Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Τέρμα οι χειμώνες, θα έχουμε μόνο καλοκαίρια με φαινόμενα

Εμφανείς σε παγκόσμια κλίμακα είναι πλέον οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η Χιλή και η Αργεντινή καταγράφουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών ενώ έχουν…χειμώνα. Η ξηρασία έχει «στεγνώσει» πάνω από το ένα τρίτο του Αμαζονίου. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Copernicus, κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας έχει σπάσει η μέση ημερήσια επιφάνεια της θάλασσας, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) των Ηνωμένων Εθνών, ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο “θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ”.
Οι ειδικοί σημειώνουν πως η έλευση του φαινομένου «Ελ Νίνιο», σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, δημιουργεί ένα πρωτοφανές μίγμα. Κάποιες περιοχές της Χιλής, κυρίως στα βόρεια, βλέπουν το θερμόμετρο να φτάνει στους 39 βαθμούς Κελσίου. Στην πόλη Βικούνια της Χιλής, που βρίσκεται μάλιστα σε ορεινή περιοχή της κεντρικής επαρχίας Κοκίμπο, το θερμόμετρο την Τρίτη έδειξε 37 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή αυτή την περίοδο από το 1951. Το κύμα καύσωνα έρχεται μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που υπέστη η νοτιο-κεντρική περιοχή τον περασμένο μήνα, προκαλώντας πρωτόγνωρες βροχές εδώ και 30 χρόνια.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη γειτονική Αργεντινή, όπου στην πρωτεύουσα, το Μπουένος Αϊρες, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30°C την Τρίτη, ρεκόρ 117 ετών, ενώ η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία ήταν 24,3 βαθμούς το 1942. Η μέση θερμοκρασία Αυγούστου στο Μπουένος Αϊρες είναι 9-18°C.
«Πριν από δέκα χρόνια καταγράφαμε δύο κύματα καύσωνα ετησίως και τώρα μιλάμε ήδη για εννέα», υπογράμμισε ο Ραούλ Κορντέρο, περιβαλλοντολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο της Χιλής. Οπως σημειώνει, μία από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της ανόδου της θερμοκρασίας είναι ότι λιώνουν οι πάγοι στα χιλιανά όρη, που είναι ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό του Σαντιάγο με νερό.
Στην Αυστραλία, όπως επεσήμανε το ABC, η ασυνήθιστη για την εποχή ζέστη «συσσωρεύεται εδώ και εβδομάδες» και η έλλειψη ψυχρών μετώπων επέτρεψε στις θερμοκρασίες να σκαρφαλώσουν έως και 10 βαθμούς πάνω από τον συνήθη μέσο όρο, για οκτώ συνεχόμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Σίδνεϊ, οι κάτοικοι φορούν ακόμα κοντομάνικα και οι βουνοπλαγιές, που συνήθως συγκεντρώνουν χιόνι, είναι ακόμη «καραφλές».
Την ίδια ώρα, στην Κίνα εκατομμύρια κάτοικοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες των καταστροφικών καταιγίδων που οδήγησαν σε πλημμύρες, τις χειρότερες των τελευταίων 140 ετών στην ευρύτερη περιοχή του Πεκίνου. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 20 νεκροί ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 27 αγνοούμενοι στα προάστια της κινεζικής πρωτεύουσας. Παράλληλα πραγματοποιούνται μαζικές εκκενώσεις περιοχών που κινδυνεύουν με πλημμύρες καθώς έχουν ξεχειλίσει τα ποτάμια.
Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο Ιούλιος ήταν πιο θερμός που καταγράφηκε για την Κεντρική και Νότια Ελλάδα από το 2010, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρει το Meteo, ήταν ο χειρότερος μήνας για τις πυρκαγιές τα τελευταία 13 χρόνια. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τη χώρα μας στο κοντινό μέλλον, καθώς σύμφωνα με έρευνα της διαΝΕΟσις που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2021, μέχρι το 2050 οι ημέρες με καύσωνα στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 15-20 ημέρες ετησίως, η βροχόπτωση θα μειωθεί από 10% έως 30%, οι ημέρες υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς θα αυξηθούν από 15% έως και 70% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πολύ πιο συχνά.
Συνολικά στο επίπεδο της χώρας:

  • Αισιόδοξο σενάριο: η θερμοκρασία θα αυξηθεί περί τους 2°C μέχρι τα μέσα του αιώνα.
  • Μεσαίο σενάριο: η θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι 2,5°C μέχρι τα μέσα του αιώνα.
  • Απαισιόδοξο σενάριο: η θερμοκρασία θα αυξηθεί περί τους 3,4°C στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά συνολικά για τον πλανήτη και ειδικά για την Ελλάδα: Ότι οι χειμώνες, όπως τους γνωρίσαμε, τελείωσαν. Θα έχουμε πλέον υψηλές θερμοκρασίες και έντονα φαινόμενα, όπως αυτά που συμβαίνουν σήμερα και αύριο κατακαλόκαιρο.

Νικόλ Βούζα
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: