις τους.
Πριν περίπου 3 χρόνια, σύμφωνα με την Δ/νση Τεχνικής Υπηρεσίας της 3ης Υ.ΠΕ. η υλοποίηση του έργου δεν κατέστη δυνατή για μια σειρά πρόσθετων λόγων:
  • Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. οικ. 34834/12-6-2018 Απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης ανακλήθηκε η με αριθ. πρωτ. 4582/26.01.2012 (ΑΔΑ ΒΟΧ7ΟΡ1Υ-Κ9Ω) Απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, περί παραχωρήσεως δωρεάν κατά κυριότητα του με αριθμό 507 οικοπέδου του οικισμού Πέλλας, στο Γ.Ν. Γιαννιτσών με σκοπό την κατασκευή Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Πέλλας, λόγω μη υλοποίησης του σκοπού της κατά το νόμο παραχωρήσεως του ανωτέρω ακινήτου.
  • Το έργο «Πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο Πέλλας» δεν διέθετε μελετητική ωριμότητα.
  • Το οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί προς χρήση δεν διέθετε όρους δόμησης, ώστε να μπορεί να στεγαστεί εκεί Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο. Για το λόγο αυτό, η 3η Υ.ΠΕ. στην οποία ανήκουν τα Κέντρα Υγείας και τα Π.Ι. (Ν. 4238/2014) βρίσκόταν σε διαδικασία ανεύρεσης οικοπέδου.
  • Εφόσον βρισκόταν κατάλληλο οικόπεδο, απαιτούνταν έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης που θα καθιστούσε φορέα υλοποίησης τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. διάδοχο της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. (στην οποία είχε ανατεθεί το έργο με την υπ’ αριθ. Υ3α/Γ.Π. 106161/31-8-09 απόφαση Υπουργού Υγείας) για την εκπόνηση της μελέτης και την κατασκευή του έργου με τις προδιαγραφές που θα εγκρίνονταν από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
Πέρυσι την Άνοιξη κι αφού είχαν ολοκληρωθεί τα διαδικαστικά και λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες διαμόρφωσης και όχι τόσο κατασκευής τους υπάρχοντος χώρου στο ισόγειο του παλιού δημαρχείου, ο χώρος επιθεωρήθηκε από τον Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη – ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στην πραγμάτωση αυτού του έργου – παρουσία του βουλευτή Πέλλας Γιώργου Καρασμάνη ο οποίος έχει τρέξει όσο κανείς το έργο, του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Κρύας Βρύσης Αργύρη Μαλιούφα, του Αντιδήμαρχου του Δήμου Πέλλας Δημήτρη Στεργιούλα, του Πρόεδρου της τοπικής Κοινότητας Βαγγέλη Τσακπινάκη, καθώς και της Αναπληρώτριας Προέδρου της Κοινότητας Λένας Κουτσού. Η διαμόρφωση του χώρου ολοκληρώθηκε τελικά πριν λίγους μήνες και αυτός αναμένει πλέον την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, που μαζί με την απαραίτητη και επαρκής στελέχωση σε υγειονομικό προσωπικό, μάλλον θα μπει σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα σε φάση κανονικής (ή πλημμελούς) λειτουργίας, χωρίς να προσδιορίζεται όμως το πότε ακριβώς με κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Πολύ χρήσιμο έργο, αναγκαίο και επιβεβλημένο για την τοπική κοινωνία, την γύρω περιοχή και τους χιλιάδες επισκέπτες κυρίως της θερινής περιόδου. Έργο πνοής και... ζωής με την κυριολεξία των λέξεων και της έννοιας! Όμως υπάρχουν μερικά ζητήματα, που ζητούν απαντήσεις και δεν έχει να κάνει με την γνωστή λαϊκή ρήση «σας χαρίσαμε γάιδαρο τον κοιτάτε και στα δόντια», ούτε με το «ο ένας το μακρύ του, κι άλλος το κοντό του» για να αναπαράγεται μια στείρα αντιπολίτευση σε ότι μας συμβαίνει ή όχι...
Δεν βρέθηκε κατάλληλο οικόπεδο (εξαφανίστηκαν από προσώπου γης τα δημόσια οικόπεδα στην Πέλλα!) και όπως πάντα σε τέτοιες ή ανάλογες περιπτώσεις, προκύπτουν πρόχειρες λύσεις της στιγμής, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς αύριο για να ολοκληρωθεί άρον-άρον το έργο, που δυστυχώς κάποια στιγμή ίσως οι σημερινές ευκαιριακές λύσεις, γίνουν τα αυριανά σημαντικά προβλήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας. Μια τέτοια λύση ήταν τελικά και μάλιστα οριστική, η στέγαση του Π.Π.Ι. Πέλλας σε κτίρια και υποδομές του παλιού «καποδιστριακού» δήμου, τα οποία μετά τον «Κλεισθένη» και την μεταφορά, συγχώνευση ή κατάργηση υπηρεσιών, παρέμεναν άδεια και αναξιοποίητα. Τέτοιος χώρος επιλέχθηκε και ήταν το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου του παλιού δημαρχιακού μεγάρου... Περίεργο είναι ότι συνήθως για τέτοιες δομές και πολύ περισσότερο δημόσιας υγείας, επιλέγονται για την κατασκευή τους αποκεντρωμένοι δημόσιοι χώροι και όχι κεντρικά πολυσύχναστα σημεία των οικισμών, για τα όποια προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν στο μέλλον συγκοινωνιακά, χωροταξικά, κοινωνικά (εύκολη και απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ), ακόμη και με μια φυσιολογική και αναμενόμενη ανάπτυξη του αστικού ιστού. Το επίσης περίεργο όμως, που απ' όσο θυμάμαι είναι πολύ σπάνιο ή απίθανο για δημόσια έργα, ότι για το συγκεκριμένο έργο δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα επαρκή στοιχεία όπως π.χ. ο αρχικός αλλά και ο τροποποιημένος αν προέκυψε προϋπολογισμός κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού του (δεν μπορεί να κόστιζε το ίδιο η αυτόνομη κατασκευή του σε ένα οικόπεδο, μ' αυτή της στέγασής του στο παλιό δημαρχείο), η έκταση και οι προϋποθέσεις που απαιτούνταν για να φιλοξενηθεί το κτίριο του Π.Π.Ι. σε κάποιο πιο εύκολα προσβάσιμο δημόσιο οικόπεδο του οικισμού, η συχνή ενημέρωση των πολιτών για το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ολοκλήρωσης και τελικά λειτουργίας του. Μια περίοπτη πινακίδα δημοσιότητας του έργου όπως συμβαίνει υποχρεωτικά σε όλα τα δημόσια έργα που πληροφορούν το κοινό για τα βασικά στοιχεία του έργου, δηλαδή τον φορέα υλοποίησης (επίβλεψης), τον τίτλο (συνοπτική περιγραφή), τον ανάδοχο, τον χρόνο ολοκλήρωσης, τον προϋπολογισμό και την χρηματοδότησή του, ίσως μας έλυνε κάποιες από τις βασικές απορίες μας.
Σίγουρα θα υπάρξουν κι άλλα πολλά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον με το Πολυδύναμο Ιατρείο Πέλλας. Αλλά ας το δούμε πρώτα με το καλό και μετά το λέμε... Γιάννη!
 







Δεν υπάρχουν σχόλια: